• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

To ευρωπαϊκό μέλλον και η Ελλάδα

 

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνει ο Economist για την ανάπτυξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και ειδικά των χωρών του πυρήνα, στην παγκόσμια έκδοση τάσεων και προβλέψεων The World in 2015.
Σε δείπνο που διοργάνωσε χθες ο Economist στην Αθήνα ο διευθυντής του περιοδικού Ντάνιελ Φράνκλιν αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές για το 2015 μίλησε για θετική παγκόσμια ανάπτυξη, αν και εύθραυστη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 3,2% το 2015, η Δυτική Ευρώπη 1,4%, η Ανατολική Ευρώπη 2,1%, η Ασία 6%.η Μέση Ανατολή/Βόρεια Αφρική 4,1%, η Λατινική Αμερική 2,8%, η Αυστραλασία 2,7%, η Ιαπωνία 1,6% και η  Υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,5%.

Μιλώντας στην εκδήλωση η Βίβιαν Ρέντινγκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τέως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε επιφυλακτική για τις επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2015, ενώ δήλωσε πως οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν ήταν προετοιμασμένοι για τη μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας που μεσολάβησε τα τελευταία χρόνια.Η ίδια σημείωσε ότι το 2015 οφείλει να αποτελέσει έτος «καταπολέμησης του λαϊκισμού» και «ανάκτησης της αυτοπεποίθησης» από τους πολιτικούς της Ευρώπης.

 

Financial Times

 

Στα εμπόδια που θέτει η γερμανική εμμονή στην «παθολογική λιτότητα» στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ο διάσημος αρθρογράφος των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ, υποστηρίζοντας πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αφεθεί να επιτελέσει το ρόλο της.
Ο Γουλφ σημειώνει πως η ποσοτική χαλάρωση είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιήσει η ΕΚΤ τις τιμές, σε μια περίοδο που τόσο η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας όσο και η οικονομία της ευρωζώνης διακυβεύονται.

 

Διεθνής διάσκεψη για το ευρώ

 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, σύμφωνα με τους Irish Times, λέγοντας ότι η θέση της Ιρλανδίας είναι πολύ διαφορετική από ότι εκείνη της Ελλάδας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι δεν είναι θέμα της Ιρλανδίας να παρεμβαίνει στα ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών μιας άλλης χώρα.  «Παρά το γεγονός ότι σεβόμαστε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός για την ώρα, με 25% ανεργία, είναι απόφασή τους το ποιον θα εκλέξουν στις επικείμενες εκλογές», ανέφερε.

Οι δηλώσεις αυτές του πρωθυπουργού έγιναν στο Κοινοβούλιο, σε απάντηση του αρχηγού του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, που ανέφερε πως η Ιρλανδία δεν πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, προκειμένου να γίνει κάτι προς το συμφέρον του ιρλανδικού λαού. Πρόσθεσε δε ο κ. Άνταμς πως «ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση εκλέξουν οι Έλληνες πολίτες, πρέπει να τεθεί μια διάσκεψη για το χρέος στην ατζέντα της ΕΕ».

Λαγκαρντ για grexit

Την άποψη ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χθες Τρίτη μιλώντας στον ιρλανδικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE.

Σύμφωνα με το Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ ρωτήθηκε για το εάν μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα ήταν καταστροφική για την ευρωζώνη, διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό δεν είναι ούτε νομοθετικά εφικτό , ούτε προς το συμφέρον της χώρας.

«Καταρχήν κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται βάσει των κανόνων της ζώνης του ευρώ και στη συνέχεια, πιστεύω ότι θα ήταν καταστροφικό για την Ελλάδα», απάντησε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως μιλώντας προ ημερών στο Council on Foreign Relations στην Ουάσιγκτον η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε αναφέρει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών.

SPD   για  grexit

Ξεκόβει κάθε συζήτηση για κούρεμα του ελληνικού κρατικού χρέους μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), κ. Άξελ Σέφερ (Axel Schaefer), μιλώντας στο Capital.gr. Ωστόσο, μιλά ευθέως για την ανάγκη συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και της νέας ελληνικής κυβέρνησης για ένα «πρόγραμμα παρακολούθησης» της Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα , ο Α. Σέφερ αναφέρει στο Capital.gr, «όταν, στα τέλη του Φεβρουαρίου, τελειώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θα πρέπει οι αρχές της ΕΕ μαζί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσουν  ένα πρόγραμμα παρακολούθησης. Ένα παραπέρα κούρεμα του χρέους δεν βρίσκεται κατά τη γνώμη μας στο προσκήνιο».

Πηγή: (capital.gr  in.gr,  AΠΕ-ΜΠΕ , Deutsche Welle)