• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

“Il Messaggero” : Καλά νέα για Ελλάδα

Η ολοκλήρωση της πώλησης του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία της Emma Delta, και τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος, οδήγησαν την ιταλική εφημερίδα “Il Messaggero” να προβλέψει ότι η Ελλάδα… βαίνει προς επιστροφή στη δημοσιονομική ομαλότητα.

“Η Ελλάδα προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι”, είναι ο εύγλωττος τίτλου του σημερινού δημοσιεύματός της, στο οποίο γίνεται εκτενείς αναφορά στα θετικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, κάτι που σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε χθες θετικά.

Σύμφωνα με τη “Messaggero”, τα “καλά νέα” από την Αθήνα μπορούν να έχουν συνέχεια, και να πιστοποιήσουν την φιλοδοξία της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά να αφήσει πίσω τις δύσκολες στιγμές που προηγήθηκαν, και να επιστρέψει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ξεπερνώντας την κρίση.

Ως γνωστόν υπογράφτηκε η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta.Το fund (το οποίο ελέγχεται από τον Τσέχο Γίρι Σμετς και την οικογένεια Μελισσανίδη) θα καταβάλει τίμημα 652 εκ. ευρώ (622 εκ. ευρώ μετρητοίς και 30 εκ. σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις), ενώ θα δοθούν ακόμη 60 εκ. ευρώ ως μέρισμα για τη χρήση του 2012. Η καταβολή του ποσού και η μεταβίβαση των μετοχών στον αγοραστή θα ακολουθήσουν μετά την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό». Τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι ευτυχής που 652 εκ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου. Είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό αποφασιστικότητας, ικανότητας και συμβιβασμού διαφορών και σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή”.