• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Reuters: η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση δανείων

Η Ελλάδα θα ζητήσει και επίσημα την επιμήκυνση της λήξης των δανείων της από τα 30 στα 50 έτη, ώστε να πετύχει την βιωσιμότητα του χρέους της, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, και θα ζητήσει ενεργοποίηση της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012 που προβλέπει ότι οι δανειστές της θα πρέπει να προχωρήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της.

«Όταν ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για το χρέος, θα προτείνουμε την επέκταση των λήξεων έως τα 50 έτη», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος του υπουργείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Επίσης θα ζητήσουμε την μείωση ή την μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό από κυμαινόμενο στα διακρατικά δάνεια, για να επωφεληθούμε από τα χαμηλά επιτόκια της τρέχουσας περιόδου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η Κομισιόν έχει πει ότι η επίσημη συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο Εuribor 3 μηνών συν 150 μονάδες βάσης και ανέρχονται στα 52,9 δισ. ευρώ.

Από τα 318,6 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας τα περίπου 33 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών και τα υπόλοιπα στους επίσημους δανειστές της χώρας.

Η Ελλάδα έχει πει ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης με την ΕΕ να δηλώνει ωστόσο ότι είναι έτοιμη εάν χρειαστεί να διαθέσει επιπλέον βοήθεια στη χώρα. Η Ελλάδα έχει ενταχθεί σε δύο προγράμματα διάσωσης συνολικής χρηματοδότησης ύψους 237 δισ. ευρώ.

Σχεδιάζονται νέες εκδόσεις

Η ελληνική κυβέρνηση είπε την Τετάρτη ότι θα επιτύχει υψηλότερο του προβλεπόμενου πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 και ότι είναι πιθανό να ξαναβγεί στις αγορές ομολόγων για 3-6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο 12μηνο.

Η χώρα άντλησε στις αρχές Απριλίου 3 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου θέτοντας τέρμα στον τετραετή αποκλεισμό της από τις αγορές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε την Τετάρτη ότι η Αθήνα ενδέχεται να αντλήσει από τις αγορές 3-6 δισ. ευρώ τους επόμενους 12 μήνες.

Τα νέα ομόλογα είναι πιθανό να έχουν διάρκεια μικρότερη των πέντε ετών, ώστε να καλύψουν το βραχυπρόθεσμο κομμάτι της καμπύλης των λήξεων, είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

«Είναι προτιμότερο να βγούμε στις αγορές με δύο μικρές εκδόσεις έως 3 δισ. ευρώ η κάθε μία με διάρκειες μεταξύ 1 και 3 ετών για να φτιάξουμε την καμπύλη των αποδόσεων», είπε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα δεν έχει ομόλογα με διάρκεια μικρότερη των πέντε ετών ενώ εκδίδει έντοκα γραμμάτια με διάρκειες 3 και 6μηνών.