• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

H ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ

 

Με την επιστροφή του ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο θα επισπεύσει σειρά μεταρρυθμιστικών κινήσεων με στόχο να ενεργοποιήσει προγράμματα που καθυστερούν να υλοποιηθούν. Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης με στόχο την εξεύρεση των 1000-1500 απολύσεων που πρέπει να επιτευχθούν μέχρι τέλος του έτους ενώ θα αναζητήσει και λύσεις για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Ήδη η κυβέρνηση έχει προτείνει στους υπουργούς, εκτός του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας ,να υποδείξουν μικρά ΝΠΙΔ στα οποία μπορεί να μπει «λουκέτο». Ένα σχέδιο περικοπής προσωπικού έχει ήδη κατατεθεί από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα τα υπουργεία, προτείνοντας την περικοπή του προσωπικού σε ορισμένους φορείς σε ποσοστό που θα φθάνει ως το 10%.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να βάλει λουκέτο σε οργανισμούς, που απασχολούν συνολικά 150 εργαζομένους. Όπως αναφέρει και δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», πρόκειται για τους  εξής φορείς:

Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοιίκησης, Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας, Εθνικό Ίδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης ” Ο γέρος του Μοριά”, Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαικού Δικαίου, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών, Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, Κεντρική Αγορά Πατρών, Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Υψηλής Τεχνολογίας ΑΕ

 Σύμφωνα με Τα ΝΕΑ  εντός της εβδομάδας θα υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία πιθανότατα θα συνοδευτεί και από διευρυμένη υπουργική σύσκεψη, προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τέτοιου είδους ζητήματα είναι η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, ο νέος φόρος ακινήτων, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, η απελευθέρωση επαγγελματικών μισθωμάτων και η επόμενη ημέρα για τις αμυντικές βιομηχανίες.

###

Βουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταθέσει την περιλάλητη πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποβρυχίων. Θέμα που τον έχει φέρει σε σφοδρή σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ.

###

Αστέρας

Την Τρίτη αναμένεται να γίνει η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και η ολοκλήρωση της β΄φάσης του διαγωνισμού για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

###

ΕΟΠΥΥ

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τελικές προτάσεις για τον ΕΟΠΥΥ και την αναδιάρθρωσή του. Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λ. Ρακιντζής παρέδωσε στον υπουργό Υγείας κ.Αδ. Γεωργιάδη πόρισμα ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια ειδών περίθαλψης, καθώς και ηλεκτροκίνητων βοηθημάτων και αμαξιδίων. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες τους.
.
###  Παιδεία

 

Σήμερα  Δευτέρα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ.Μυλόπουλο στο πλαίσιο των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων του με τους επικεφαλής των ανωτάτων ιδρυμάτων και στην ανάγκη να βρεθεί φόρμουλα να ανοίξουν τα ΑΕΙ.
Ο υπουργός Παιδεία Κ. Αρβανιτόπουλος έθεσε  στα πανεπιστήμια πρόταση «πέντε σημείων» προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην ανώτατη εκπαίδευση.  Μεταξύ αυτών, αναμένεται η επανατοποθέτηση 650 από τους υπαλλήλους που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους σε πανεπιστήμια. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ όσο και του ΕΜΠ εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία για Δευτέρα και Τρίτη.

Στο μεταξύ με την συγκρότηση επιτροπής «διαιτητών» μεταξύ πανεπιστημίων και κυβέρνησης έληξε χθες η συνεδρίαση της Συγκλήτου του πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα της διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ, ενώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου η συνεδρίαση της Συγκλήτου για το ίδιο θέμα θα συνεχιστεί σήμερα Δευτέρα.