• Σήμερα είναι: Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

 

Εξελίξεις για τη θέση Προέδρου της Εθνικής

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το ΤΧΣ για να εγκρίνει την απόφαση του Nomination Committee της Εθνικής Τράπεζας, σχετικά με το όνομα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ισχυρές προοπτικές έχουν ο απερχόμενος από τη θέση προέδρου τηςEurobank, Νίκος Καραμούζης, και ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος είναι αναπληρωτής CEO της τράπεζας και εκτελεί από τις αρχές Μαΐου, με την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, και καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας μέχρι τη γενική συνέλευση των μετόχων. Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου, με κλεισμένο το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου, ώστε να ακολουθήσουν οι αποφάσεις για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ενδιαφέρον για τη θέση έχουν εκδηλώσει και σημαντικά εν ενεργεία ονόματα του τραπεζικού χώρου.

Ίδρυση Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου

Η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της περιφέρειας Πελοποννήσου και της περιφέρειας Γκουϊζό της Κίνας, με στόχο τη δημιουργία ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού κέντρου στην Τρίπολη και η ίδρυση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, στο πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen, αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης που είχε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ίδρυση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου στο πρότυπο των Γερμανικών Ταμιευτηρίων Sparkassen. Η πλειοψηφία των μετοχών του περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα ανήκει στην περιφερειακή αρχή και στο μετοχικό του κεφάλαιο θα μπορούν να συμμετάσχουν άλλοι φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα. Σκοπός της τράπεζας θα είναι η παροχή δανείων με κύριο στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ και γενικότερα η περιφερειακή ανάπτυξη.

 

Πρόσθετες προβλέψεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με το Capital.gr το θέμα των πρόσθετων προβλέψεων είχε αρχίσει να συζητείται σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη το τελευταίο τρίμηνο του 2017, και τον Μάρτιο του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της. Η πρόταση αυτή ανέφερε ότι πλέον οι τράπεζες θα πρέπει να λαμβάνουν προβλέψεις στο 100% των δανείων που θα χορηγούν εντός δύο ετών για κάθε νέο δάνειο χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά) που καθίσταται μη εξυπηρετούμενο. Στην περίπτωση των δανείων με εξασφαλίσεις (στεγαστικά, επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις σε ακίνητα) που θα καθίστανται μη εξυπηρετούμενα, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έως οκτώ χρόνια για να λαμβάνουν προβλέψεις. Παράλληλα, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει και τη δημιουργία ελάχιστων επιπέδων κεφαλαίων που θα πρέπει να έχει η τράπεζα για να καλύψει ζημίες δανείων τα οποία στο μέλλον μπορεί να καταστούν μη εξυπηρετούμενα. Αν μια τράπεζα δεν έχει τα ελάχιστα διαθέσιμα για τον σκοπό αυτό, τότε θα γίνονται μειώσεις από τα δικά της κεφάλαια.  Βλέπε και http://www.capital.gr/oikonomia/3305101/to-neo-kampanaki-apo-ton-ssm-stis-trapezes-gia-ta-kokkina-daneia

 

 

Συστημικές τράπεζες- χρηματοδοτήσεις

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών, σε πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις τους, σημειώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία, έχοντας δεσμεύσει συγκεκριμένα ποσά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, αναφέρθηκε στη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος, που συνιστά ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει μετά την πολυετή ύφεση.  Ο κ. Μεγάλου επισήμανε τη δέσμευση για νέες χρηματοδoτήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ το 2018. «Στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020 τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από τα 2,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2017 και 2 δισ. ευρώ του 2016» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίωνας Καραβίας, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, ανέφερε: «Οι συνολικές εκταμιεύσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρηματοδοτικά υπόλοιπα προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος -σημειώνω ότι πρόκειται για καθαρό νέο δανεισμό στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι αναχρηματοδοτήσεις υπαρχόντων δανείων. Στον τομέα της ναυτιλίας, η αύξηση των χρηματοδοτήσεων ξεπέρασε το 25%, με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο από οποτεδήποτε στο παρελθόν» υποστήριξε.

«Η Eurobank έχει δεσμευτεί να βρίσκεται δίπλα στους πελάτες της για όλες τις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους: Διευρύναμε σημαντικά τη δραστηριότητά μας στο πεδίο των τραπεζοασφαλειών, με στρατηγικό συνεργάτη την Eurolife, ενώ στους χώρους του Private Banking, Asset Management και χρηματιστηριακών συναλλαγών, για άλλη μία χρονιά, η Eurobank παρέμεινε στην κορυφή του κλάδου» πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτριος Μαντζούνης, μιλώντας στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της τράπεζας, παρατήρησε ότι η οργανική κερδοφορία των τραπεζών ανακάμπτει, ενώ παράλληλα διατηρείται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο η κεφαλαιακή επάρκειά τους και σταδιακά υποχωρεί το απόθεμα των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους τεθέντες στόχους. Oι εκταμιεύσεις δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, οι νέες χρηματοδοτήσεις της Alpha Bank προς επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. κατά την τριετία 2018-2020, σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή.

Επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης από το 2018 και μετά εκτίμησε ότι θα υπάρξει και ο εκτελών καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, κυρίως λόγω της αναμενόμενης επιστροφής του διαθέσιμου εισοδήματος σε θετικό έδαφος κατά τη διάρκεια του 2018 (+1%) έναντι -1% το 2017. Επίσης, λόγω της περαιτέρω ενίσχυσης των επενδύσεων σε πάγια, καθώς οι επιχειρηματίες ανακτούν την εμπιστοσύνη τους, και της σταθεροποίησης των τιμών των ακινήτων, της βασικής μορφής εμπράγματης εξασφάλισης στην Ελλάδα. Καθώς οι αξίες των εμπορικών ακινήτων παρουσιάζουν, ήδη, μικρή μονοψήφια αύξηση και τα οικιστικά ακίνητα φαίνεται να έχουν ολοκληρώσει τη μακρά περίοδο διόρθωσης των τιμών τους (-42%), με αυτές τις δύο εξελίξεις να βελτιώνουν τους ισολογισμούς τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

(πηγές: Capital.gr, Euro2day.gr, Καθημερινή, ΑΝΑ-ΜΠΕ)

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

1)     Φορολογική μεταχείριση ζημιών που προκύπτουν στην αλλοδαπή

(Χρήστος Παύλου, Υπάλληλος Α.Α.Δ.Ε. )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=210886

2)     Ασφάλιση μελών και διαχειριστών Ε.Π.Ε. – έκπτωση εισφορών, Α.Π.Δ, λάθη, κ.λπ.

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41379

3)     Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση πιστωτικών τιμολογίων για claw back
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41011

4)     Χρήσιμα Υποδείγματα [ Ισολογισμός – Προσάρτημα – Έκθεση Δ.Σ ] και υποχρεώσεις Δημοσίευσης των «Οικονομικών Καταστάσεων» .

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/41314

5)     Προσωρινές λογιστικές διαφορές Η περίπτωση της απόσβεσης παγίου που πωλείται

http://epixeirisi.gr/ΣΗΜΕΙΩΜΑ-ΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗΣ/23052/Προσωρινές-λογιστικές-διαφορές-Η-περίπτωση-της-απόσβεσης-παγίου-που-πωλείται

6)     Πότε ευθύνονται οι κληρονόμοι για τα χρέη του θανόντος προς το Δημόσιο (Άρθρο του Θ. Ψυχογυιού)

https://www.forin.gr/articles/article/24683/pote-euthunontai-oi-klhronomoi-gia-ta-xreh-tou-thanontos-pros-to-dhmosio

7)     Σχετικά με την εισφορά 2% του Ν. 4498/2017 επί των διαφημίσεων στο internet

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23075/Εισφορά-του-Ν%5E-4498%7C2017