• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

O γερμανικός τύπος για το μνημόνιο και το χρέος

Στη διαβεβαίωση της Αθήνας πως δεν πρόκειται να χρειαστεί τρίτο πακέτο στέκονται οι τίτλοι των γερμανικών ΜΜΕ μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, όπως και στο ότι δεν έγινε αναφορά παρά μόνο ακροθιγώς στο ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους.

Η Μέρκελ «επαίνεσε τις σκληρές προσπάθειες της Ελλάδας», αναφέρουν οι γερμανικές εφημερίδες, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις αναφορές Σαμαρά ιδιαίτερα για το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα θέλει να αντέξει χωρίς βοήθεια» είναι ο τίτλος του Spiegel, που σημειώνει ότι η καγκελάριος «επαίνεσε τις μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Σαμαρά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν είναι απαραίτητο νέο πακέτο βοήθειας».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση των οικονομικών σελίδων του περιοδικού, του manager Magazin, που βάζει τίτλο «η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο πακέτο βοήθειας».

Με έναν τίτλο που έχει διπλό νόημα περιγράφει την επίσκεψη η Sueddeutsche Zeitung: «Ο Σαμαράς έχει βαρεθεί», εξηγώντας πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν χρειάζεται νέα δάνεια στήριξης» αλλά και «θέλει να ξεφορτωθεί όσο γρηγορότερα γίνεται το ΔΝΤ».

«Αυτό που εννοούσε ο έλληνας πρωθυπουργός με την αναφορά για ολοκλήρωση της συνεργασίας με το ΔΝΤ, είναι πως έχει βαρεθεί τους ελέγχους από το Ταμείο» γράφει η εφημερίδα. «Φυσικά, η αγανάκτησή του είναι απέναντι σε όλη την τρόικα, δηλαδή και τους ελεγκτές της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αλλά δεν το είπε τόσο δυνατά στην επίσκεψή του στη Γερμανία» γράφει.

Επισημαίνοντας ότι η Αθήνα «δεν χρειάζεται νέο πακέτο» και ότι «αφήνει πίσω της την κρίση», ο Σαμαράς «ελπίζει σε ελάφρυνση του χρέους […] ωστόσο, όπως είπε η καγκελάριος, το ζήτημα δεν ήταν αντικείμενο της συζήτησης».

«Η Ελλάδα θέλει να σταθεί μόνη της στα πόδια της» βάζει τίτλο το Tagesspiegel, σχολιάζοντας ότι Η Αθήνα θεωρεί ότι υπάρχει ευκαιρία να «ξεφορτωθεί την ανεπιθύμητη εποπτεία της τρόικας» και δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο.

Σημειώνοντας την αισιοδοξία που εξέφρασε η Μέρκελ ότι «σύντομα θα επιτευχθεί η επάνοδος στην ανάκαμψη», η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του πως δεν υπάρχει επιστροφή από την πορεία των μεταρρυθμίσεων».

«Η Μέρκελ επαινεί την πορεία μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ανάκαμψη στον ορίζοντα» γράφει το Focus, που ανεβάζει ψηλά την αναφορά του Αντ.Σαμαρά πως η χώρα «αφήνει πίσω της την κρίση» και δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο.

Ο πρωθυπουργός, σημειώνει το περιοδικό, απέφυγε να «εκφραστεί ανοικτά» ιδιαίτερα για την παρουσία του ΔΝΤ. Τονίζοντας την αναφορά του Σαμαρά ότι ο «χωρισμός είναι λανθασμένη λέξη», υπογραμμίζει ότι ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι διαφορετικό το να μην χρειάζεται η υποστήριξή του».