• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

O ΕΝΦΙΑ για “ιδιαίτερους” 4.000 οικισμούς

Με τις αξίες που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ το 2013, θα υπολογιστεί και ο φετινός ΕΝΦΙΑ για 4.000 οικισμούς στη χώρα, στους οποίους τα ακίνητα και τα οικόπεδα είναι εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης στη Βουλή, που για ακόμη μία φορά δεσμεύτηκε για πλήρη εξάλειψη όλων των προβλημάτων και των αδικιών του ΕΝΦΙΑ, ενώ οι σφοδρές αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, φορέων της αγοράς και πολιτών συνεχίζονται.

Πριν την ανακοίνωση της απόφασης αυτής, πληροφορίες από το Μαξίμου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε στον ΕΝΦΙΑ από τις εξωφρενικές αποτιμήσεις γης σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της περιφέρειας.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εταίρος επιμένει ότι ακριβώς επειδή οι αναγκαίες διορθώσεις θα απαιτήσουν χρόνο η εξόφληση της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ πρέπει να μετατεθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, άποψη που φαίνεται ότι εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης από το βήμα της Βουλής, η κύρια αιτία των λαθών στο φόρο είναι ότι «για 4.000 οικισμούς στην Ελλάδα δεν υπήρχαν αντικειμενικές αξίες και βρέθηκε μία φόρμουλα για το πώς θα βρεθεί η αντικειμενική αξία. Αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε και μάλιστα σύντομα».

«Δεσμεύομαι ότι θα το δουλέψουμε» τόνισε προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί από μας δεν θα μαυρίσουμε στον ήλιο φέτος, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες».

 

Η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

Τη διαπίστωση «ότι σήμερα επιχειρείται ένας απαράδεκτος αποπροσανατολισμός σε ό,τι αφορά τις πραγματικά αναγκαίες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ» διατυπώνει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της.

«Είναι όλως δευτερεύον ζήτημα να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του φόρου, όπου έγιναν, να αρθεί το σκόπιμο αλλά ασήμαντο στην πράξη “φούσκωμα” της επιβάρυνσης των πολιτών (π.χ. με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που στις περιπτώσεις λαθών ή ελλείψεων στη δήλωση επιβάλλει τη δυσμενέστερη για το φορολογούμενο λύση) ή να δοθούν περισσότερες δόσεις για την εξόφληση του φόρου.»

» Το κύριο πρόβλημα είναι να διορθωθεί ο παραλογισμός και οι κατάφωρες αδικίες που προβλέπει ο “τρελός” αυτός νόμος, για τις οποίες δυστυχώς δεν γίνεται καμία συζήτηση επί της ουσίας, με κυριότερες την απάνθρωπη επιβάρυνση των ιδιοκτητών κενών και απρόσοδων ακινήτων και οικοπέδων, την τιμωρητική μεταχείριση για τις δήθεν μεγάλες περιουσίες που η ίδια η φορολογία ισοπέδωσε με τον εξοντωτικό συμπληρωματικό φόρο, και ειδικότερα τη διπλή φορολόγηση της αστικής ιδιοκτησίας» αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

(πηγή: in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)