• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

O ξένος τύπος για την Ελλάδα

Ο ξένος τύπος ασχολείται και πάλι με την κρίση στην Ελλάδα επισημαίνοντας την αστάθεια και το αβέβαιο μέλλον ενόψει της προεδρικής εκλογής.

Αναφερόμενη στο ελληνικό ζήτημα η Wall Street Journal υποστηρίζει πως «για άλλη μία φορά, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάντασμα των Χριστουγέννων, που δεν έχουν ακόμη έρθει. Είναι ένα φάντασμα που ονομάζεται Ελλάδα». Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα της εφημερίδας, οι πυρετώδεις πολιτικές διεργασίες υπενθυμίζουν στους επενδυτές ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει περάσει, αλλά και ότι η Ελλάδα αναδεικνύει πόσο «ατελείωτα μακρά και επίπονη» θα συνεχίσει να είναι η οικονομική προσαρμογή για τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης.

«Η υψηλή δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ρίσκο ότι θα κερδίσει την εξουσία. Αν και η ηγεσία του κόμματος έχει ρίξει τους τόνους σε κάποια σημεία της αφήγησής του και δεν αναμένεται πλέον να παρουσιάσει ένα τελεσίγραφο τύπου «διαγράψτε τα χρέη μας ή θα βγούμε από το ευρώ», υπάρχουν πολλά περιθώρια για τριβή με τους εταίρους της ευρωζώνης, καθώς πιέζει σκληρά για ελάφρυνση χρέους», σημειώνει η Wall Street Journal.
Η βρετανική εφημερίδα Financial Times θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, ερμηνεύει την αιφνιδιαστική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως μια απόπειρα να τερματιστεί η πολιτική αβεβαιότητα, που δεν επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει την οικονομική ανάκαμψη.

«Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν πρέπει να αμφιβάλλει ποια κατεύθυνση να πάρει. Πρέπει να αποφύγει την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα αποσταθεροποιήσουν έντονα την Ελλάδα, πιθανώς και την Ευρωζώνη. Αν και ο κ. Τσίπρας έχει μετριάσει την αντιμνημονιακή του ρητορική τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να καθησυχάσει τους επενδυτές, ο ίδιος και το κόμμα του είναι πολιτικά ανώριμοι και δεν διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία», το δημοσίευμα των FT χαρακτηρίζει «πολιτικά ανώριμο» και μη έχοντα κυβερνητική εμπειρία τόσο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα όσο και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το καλύτερο που θα μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα κερδίσει την ερχόμενη προεδρική ψηφοφορία και ότι την άνοιξη θα συμφωνήσει την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης μαζί με ένα προληπτικό χρηματοδοτικό πακέτο», επισημαίνει το άρθρο των Financial Times.

Οσον αφορά στην κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιφανείς οικονομολόγοι την αποδίδουν στην πιθανότητα να ανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.


«Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί τις επόμενες έξι εβδομάδες πιο σημαντική για τις παγκόσμιες αγορές απ” ό,τι ήταν το 2014 η Ρωσία και η Ουκρανία. Μια πιθανή εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να επιλέξει μεταξύ δημοσιονομικής ένωσης (κούρεμα του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου από το ευρώ»
, αναφέρει στους FT ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Σε δημοσίευμά του ο Economist αναφέρει πως αν και η διαδικασία για την εκλογή προέδρου από μόνη της δεν είναι σημαντική, οι συνέπειες μιας κυβερνητικής ήττας ίσως να είναι προφανείς, καθώς θα προκαλούσε γενικές εκλογές, και πιθανώς θα έστελνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Το τι θέλει ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές, αλλά το ρίσκο ότι θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες διάσωσης με το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές αρχές, εξηγεί τις χθεσινές αναταράξεις», υπογραμμίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Ως αλλόκοτη χαρακτηρίζει την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και το Bloomberg, ενώ όσον αφορά στην πρώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών γράφει ότι η Ελλάδα φλερτάρει με την οικονομική καταστροφή. Κατά τους

New York Times πρόκειται για μια «ζαριά» και προϊόν «απόγνωσης» της κυβέρνησης καθώς αμφιβάλει για το κατά πόσο ο «άχρωμος» Σταύρος Δήμας θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να αποτραπούν οι βουλευτικές εκλογές. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ότι κάποτε διετέλεσε επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα τρομάζει την ΕΕ αναφέρει η Le Monde, ενώ κάνει λόγο για Χριστούγεννα με έντονο πολιτικό άρωμα.  Οι κάλπες για την εκλογή του Προέδρου θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί. Kαι τούτο διότι ο ΣYPIZA αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στη Bουλή.

Γερμανικά μέσα:  «Κραχ» 30ετίας στο χρηματιστήριο της Αθήνας

«Η χρηματαγορά στην Ελλάδα ζει το μεγαλύτερο κραχ από το 1987» μεταδίδει τοΓερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι «η προαναγγελία πρόωρων προεδρικών εκλογών υπέθαλψε την αβεβαιότητα», μεταδίδει η

Deutsche Welle. Σύμφωνα με την ανταπόκριση υπάρχει «φόβος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αριστερής αντιπολίτευσης, που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να ανέλθει στην εξουσία. Το κόμμα θέλει να αυξήσει μισθούς και συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα και επιπλέον θέλει να επιτύχει ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

Η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη πτώση στο χρηματιστήριο από την κρίση της Lehman Brothers». Επισημαίνει μάλιστα ότι ειδικά ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά σχεδόν 16%, ενώ οι επενδυτές αρχίζουν να «ξεφορτώνονται» τα ελληνικά ομόλογα. Μιλώντας στη Wirtschaftswoche ο αναλυτής της τράπεζας Nordea Bank Γιαν φον Γκέριχ, τονίζει ότι σε περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα είναι πενιχρές οι πιθανότητες νίκης του κυβερνητικού συνασπισμού και δηλώνει: «Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ανάκαμψη. Και αν δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να αρχίσουν οι αμφιβολίες για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

«Κραχ στο χρηματιστήριο λόγω του φόβου για πρόωρες εκλογές» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ARD «ο Σαμαράς υπολογίζει ότι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές θα στηρίξουν τον υποψήφιό του (για την προεδρία της Δημοκρατίας) και δεν αποκλείεται να του βγει το στοίχημα αυτό, καθώς οι βουλευτές αυτοί φοβούνται ότι θα χάσουν την έδρα τους σε περίπτωση νέων εκλογών». Ωστόσο η έκβαση του εγχειρήματος παραμένει αβέβαιη, τονίζεται. Για πολλούς επενδυτές- και για την τρόικα- μία εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «σενάριο τρόμου» αναφέρεται στην ανταπόκριση. «Και αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει κατηγορηματικά τους όρους που θέτει η τρόικα ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα βοήθειας. Επιπλέον, σε περίπτωση εκλογικής νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει ένα νέο κούρεμα για το ελληνικό χρέος».

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις αντιδράσεις των χρηματαγορών την Τρίτη ήταν ότι Τόκιο και Νέα Υόρκη επίσης επηρεάζονται από τους φόβους για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνει πάντως το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αρνητικά πρόσημα οφείλονται και σε άλλους λόγους, όπως η ανησυχία για τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας και τα σενάρια για «αλλαγή πολιτικής» της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο θέμα των επιτοκίων. Πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι η FED δεν αποκλείεται να επισπεύσει τη «στροφή» στην πολιτική της, ανακοινώνοντας αύξηση επιτοκίων κατά την επόμενη συνάντησή της, την επόμενη εβδομάδα.

Το σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα οδηγείται όχι μόνον σε προεδρικές αλλά και σε βουλευτικές εκλογές οι οποίες προκαλούν ανησυχία σε όλους εκείνους που είχαν συνηθίσει στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο συνασπισμός του είναι προβλέψιμοι. Εκλογές σημαίνουν καταρχήν αβεβαιότητα, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για τα προγράμματα βοήθειας και το ευρώ. Ξεκινά ένας νέος φαύλος κύκλος; Εν μέρει το δίλλημα οφείλεται στον ίδιο τον Σαμαρά. Υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του να απαλλάξει μέχρι το τέλος του χρόνου τη χώρα από την σκληρή εποπτεία της τρόικας. Με την καλή αυτή είδηση θα είχε έστω και μια μικρή ευκαιρία να επανεκλεγεί. Πλέον όμως δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή του. Η τρόικα έχει σοβαρούς λόγους να μην παίξει το παιχνίδι αυτό, ο προϋπολογισμός στην Αθήνα παρουσιάζει προβλήματα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μια ελληνική αυταπάτη. (…) Εάν ο υποψήφιός του χάσει την προεδρική εκλογή, τότε θα γίνουν εκλογές εντός τεσσάρων εβδομάδων. Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Σαμαρά. Το ερώτημα είναι, έπρεπε η ΕΕ να παίξει το παιχνίδι του για χάριν της πολιτικής ειρήνης; Η απάντηση θα πρέπει να είναι, φυσικά όχι. Η Ελλάδα πρέπει να λύσει και όχι να κουκουλώσει τα προβλήματά της. Αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, είτε αυτή καθοδηγείται από τον Σαμαρά είτε από κάποιον άλλο».

Το σχόλιο της Frankfurter Rundschau: «Θα επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα; Ή θα επιστρέψει στην κρίση και θα πρέπει ενδεχομένως να εγκαταλείψουν οι Έλληνες το ευρώ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που συνδέονται με την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι καλό που ο πρωθυπουργός Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή που κανονικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τη χώρα του αλλά και τους εταίρους, τη βοήθεια των οποίων συνεχίζει να χρειάζεται, από εβδομάδες μιας επώδυνης πολιτικής αβεβαιότητας. Σε περίπτωση βέβαια που αποτύχει η προεδρική εκλογή, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικών αναταραχών: διάλυση του κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές. Πιθανότερος νικητής θεωρείται ο ακροαριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Όπως έχει πει ο ίδιος, προτίθεται να ‘σκίσει’ τα μνημόνια, να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα προ κρίσης και να αποσύρει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Εάν ο Τσίπρας υλοποιήσει το πρόγραμμά του, θα βγάλει τη χώρα του από το ευρώ. Από τις δημοσκοπήσεις δεν διαφαίνεται ότι θα μπορέσει να αποσπάσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να κυβερνήσει. Δεν πρόκειται ωστόσο για μεγάλη παρηγοριά. Το αποτέλεσμα όλων αυτών θα μπορούσαν να είναι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και ενδεχομένως και νέες εκλογές. αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, η οικονομία της οποίας δείχνει για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια και πάλι σημεία ζωής».

«Φυγή προς τα εμπρός» του Α. Σαμαρά διακρίνει η Berliner Zeitung που σημειώνει ότι «το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες είναι γιατί ο Σαμαράς αποφάσισε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής πουν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο αφού διακυβεύεται η επιβίωση της κυβέρνησής του». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα που προηγήθηκαν και παρατηρεί ότι μετά τα διαδοχικά πακέτα περικοπών, ενδεχόμενα νέα μέτρα, με ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας το 2015, θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τους πολίτες αλλά και «πολιτική αυτοκτονία» για την κυβέρνηση Σαμαρά. «Βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν απειλήσει ήδη ότι θα καταψηφίσουν ενδεχόμενο νέο πακέτο περικοπών. Οι πολυπράγμονες Σαμαράς και Βενιζέλος τους απήλλαξαν τώρα από το βάρος αυτό. Ενδεχόμενη αποτυχία της προεδρικής εκλογής μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. και αυτό φαίνεται ότι θα γίνει», αναφέρει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι «ο χαρισματικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας» θα μπορούσε έτσι να είναι τον Φεβρουάριο ο επόμενος πρωθυπουργός. «Στην περίπτωση αυτή –και προφανώς σε αυτό στηρίζονται οι Σαμαράς, Βενιζέλος αλλά και η τρόικα, όλοι οι αντίπαλοι των περικοπών θα βρίσκονταν ξαφνικά με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί τότε θα λήξει το τρέχον πρόγραμμα και ο Τσίπρας θα έπρεπε να αποφασίσει υπό ασφυκτική χρονική πίεση εάν θα δεχτεί μια νέα βοήθεια ύψους 10 δις ευρώ με αντάλλαγμα νέες περικοπές ή εάν θα αρνηθεί. Γιατί όπως και να το γυρίσει, είναι γεγονός ότι το 2015 η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 8,6 δις ευρώ στο ΔΝΤ αλλά και να αποπληρώσει άλλα ομόλογα που λήγουν, ύψους 8 δις. Οι πρώτες πληρωμές πρέπει να γίνουν ήδη τον Μάρτιο. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος της χρεοκοπίας. Για άλλη μια φορά».

(πηγή: TOBHMA online)