• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

H Ελλάδα αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία

Η Ελλάδα αναλαμβάνει από σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για πέμπτη φορά από την ένταξή της στην ΕΕ. Στη διάρκεια της προεδρίας θα διεξαχθούν 14 υπουργικές Σύνοδοι στην Αθήνα, 35 συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, 57 συναντήσεις ομάδων εργασίας και 33 συνέδρια ή σεμινάρια.

«Η Ελλάδα αρχίζει την Προεδρία της ΕΕ με θετικές επιδόσεις, πρωτογενές πλεόνασμα και επικείμενη ανάκαμψη. Θα είναι μια Προεδρία ελπίδας, ελπίδα για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας πως η Ελληνική Προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

«Οι επόμενοι έξι μήνες θα αποτελέσουν σημαντικό ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, που εξέρχεται από μια κρίση που υπέβαλε τον ελληνικό λαό σε σκληρές θυσίες, αλλά και για την Ένωση στο σύνολό της, καθώς ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Μαΐου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Οι προτεραιότητες

Πιο αναλυτικά, τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραθέτει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.

Η πρώτη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν την προώθηση της ανάπτυξης, ιδίως μέσω της ενίσχυσης της πρόσβασης στο δανεισμό για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, καθώς και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης.

Η δεύτερη προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας είναι η εμβάθυνση της ΟΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Προεδρία θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ένωση και η Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να συμβάλει στην εμβάθυνση της ΟΝΕ προωθώντας την ισορροπία μεταξύ σταθερότητας και αλληλεγγύης.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και της κινητικότητας, καθώς και την προώθηση συνεργειών μεταξύ μετανάστευσης και ανάπτυξης. Με δεδομένη την ολοκλήρωση του «Προγράμματος της Στοκχόλμης 2010-2014», η Ελληνική Προεδρία σκοπεύει να εργαστεί προς την υιοθέτηση του διάδοχου προγράμματος για την περίοδο 2014-2018, με άξονες τη συνεργασία με τρίτες χώρες στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις χώρες τις ΕΕ που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την εισροή μεταναστών και την προώθηση της Κοινής Πολιτικής Ασύλου.

H Ελληνική Προεδρία φιλοδοξεί να προωθήσει και τη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ , με τον ανασχεδιασμό της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2014, ώστε σε αυτή να περιληφθούν, εκτός της αναπτυξιακής διάστασης, θέματα όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο.

Ο ξένος τύπος

 

Ως πρόκληση για την Αθήνα βλέπουν τα ξένα έντυπα την  ανάληψη μίας δύσκολης, απαιτητικής και πιεστικής ευρωπαϊκής προεδρίας: Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, η δυσαρέσκεια των Ελλήνων έναντι των Βρυξελλών εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί ενώ στο τέλος του ελληνικού εξαμήνου «καραδοκεί» η δοκιμασία της κάλπης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ελλάδα «θέλει να αποδείξει ότι θα σταθεί στο ύψος της περίστασης» με την ανάληψη της προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο γράφει η El Pais, καθώς δεν έλειψαν μέχρι και τις τελευταίες εβδομάδες οι φωνές που «αμφισβητούσαν την ικανότητα μίας χώρας τόσο απασχολημένης με τα δικά της προβλήματα να συντονίσει τις εργασίες της ΕΕ».

Οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Αθήνα, τονίζει η ισπανική εφημερίδα, «είναι θέματα που ανησυχούν ολόκληρη τον ευρωπαϊκό Νότο: η τραπεζική ένωση, η πολιτική μετανάστευσης, η μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων και η θαλάσσια πολιτική».

Η Αθήνα, γράφει από την πλευρά της η ιταλική Repubblica, «έρχεται στο τιμόνι της ΕΕ με ένα ικανοποιητικό οικονομικό απολογισμό (καταγράφεται, όπως ζητούσε η τρόικα, πρωτογενές πλεόνασμα), αλλά με μία κοινωνική κατάσταση ακόμη εκρηκτική».

Η «θεραπεία δακρύων και αίματος της τρόικας», γράφει η ιταλική εφημερίδα, «έχει κάνει τη χώρα να λυγίσει», την ώρα που η ανεργία είναι σε ιλλιγγιώδη επίπεδα και η βαθιά ύφεση συνεχίζεται. «Όμως η κατάσταση δεν είναι απλή ούτε και από πολιτική σκοπιά: Η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε με πλειοψηφία 176 βουλευτών και τώρα έχει μείνει με 153» υπενθυμίζει, λέγοντας πως η εικοτολογία για πρόωρες εκλογές ακόμη και μέσα στην προεδρία δεν έχει καταλαγιάσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Guardian: «Η Ελλάδα αναλαμβάνει την ελληνική προεδρία την ώρα που ο οργή για τις Βρυξέλλες μεγαλώνει» γράφει η βρετανική εφημερίδα. Μιλώντας στην εφημερίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «είναι μία ευκαιρία για την Ευρώπη να δείξει πως μία χώρα σε πρόγραμμα στήριξης είναι μία κανονική χώρα και για την Ελλάδα να αποδείξει ότι είναι μία κανονική χώρα».