• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

To στίγμα της εβδομάδας

 

Με μια πλούσια σε γεγονότα εβδομάδα ξεκινάει ο Σεπτέμβριος. Τέλος της εβδομάδος, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν τα εγκαίνια της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου αναμένεται με ενδιαφέρον η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Οι έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με 150 εκπροσώπους κινεζικών εταιριών, καθώς η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια, με τόση αξία για το ελληνικό επιχειρείν». Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η έλευση των κινεζικών επιχειρηματιών δεν αφορά μόνο την αγορά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, ο κ. Λουφάκης επισήμανε ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί hub στο δρόμο του μεταξιού της Κίνας. Είναι χαρακτηριστικό πως η China Development Bank (CDB), έχει συγκροτήσει μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ή Belt and Road, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ της Cosco στον Πειραιά, αλλά και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Σημεώνεται ότι τα τραπεζικά δάνεια που φαίνεται να έχει ήδη χορηγήσει για έργα που περιλαμβάνονται στον νέο Δρόμο του Μεταξιού, υπερβαίνουν τα 110 δισ. δολάρια.

 

Η τρίτη αξιολόγηση

Η  τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος ξεκινάει τυπικά σήμερα με τη συνεδρίαση του Euro-Working Group. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων. Πρώτα τα δημοσιονομικά κλιμάκια, μετά οι υπεύθυνοι διοικητικής μεταρρύθμισης, στη συνέχεια οι ειδικοί επί των αποκρατικοποιήσεων. Το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup του Ταλίν στην Εσθονία στις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι επικεφαλής των θεσμών δεν αναμένονται στην Αθήνα νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου, καθώς θα πρέπει να έχουν γίνει οι γερμανικές εκλογές, να έχει (ίσως) σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, και να συνεδριάσει το Eurogroup του Οκτωβρίου. Επίσης, θα περιμένουν να γίνει η φθινοπωρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ο προγραμματισμός προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί ως τα μέσα Νοεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην Ευρώπη ευελπιστούν ότι το τρίτο Μνημόνιο υα κλείσει επιτυχώς τον Αύγουστο του 2018.

 

Επικεφαλής της αξιολόγησης παραμένει ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος πρόκειται να αναβαθμιστεί στην ιεραρχία της επιτροπής και εν όψει αυτού του γεγονότος ζήτησε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πιερ Μοσκοβισί του απάντησε: «Πρέπει πρώτα να τελειώσεις το ελληνικό πρόγραμμα για να αναλάβεις νέα καθήκοντα».  

Μεθαύριο Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου υπ.Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί..

Η Ευρωζώνη δεν γνωρίζει προς το παρόν την πρόθεση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα, παρά μόνο ότι έχει συμβιβαστεί με μια στάση αναμονής εν όψει των ελαφρύνσεων που έχουν προγραμματιστεί από τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου. Στην Κομισιόν συνδέουν το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του ΔΝΤ με την επίσκεψη της Λαγκάρντ στην Αθήνα, μια “υπόσχεση” που εκκρεμεί από τον Ιούνιο και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, παρά τη σχετική φημολογία ότι πρόκειται να έρθει στην Αθήνα στις 29 Σεπτεμβρίου. Λίγο πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου της αξιολόγησης του Μνημονίου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στέλνει μήνυμα στην τρόικα, μέσω του “Βήματος της Κυριακής”. Ο κ. Στουρνάρας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των δανειστών αναφέρει: “Το ΔΝΤ αν θέλει να φύγει, ας φύγει. Δεν τους χρειαζόμαστε πια”. Και αυτό, γιατί -όπως αναφέρει πάντα το εν λόγω δημοσίευμα- γνωρίζει από πρώτο χέρι πως ο Πόουλ Τόμσεν μεθοδεύει στη νέα αξιολόγηση να ανοίξει θέμα τραπεζών ζητώντας να γίνει εκ νέου έλεγχος και εκτίμηση κινδύνου για ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των δανείων των τεσσάρων συστημικών ομίλων, κάτι που έγινε στο τέλος του 2015 προκειμένου να προσδιοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

 

Η άποψη Μοσκοβισί για το ελληνικό πρόγραμμα

Το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι, που διεξάγεται στις όχθες της λίμνης του Κόμο, έδωσε ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Corriere della Sera» αναφέρθηκε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα: «Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις στον τομέα των συντάξεων, της αγορά εργασίας  “Αναφέρομαι στις κύριες λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας. Οι λεπτομέρειες αυτές αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν Οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς αμετάβλητα κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή».

Ο Μακρόν στην Αθήνα

 

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν  στην Αθήνα, την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Σεπτέμβρη. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε μια διαρκή στήριξη, ειδικότερα στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Πλούσιο σε περιεχόμενο θα είναι το πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής τους Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια ο Εμ. Μακρόν θα πάει στο μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μετά το πέρας της οποίας θα γίνουν δηλώσεις και συνέντευξη. Το απόγευμα της Πέμπτης ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνουν ομιλία σε επιλεγμένο κοινό στην Πνύκα και η ημέρα θα κλείσει με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Έλληνας Πρόεδρος στον Γάλλο ομόλογό του στο Προεδρικό Μέγαρο.Κατά τις πληροφορίες μας, στο δείπνο θα παρευρίσκονται περίπου 120 προσκεκλημένοι, ενώ οι δύο Πρόεδροι, ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι υπουργοί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνοδεύονται απ’ τις συζύγους τους.Την επομένη ο Εμ. Μακρόν θα πάει στο Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, όπου επίσης θα απευθύνει ομιλία, μαζί με τον Αλ. Τσίπρα, ενώ πριν αναχωρήσει, την Παρασκευή το μεσημέρι, θα επισκεφθεί κάποιο γαλλικό ίδρυμα στην Αθήνα, ίσως το γαλλικό ινστιτούτο.

 

Ο πρωθυπουργός

Τις εγκαταστάσεις της Apivita στο Μαρκόπουλο Αττικής θα επισκεφτεί σήμερα Δευτέρα στις 10:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Αύριο, μαζί με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, θα εγκαινιάσουν στα Ιωάννινα την ολοκληρωμένη Ιόνια Οδό, ενώ θα εξαγγείλουν και νέα έργα.

Την Τετάρτη, πάλι με τον κ. Σπίρτζη, ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην Καβάλα όπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του θα κλείσουν τη συμφωνία για την ενιαία σιδηροδρομική σύνδεση των τριών λιμανιών της Βουλγαρίας (Δούναβη, Βάρνα, Μπουργκάς) με τα τρία λιμάνια της Β. Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη) μέσω γραμμής που θα υποστηρίζει την ηλεκτροκίνηση.

 

Τράπεζες και μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Εντός των στόχων, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρέμειναν οι τράπεζες κατά το δεύτερο τρίμηνο, δημιουργώντας αισιοδοξία για την επίτευξη των σχετικών στόχων για το σύνολο του έτους, στοιχείο κρίσιμο ενόψει του νέου stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018. Η εικόνα του β΄ τριμήνου ήταν καλύτερη της αναμενομένης, καθώς αντιστράφηκε η πορεία δημιουργίας νέων προβληματικών δανείων και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα πρέπει να μειωθούν σε 72,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και σε 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs, που περιλαμβάνουν τα NPLs και τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί), στα 103,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και στα 98,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Ακολουθεί μια εξαιρετικά απαιτητική διετία, με τις τράπεζες να έχουν δεσμευθεί ότι θα περιορίσουν, μέχρι το τέλος του 2019, τα NPEs στα 66,7 δισ. ευρώ και τα NPLs στα 40,2 δισ. ευρώ.

 

Υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία διευθέτησης για 82 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που συμπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες δημόσιο ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Επίσης, από σήμερα εφορίες και τράπεζες αναρτούν στις ειδικές φόρμες του συστήματος, τα δικά τους στοιχεία για τα χρέη των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ηλεκτρονική πλατφόρμα επισκέφθηκαν, μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργία της, από τις 3 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, 6100 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές ξεκίνησαν την συμπλήρωση της σχετικής αίτησης για την ένταξή τους στον μηχανισμό και 520 από αυτές έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο την αίτησή τους, ενώ για 82 οφειλέτες έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και προχωρούν οι διαδικασίες.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τέλος Σεπτεμβρίου τοποθετείται χρονικά η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι τραπεζικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το όριο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μπορεί να πέσει στις 200.000 ευρώ από 300.000 σήμερα. Δεν αποκλείουν μάλιστα, το όριο να οδηγηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, δεδομένου ότι το μέσο ύψος δανείου πριν από λίγα χρόνια ήταν οι 100.000 ευρώ, άρα δεν έχει νόημα η ύπαρξη υψηλότερου πλαφόν. Σημειώνεται ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό, μέχρι τα τέλη του 2017, για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη). Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών οφείλεται στην ανάγκη ευθυγράμμισης όλων των τραπεζών σε μία κοινή βάση δεδομένων για τους πλειστηριασμούς.

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Βήμα, Καθημερινή, Euro2day,Capital.gr, CNN Greece)