• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

REUTERS: θετικό το ΧΑΑ

Η Ελλάδα προσελκύει πάλι ξένους επενδυτές που αναμένουν μεγαλύτερη άνοδο του χρηματιστηρίου και ανάκαμψη της οικονομίας της, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αυξημένος κατά 24% από την αρχή του 2013, περισσότερο απ’ ότι ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου (15%) και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSEurofirst 300 (11%).

Οι συναλλαγές των ξένων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο εκτινάχθηκαν στο 50% του συνολικού τζίρου από λίγο παραπάνω από το 20% που ήταν το 2012, στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης χρέους.

«Ο τζίρος έχει αυξηθεί θεαματικά τόσο στις ελληνικές μετοχές όσο και στα ελληνικά ομόλογα και η αγορά ζωντανεύει», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας SteppenWolf Capital κ. Φοίβος Θεολογίτης.

«Βλέπουμε ενδείξεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα», δήλωσε ο Διευθυντής Λειτουργιών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κ. Δημήτρης Καραϊσκάκης σε συνέδριο που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

(Πηγή: in.gr, Reuters)

Η Ελλάδα πρόκειται επίσης να ενταχθεί τον Νοέμβριο στον δείκτη MSCI για τις αναδυόμενες αγορές και αυτό θα οδηγήσει σε εισροές από κεφάλαια που επενδύουν στις σχετικές αγορές.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι επενδύσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας βασίζονται κυρίως στην εκτίμηση ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αποτελούν περίπου το 40% του δείκτη αναφοράς από 20% το 2012.

Ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης FTSE αυξήθηκε περίπου 60% από τον Ιούλιο, καθώς ο τομέας ενισχύθηκε με κεφάλαια από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.