• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

H Ελλάδα σήμερα στις 11πμ βγαίνει στις αγορές

Στις 11:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το πενταετές ομόλογο, με το οποίο η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, ύστερα από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν ότι το θετικό κλίμα που δημιουργείται από χθες για την ελληνική οικονομία θα επιβεβαιωθεί σήμερα, Πέμπτη.

«Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί σε 2-3 μήνες». Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την Τετάρτη αισιοδοξία για τη συνολική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα το οποίο αρχίζει από τις αγορές και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

Θετικό σήμα έδωσαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης οι πληροφορίες για προεγγραφές άνω των 16 δισ. ευρώ, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν σημαίνουν ότι υπερκαλύπτεται πάνω από 6 φορές το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ζητεί το ελληνικό Δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από το 5%.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι λόγω της ισχυρής ζήτησης, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει και να κλείσει πολύ σύντομα.

Το απόγευμα της Τετάρτης, τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ενημέρωσε για τις εξελίξεις, όσον αφορά το 5ετές ομόλογο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Ήρθαμε να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο για μία θετική εξέλιξη, πολύ θετική εξέλιξη, θα έλεγα. Δεν μπορώ να σας πω πολλά απόψε. Περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε αύριο. Οι προσπάθειες, ο καλός προγραμματισμός επιβραβεύονται» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχόλιο εκ μέρους του ΔΝΤ για την έξοδο στις αγορές έκανε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, μιλώντας για «σημαντικό σταθμό».

«Χαιρετίζουμε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Στόχος του προγράμματος ήταν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Είναι σημαντικός σταθμός και απτό δείγμα της επιτυχίας του προγράμματος» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

 

 

(πηγή: in.gr)