• Σήμερα είναι: Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θεσμών- κυβέρνησης θα συνεχιστούν μέχρι το Εurogroup της 15ης Ιουνίου, ωστόσο μια πρώτη εικόνα της κατάστασης θα φανεί στο ΕuroWorking Group στις 8 Ιουνίου. Το Βερολίνο θέλει μια λύση μετά τις προγραμματισμένες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας μια «συμφωνία-γέφυρα».

Δηλαδή το Ταμείο να μείνει στο πρόγραμμα -διαφορετικά θα απαιτούνταν νέα έγκριση από το γερμανικό αλλά και το ολλανδικό Κοινοβούλιο- αλλά χωρίς χρηματοδότηση προς το παρόν. Με βάση αυτό το σενάριο θα υπάρχει δέσμευση για οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά την ανακοίνωση του μεσοπρόθεσμου πακέτου για το χρέος. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να ανακοινωθεί ένα «συντηρητικό» πακέτο για το χρέος, ωστόσο μία τέτοια εξέλιξη είναι αμφίβολο αν θα επέτρεπε την αλλαγή της έκθεσης βιωσιμότητας του Ταμείου. Το πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο η προτεινόμενη 15ετία θεωρείται μικρό διάστημα.

Στο τραπέζι έχει μπει η αναβολή των πληρωμών των τόκων, με το Βερολίνο -προς το παρόν- να μη θέλει να δεσμευτεί για τον μηχανισμό σταθεροποίησης των επιτοκίων. Στα θετικά είναι η συζήτηση που έγινε για επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχουν οι κεντρικές τράπεζες από τα ομολόγα, που δεν κουρεύτηκαν (τα anfa και τα smp).

 

Το επόμενο ραντεβού για το ελληνικό θέμα είναι η Σύνοδος Κορυφής της 22ας Ιουνίου εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία ούτε το Eurgoroup της 15 ης Ιουνίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει πολιτική λύση, χωρίς, αυτή τη στιγμή, να γίνονται γνωστά από το Μαξίμου τα εργαλεία της πίεσης που θα συνοδεύσουν αυτό το αίτημα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στα μέσα Ιουλίου η χώρα πρέπει να πληρώσει δόσεις άνω των εφτά δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση ποντάρει σε εκταμίευση δόσης άνω των δέκα δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθούν και ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

 

Παρέμβαση Γ. Στουρνάρα

Η Ελλάδα έκανε ό,τι προβλεπόταν να κάνει. Οι εταίροι μας και ιδιαίτερα το Eurogroup, πρέπει να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στην Καθημερινή. Όπως σημειώνει, «αυτό που έχει επιτευχθεί είναι μόνο η αρχή ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, που βασίζεται σε υγιή θεμελιώδη μεγέθη και υψηλότερη ανταγωνιστικότητα», ωστόσο παραδέχεται ότι «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Αναφερόμενος το θέμα της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους κρίνει αναγκαίο από το επόμενο Eurogroup να εξειδικευθούν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Αυτή η εξειδίκευση, όπως εξηγεί, πρέπει να γίνει, διότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες η Ελλάδα πρέπει να προσφύγει μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, απαιτούν να γνωρίζουν από τώρα εάν το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι.

ΣΕΒ

Με βασικό μήνυμα «ΣΕΒ 110 χρόνια δύναμη προόδου» πραγματοποιείται την Τετάρτη, 31 Μαΐου, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Σημειώνεται ότι φέτος ο ΣΕΒ συμπληρώνει 110 χρόνια δημιουργικής δράσης και προσφοράς στην επιχειρηματικότητα και  εθνική οικονομία.  Στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τα Μέλη του ΣΕΒ θα κληθούν, μεταξύ των άλλων, να εγκρίνουν τον Απολογισμό Πεπραγμένων για το 2016, τον Ετήσιο Απολογισμό για την οικονομική χρήση που έληξε (2016), καθώς και τον Προϋπολογισμό για το 2017. Εξάλλου, στην πρωινή συνεδρίαση θα μιλήσουν στα Μέλη του ΣΕΒ, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Chief Economist του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Rolf Strauch, με θέμα: «Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη και το στοίχημα της ανάπτυξης».

Στην απογευματινή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, κ. Prem Watsa. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του  Πρόεδρου του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα.

Λίστα Forbes

Επτά ελληνικές εταιρείες, κυρίως τράπεζες- είναι στη λίστα με τις 2000 ισχυρότερες εισηγμένες στον πλανήτη. Μεταξύ αυτών Alpha Bank (1522), Τράπεζα Πειραιώς (1599), Εθνική Τράπεζα (1606), Eurobank (1640) και Τράπεζα της Ελλάδος (1727). Στην ίδια λίστα η ΔΕΗ (1854) , τα ΕΛΠΕ (1868). Τα κριτήρια της Forbes είναι τα έσοδα, τα κέρδη, τα περιουσιακά στοιχεία και η χρηματιστηριακή αξία.

Παράταση για δηλώσεις

Παράταση 2-3 μηνών στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία υπαγωγής στο νόμο σε φορολογούμενους που για αντικειμενικούς λόγους αδυνατούν να τηρήσουν την προθεσμία.

Ο νόμος προβλέπει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων την 31 Μαΐου 2017 και ήδη πολλές Ενώσεις Λογιστών από όλη τη χώρα, με επιστολές τους προς το υπουργείο Οικονομικών, ζητούν την παράταση της προθεσμίας αυτής επικαλούμενοι αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των φορολογουμένων. Αρμόδια στελέχη θεωρούν ικανοποιητικό τον ρυθμό ανταπόκρισης των φορολογουμένων στη ρύθμιση από την οποία ήδη έχουν βεβαιωθεί προς είσπραξη έσοδα που υπερβαίνουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για παράταση της προθεσμίας υπό την αίρεση έγκρισης των θεσμών και ήδη το θέμα έχει συζητηθεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Εξετάζεται ωστόσο η παράταση αυτή να συνδυαστεί με μία επιπλέον αύξηση στο «πέναλτι» (πρόσθετο φόρο) που προβλέπει ο νόμος για το κλείσιμο των υποθέσεων.

Τουρισμός

Αισιόδοξα τα μηνύματα για την φετινή τουριστική κίνηση. Μέχρι το τέλος του 2017 αναμένονται 30 εκ. τουρίστες. Σε δέκα χρόνια τα έσοδα θα φτάσουν στα 24,6 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο τουρισμός στη χώρα μας θα αγγίξει φέτος τα 30 εκατ. επισκέπτες. Αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ελληνική οικονομία που καταγράφει ύφεση ύψους 0,5% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, το μείον θα μετατραπεί σε συν 1,8% μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω ακριβώς του μεγάλου τουριστικού κύματος.

Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού WTTC η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2027 θα αυξηθεί κατά 4,6% και θα φτάσει τα 24,6 δισ. δολάρια. Θα είναι και η μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας. Σε αυτό το επίτευγμα συμβάλλουν αναμφισβήτητα και οι Γερμανοί τουρίστες, που μετά τους Βρετανούς, έχουν ξαναανακαλύψει την αγάπη τους για την Ελλάδα. Σε ανάλυση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών αγοράς, της GfK, για την τουριστική συμπεριφορά των Γερμανών, από το 2012, που έπεσε ο τουρισμός λόγω μαζικών διαδηλώσεων, ταραχών και απεργιών, η Ελλάδα μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους έρχεται δεύτερη στη γερμανική αγορά.

Και η TUI, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουρ οπερέιτορ, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα φέτος είναι όσο ποτέ άλλοτε ένας τόσο ελκυστικός προορισμός. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι αρχές του χρόνου καταγράφηκαν αύξηση των κρατήσεων κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αγαπημένοι προορισμοί είναι η Ρόδος (με αύξηση 26%), η Πελοπόννησος (με αύξηση 32%), ενώ την μεγάλη έκπληξη κάνει η Κως με αύξηση πάνω από 40% σε κρατήσεις.

(Πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, Έθνος, Capital.gr)