• Σήμερα είναι: Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

 

Εργασιομανές καλοκαίρι για την κυβέρνηση. Οι μνημονιακές υποχρεώσεις και οι υπουργοί. Τα φορολογικά στο προσκήνιο. Τέλη Αυγούστου η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, όπως και η κατάθεση νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτά κι άλλα χαρακτηρίζουν την εβδομάδα που μόλις άρχισε.

 

###  η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για το φθινόπωρο

Με στόχο ο έλεγχος του Σεπτεμβρίου να είναι για πρώτη φορά «έλεγχος Σεπτεμβρίου» και όχι ενός τριμήνου ή και περισσότερο, το οικονομικό επιτελείο βάζει σε άμεση προτεραιότητα την υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων και όχι μόνο.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, έχει ήδη καταλάβει ότι για να μην διαρκέσει σε μάκρος ο νέος έλεγχος της τρόικας θα πρέπει η Ελλάδα να έχει φέρει εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις της. Δράσεις οι οποίες δεν είναι λίγες – ξεπερνούν τις 600 – και σύμφωνα με πληροφορίες έως σήμερα έχει υλοποιηθεί ποσοστό μικρότερο του 10%.

Γι αυτό και μέσα στην εβδομάδα οι υπουργοί με πληθώρα Μνημονιακών δράσεων αναμένεται να λάβουν επιστολές που θα περιγράφουν ποιες είναι αυτές οι δράσεις και μέχρι πότε πρέπει να έχουν γίνει. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επιστολές να τις στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να καταστεί σαφές το πόσο σημαντικό είναι για την κυβέρνηση και την χώρα να ολοκληρώσει τα συγκεκριμένα μέτρα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί και ο έλεγχος της τρόικας έως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

###   Ρύθμιση για «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τον  Αύγουστο νομοσχέδιο που θα επιλαμβάνεται του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Σε αυτό θα προβλέπονται τρεις διαφορετικές διαδικασίες διευθετήσεων , ανάλογα με το μέγεθος της υπερδανεισμένης επιχείρησης.

 

###   32 Αυγούστου ο ΕΦΑΠ

 

Ένα μήνα πίσω πηγαίνει η πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ενώ η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί σε βελτιώσεις στον υπολογισμό του φόρου οικοπέδων. Η εκκαθάριση αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου και η πρώτη δόση από 31 Ιουλίου θα μεταφερθεί στις 31 Αυγούστου.

 

###   Έκθεση ΚΕΠΕ για το Ασφαλιστικό

ΤΟ Βήμα της Κυριακής δημοσίευσε την έκθεση του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό. Στην αναλογιστική αυτή μελέτη περιγράφεται η σημερινή δεινή θέση των ταμείων αλλά και το περίγραμμα των προτεινόμενων αλλαγών. Κεντρική φιλοσοφία του «νέου Ασφαλιστικού» είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτοδυναμίας του , δηλαδή η κάλυψη των υποχρεώσεων του χωρίς την κρατική συνεισφορά. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει δεσμευθεί απέναντι στην τρόικα ότι τα νέα μέτρα θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, Θα ψηφιστούν τον Οκτώβριο και θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2015.

 

 

###   Συνταξιούχοι με δύο συντάξεις

Από τον επόμενο μήνα ξεκινά η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.

Πρόκειται για 1.146.089 άτομα σε σύνολο περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχων.

Οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νόμου 4172/2013 του υπουργείου Οικονομικών και εφαρμόζονται ήδη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη.

Ο φόρος παραμένει σταθερός, δεν αυξάνεται, αλλάζει όμως ο τρόπος πληρωμής. Με το νέο σύστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 των ετήσιων φόρων για τα συνολικά εισοδήματα. Το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης προσαρμόζεται, ώστε ο συνταξιούχος να μην οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Στο εξής, η μόνη επαφή των συνταξιούχων, που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, με την εφορία θα είναι η στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, όμως η εφαρμογή του μέτρου επιφέρει αναπροσαρμογές στο καθαρό ποσό της σύνταξης, με μικρές αυξήσεις ή μειώσεις.

 

###   Σοκ για τα φορολογικά των μικρομεσαίων επαγγελματιών

Σοκ προκάλεσαν τα εκκαθαριστικά σημειώματα σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αιτία είναι η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή από 26%, το ύψος του τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ) και ο συντελεστής 55% για την προκαταβολή φόρου έναντι του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίες θα συζητηθούν με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, καθώς θα ενταχθούν στο πακέτο της σταδιακής μείωσης της φορολογίας στα εισοδήματα, τα επιχειρηματικά κέρδη και την κατανάλωση.