• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

H εβδομάδα που μόλις άρχισε

Έκτακτη συνεδρίαση  την Τετάρτη 22 Απριλίου, του Euroworking Group, αποφάσισαν κατά τη συνάντηση στο Παρίσι τα μέλη της «Ομάδας των Βρυξελλών» και οι Έλληνες οικονομικοί εμπειρογνώμονες.  Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου, σε αναζήτηση συμφωνίας που θα άνοιγε το δρόμο στην εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα. Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι διαπραγματεύσεις στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπεία του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, της «Ομάδας των Βρυξελλών» με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή  συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως εργασιακά θέματα. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία.  Πάντως οι συναντήσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν από κυβερνητικούς κύκλους «παραγωγικές».

Πιέσεις και διαψεύσεις

Όλο το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν δηλώσεις κύκλων και επισήμων από Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Βερολίνο που πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει τις τεχνικές επεξεργασίες.  Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Αυστριακού ομολόγου του Χανς Γεργκ Σέλινγκ, περί ελλιπούς συνεργασίας της Αθήνας με τους εταίρους της, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς ως «ψέμα και μάλιστα προσβλητικό».
Ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ κατηγόρησε την Ελλάδα για ελλιπή πρόθεση συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης ως προς το ποια μέτρα και ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα, η οποία όμως αρνείται μέχρι τώρα να δεσμευτεί».

Το μεταναστευτικό

Η τραγωδία με τους μετανάστες στη Μεσόγειο προκαλεί κινητοποιήσεις στις χώρες του Νότου. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επεξεργάζεται έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα συζητήσει με τις χώρες που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα, με στόχο να υπάρξει μια κοινή θέση η οποία θα συζητηθεί με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται τόσο από την πλευρά της Ιταλίας, όσο και από την πλευρά της Ελλάδας η σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Ήδη, όπως έγινε γνωστό, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο και διευρυμένο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή που προκαλεί μεγάλα μεταναστευτικά-προσφυγικά κύματα.

Οι κατώτερες συντάξεις στο στόχαστρο

Τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για νέες περικοπές στις κατώτατες συντάξεις επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.Μιλώντας την Κυριακή στο Σκάι ο κ. Ρωμανιάς επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι τα τεχνικά κλιμάκια ζήτησαν τη δραστική περικοπή των κατώτατων συντάξεων που ανέρχονται σε 487 ευρώ, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει οι συνταξιούχοι. «Μας ζήτησαν να καταργήσουμε το ελάχιστο όριο» σημείωσε.
Αυτό σημαίνει πως το ύψος της κατώτατης σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 320 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.

Ρύθμιση οφειλών

Από την Παρασκευή 17 Απριλίου τρέχει η ηλεκτρονική εφαρμογή  του συστήματος Taxis(www.gsis.gr) που δέχεται ηλεκτρονικά τις αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών πολιτών και επιχειρήσεων.