• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

H εβδομάδα άρχισε με την τρίωρη συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα (ώρα Ελλάδος) ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με την  γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε σε δηλώσεις τους ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά όλες τις δόσεις στο ΔΝΤ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων, και ειδικά της διαδικασίας συγκομιδής τεχνικών δεδομένων από τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.Η διαβεβαίωση αυτή έρχεται μετά τα παράπονα για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα τεχνικά κλιμάκια στη συλλογή στοιχείων. Τα παραπονα αυτά, κατά πληροφορίες, έχουν φτάσει μέχρι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε τη «διαβεβαίωση από τον υπουργό» ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.

Αργότερα σήμερα Δευτέρα, 6 Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί και με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (σημ. o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές), ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Η κρίσιμη Τετάρτη στο Euro Working Group
Κρίσιμη μέρα η Τετάρτη καθώς η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει και πρόσθετα μέτρα , πέραν της λίστας του Βαρουφάκη, με σκοπό να εκμαιεύσει από το Euroworking group που συνεδριάζει την ίδια ημέρα να απελευθερώσει τμήμα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Στο μεταξύ αίσθηση έχει κάνει η δήλωση του αν. υπουργού οικονομικών Δ. Μάρδα : «Η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για την μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις».

Σίγουρος για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στις επόμενες ημέρες εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικής νομοθεσίας για τους δανειολήπτες με ρήτρα ελβετικού φράγκου και επέμεινε  σε κούρεμα δανείων μέσω ειδικού ταμείου που θα συσταθεί ειδικά για τα «πτωχευμένα» νοικοκυριά.  Τέλος θεωρεί σίγουρο την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων μέσα στο 2016 και έχει στόχο να συνδέσει το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα φέρει στη Βουλή πριν από το καλοκαίρι με το «πακέτο Γιούνκερ».

 

Στη Μόσχα

Την ίδια ημέρα, Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επισκέπτεται τη Μόσχα. Κυβερνητικές πηγές θέλοντας να καθησυχάσουν τις αντιδράσεις των ευρωπαίων έδωσαν το στίγμα της επίσκεψης λέγοντας ότι πρόκειται για «διπλωματικά οριοθετημένη, πολιτικά φιλική και οικονομικά ελπιδοφόρα» συνάντηση  επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει απαρέγκλιτα, πέραν της διακηρυγμένης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, και «πολυδιάστατη ενεργειακή και οικονομική πολιτική». Με το σχόλιο αυτό, η Αθήνα απαντά και στο μπαράζ δημοσιευμάτων περί ανησυχιών σε δυτικές χώρες για πιθανή γεωπολιτική μετατόπιση και προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία, που συνεχίστηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να δηλώνει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» η Ελλάδα «να θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».