• Σήμερα είναι: Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Outplacement: Επαγγελματικό αδιέξοδο ή σταυροδρόμι ευκαιριών;

Συχνά ακούμε από στελέχη: «Τι ακριβώς είναι τα προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης; Πώς μπορεί να βοηθήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα κάποιον και μάλιστα όταν είναι έμπειρο στέλεχος, που εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται στην αγορά εργασίας;» Τέτοιοι «προβληματισμοί» αποτελούν μια πολύ καλή βάση για να εξηγήσουμε πώς η KPMG υποστηρίζει 25 και πλέον χρόνια εταιρείες και εργαζόμενους μέσα από ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών και αποτελεί τον καταλληλότερο συνεργάτη:

α) Κάθε εταιρείας που αποφασίζει τη λήξη συνεργασίας με έναν ή και περισσότερους εργαζόμενους, υποστηρίζοντάς την στη διαμόρφωση των κατάλληλων προγραμμάτων για τα άτομα αυτά, καθώς και στην εκπαίδευση των στελεχών τα οποία θα διαχειριστούν τόσο τους εργαζόμενους που απομακρύνονται όσο και την επικοινωνία της αλλαγής μέσα στην εταιρεία, ώστε να γίνει με τρόπο που να επιφέρει τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς στη λειτουργία της.

β) Κάθε εργαζομένου που βρίσκεται σε αυτό το «επαγγελματικό σταυροδρόμι», βοηθώντας τον να θέσει ρεαλιστικούς επαγγελματικούς στόχους και υποστηρίζοντάς τον στο μεταβατικό στάδιο μέχρι το επόμενο επαγγελματικό του βήμα.

Υποστήριξη στην επιλογή του κατάλληλου προγράμματος και συμβουλευτική καριέρας

Οι επαγγελματικές επιλογές ενός εργαζόμενου σε μετάβαση ποικίλλουν και μπορεί να αφορούν την αναζήτηση μίας αντίστοιχης θέσης εξαρτημένης εργασίας ή μια πιο ευέλικτη μορφή συνεργασίας με εργοδότη ή ακόμα τη διερεύνηση της πιθανότητας υλοποίησης μιας δικής του επιχειρηματικής ιδέας. Ακόμα, άτομα που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση ενδιαφέρονται να διερευνήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες, καθώς και τρόπους να διαχειριστούν αποτελεσματικά το νέο κεφάλαιο της ζωής τους. Ανταποκρινόμενοι σε όλους αυτούς τους διαφορετικούς προβληματισμούς, εμείς στην KPMG έχουμε αναπτύξει και παρέχουμε μια σειρά προγραμμάτων που απαντούν στις ανάγκες των ατόμων αυτών (η τελική επιλογή μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή και συνδυασμό των ακόλουθων):

Επαγγελματική αποκατάσταση και συμβουλευτική καριέρας: Απευθύνεται σε στελέχη που επιθυμούν να συνεχίσουν την καριέρα τους σε ρόλους αντίστοιχους με αυτούς που είχαν μέχρι σήμερα.

Ανάληψη επιχειρηματικής δράσης: Αφορά στελέχη με επιχειρηματικές ανησυχίες και παρέχει τεχνική εκπαίδευση στο σχεδιασμό μιας επιχειρηματικής ιδέας, καθώς και project management και συμβουλευτική υποστήριξη στην εφαρμογή της.

Αναζήτηση εργασίας ως ελεύθερος επαγγελματίας: Στελέχη που επιθυμούν να γίνουν «εργοδότες» του εαυτού τους θα πάρουν μέσα από το πρόγραμμα αυτό τεχνικές γνώσεις και συμβουλευτική υποστήριξη στην έναρξη δραστηριότητας ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ενίσχυση τεχνικών γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων (reskilling): Αφορά άτομα που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν νέες γνώσεις, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αναζητήσουν θέσεις εργασίας σε διαφορετικούς τομείς και ειδικότητες από αυτές που είχαν μέχρι σήμερα.

Υποστήριξη στη συνταξιοδότηση (retiring, not expiring): Απευθύνεται σε άτομα που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σύντομα και εστιάζει στο να τους βοηθήσει να σχεδιάσουν και να βάλουν σε εφαρμογή ενέργειες για τη διαχείριση της νέας φάσης της ζωής τους.

Η συνεργασία με κάθε συμμετέχοντα ξεκινά με δομημένες συζητήσεις που γίνονται από έμπειρα στελέχη της ομάδας μας, μέσα από τις οποίες καθοδηγούνται να θέσουν τις επαγγελματικές τους προτεραιότητες και στη συνέχεια να επιλέξουν το πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στους στόχους της καριέρας τους.

Προετοιμασία, αναζήτηση, διαρκής υποστήριξη

Ανάλογα με το πρόγραμμα επιλογής, ο κάθε συμμετέχοντας έχει τον δικό του προσωπικό σύμβουλο της KPMG, με τον οποίο συνεργάζεται συστηματικά και ο οποίος του παρέχει τεχνικές συμβουλές, καθοδήγηση, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη, βοηθώντας τον έτσι να διαχειριστεί τα θέματα που ανακύπτουν στα διαφορετικά στάδια αναζήτησης της επόμενης επαγγελματικής του κίνησης: «Εκτίμησα την αμεσότητα και την ειλικρινή σχέση που δημιουργήθηκε κατά τη συνεργασία μας, με εύστοχες παρατηρήσεις και feedback σε ό,τι αφορά το τι έπρεπε να βελτιώσω ή τι έπρεπε να προσέξω … καθώς και πόσο καλά προετοιμασμένη έπρεπε να είμαι», δηλώνει χαρακτηριστικά σε ευχαριστήριο email συμμετέχουσα, μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας της με την KPMG.

KPMG: Αξιόπιστος συνεργάτης – η κατάλληλη επιλογή

Δεδομένων των δυσκολιών της αγοράς, των περιορισμένων ευκαιριών εργασίας, των απαιτητικών διαδικασιών επιλογής, των πολλών υποψηφίων που ενδιαφέρονται για μία νέα θέση εργασίας, η διαδικασία ανεύρεσης της επόμενης, κατάλληλης για κάθε υποψήφιο, επαγγελματικής επιλογής γίνεται μια μεγάλη πρόκληση. Η KPMG αποτελεί εκείνον το συνεργάτη που έχει την εμπειρία, τη γνώση και τις διασυνδέσεις ώστε να υποστηρίξει κάθε εργαζόμενο –ανεξαρτήτως ειδικότητας, κλάδου που δραστηριοποιείται, διοικητικού επιπέδου, ετών προϋπηρεσίας– να κινηθεί ευέλικτα στην αγορά, ώστε να διερευνήσει τις επαγγελματικές εναλλακτικές που επιθυμεί και να κάνει τις σωστές κινήσεις στην καριέρα του.

Στο τέλος… μια νέα αρχή!

Οι συνεχείς προσπάθειες, τόσο της ομάδας της KPMG όσο και κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, συμβάλλουν καταλυτικά στο να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό: μια νέα θέση εργασίας, το ξεκίνημα μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας, η έναρξη εργασίας ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο δρόμος προς το αποτέλεσμα βέβαια είναι δύσκολος και χρειάζεται πολλή υπομονή και προσήλωση: «…Πέρασα τόσα πολλά διαφορετικά και δύσκολα στάδια σε αυτό το νέο βήμα που έπρεπε να κάνω στην καριέρα μου, και φυσικά οφείλω να αναγνωρίσω την πολύτιμη βοήθεια που έλαβα από τη συνεργασία μας» (ευχαριστήριο email συμμετέχοντα).

Για μας, η ικανοποίηση έρχεται μέσα από κάθε επιτυχία των ανθρώπων που υποστηρίζουμε και τελικά μέσα από τα συμπεράσματά τους που «αναιρούν» τυχόν αρχικούς «προβληματισμούς»: «Όταν έλυσα τη συνεργασία μου με την εταιρεία μου και μου είπαν ότι θα ενταχθείς στο πρόγραμμα της KPMG όπου θα σε βοηθήσει να … τοποθετηθείς όπως πρέπει στην αγορά για να εντοπίσεις πιο εύκολα την επόμενη εταιρεία με την οποία θα συνεργαστείς, σκέφτηκα μάλλον ουδέτερα και λίγο αρνητικά. Συγκεκριμένα σκέφτηκα πόσο ωραιοποιούν μια κατάσταση την οποία εγώ αξιολογούσα εξαιρετικά δύσκολη. Εννοείται ότι η αναζήτηση εργασίας στις μέρες μας είναι εξαιρετικά κοπιαστική και δύσκολη και μπορεί να συγκριθεί με εργασία απαιτητική πλήρους απασχόλησης… Η KPMG, με κύριο εκπρόσωπο της τη σύμβουλό μου, που ήταν στο πλάι μου συνέχεια, ήταν ο άνθρωπος που … μου έδινε δύναμη να προσπαθήσω περισσότερο, … που με βοήθησε να μη σταματήσω. Πάντα η συμβουλή της ήταν τόσο χρήσιμη αλλά και τόσο διακριτική, πάντα είχε τη σωστή άποψη» (απόσπασμα ευχαριστήριας επιστολής συμμετέχοντα).

Το επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών συνοψίζεται σε μια φράση που ακούμε συχνά από συμμετέχοντες στα προγράμματα: «Δεν περίμενα ότι η KPMG θα έπαιζε τελικά τόσο καθοριστικό ρόλο στη ζωή μου!»