• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

 

O πρωθυπουργός  έχει ανακοινώσει σειρά νομοσχεδίων που θα κατατεθούν από σήμερα στη Βουλή. Τα εξής για :

  • Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (δωρεάν ρεύμα σε ανέργους κι άλλους, πιστωτικό κουπόνι, επανασύνδεση του ρεύματος με κριτήρια, δωρεάν συσσίτια σε συνεργασία της πολιτείας με την Εκκλησία και τις οργανώσεις αλληλεγγύης κ.ά.).
  • Τη διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών που ετοιμάζει τη ρύθμιση είναι σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τα κριτήρια που μπορεί να ισχύσουν κ.ά.).
  • Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (έχουν ήδη συγκεκριμένο πλάνο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με σκληρά μέτρα για τους παραβάτες κ.ά.).
  • Την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
  • Και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

 

  • Ειδικά για τις  100 δόσεις
  • Πολλές και μικρές δόσεις, ακόμα και «κούρεμα» της συνολικής οφειλής στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέες ευνοϊκές προϋποθέσεις αποπληρωμής των οφειλών στο Δημόσιο θα ισχύσουν μόνο για όσους είναι σε πραγματική οικονομική αδυναμία και γι’ αυτόν τον λόγο η ρύθμιση θα προβλέπει κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζονται το ύψος των μηνιαίων δόσεων και το χρονοδιάγραμμα.
  • Στο πλαίσιο αυτό, όσοι αποδεδειγμένα δεν έχουν εισόδημα, δεν θα πληρώνουν ούτε ένα ευρώ δόσης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δεν θα κινδυνεύουν με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή θα έχουν έκπτωση που μπορεί να φθάνει και το 50%.

 

Συνέντευξη Βαρουφάκη στη σημερινή Handelsblatt

Την κατανόησή του προς τους δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι, όπως αναφέρει δεν θέλουν να ακούσουν την λέξη «κούρεμα», εκφράζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα. ‘Όπως σημειώνει η Ελλάδα χρειάζεται το καλοκαίρι “μία νέα συμφωνία” για το χρέος της, ενόψει των πληρωμών ύψους 11,5 δισ. μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου, ενώ τονίζει ότι καταλαβαίνει πως οι διεθνείς δανειστές δεν πρόκειται να χαρούν με την πιθανότητα κουρέματος του χρέους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ζητήσει “κούρεμα” ή αναδιάρθρωση του χρέους. “Το κούρεμα είναι μία «βρώμικη» λέξη” αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι πια το έχει μάθει καλά.”Όπως εμείς δεν θέλουμε να ακούμε πια την λέξη «τρόικα», έτσι και οι δανειστές μας δεν θέλουν να ακούν την λέξη «κούρεμα». Το καταλαβαίνω.”, αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη υπάρχουν “πιο έξυπνες λύσεις” από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως τα swaps. Η πρόταση του Έλληνα υπουργού είναι η έκδοση ομολόγων που να είναι συνδεδεμένα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. “Έτσι οι δανειστές μας θα ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη, ξανά, της ελληνικής οικονομίας”, τονίζει.