• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

To στίγμα της εβδόμαδας

 

Συνάντηση σήμερα του πρωθυπουργού με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Αύριο Τρίτη 19 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2018 μετά από την σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, ο προϋπολογισμός του 2018 πρέπει να έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ώστε να συνεχιστεί κανονικά η καταβολή των μισθών και των συντάξεων

Επίδομα νεανικής αλληλεγγύης

Άνεργοι ηλικίας από 18 έως 24 ετών θα πρέπει να ακολουθήσουν μία διαδικασία προκειμένου να λάβουν το επίδομα «νεανικής αλληλεγγύης». Θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους ως την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου για να πιστωθεί αυτόματα στο λογαριασμό τους το ποσό των 400 ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου. Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι θα πρέπει να μπουν στην εφαρμογή που ήδη λειτουργεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) για την επικαιροποίηση ή τη δήλωση του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και των στοιχείων επικοινωνίας.

 Κοινωνικό μέρισμα

Η εφαρμογή www.koinonikomerisma.gr άνοιξε ξανά για την υποβολή αιτήσεων και θα κλείσει στις 26 Δεκεμβρίου, προκειμένου να διορθωθούν αδικίες και λάθη που έγιναν στην υποβολή των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα από συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι, μονοπρόσωπα νοικοκυριά.

Πέραν της παράτασης που δόθηκε στην υποβολή αιτήσεων για να συμπεριληφθούν επί πλέον κατηγορίες δικαιούχων που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας, οι αλλαγές στην Κοινή υπουργική απόφαση για την απονομή του βοηθήματος που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής καθιστούν περισσότερες μονογονεϊκές οικογένειες και ανασφάλιστους ειδικών κατηγοριών δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.  Στο μεταξύ συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, αλλά στην περίοδο της παράτασης μόνο το 14,68% έχει γίνει δεκτό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ, έως τις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου είχαν υποβληθεί 27.138 αιτήσεις. Από αυτές, εγκρίθηκαν οι 3.555, ενώ οι 2.114 ακυρώθηκαν (8,73%), οι 8.876 είναι μη εγκεκριμένες (36,66%) και οι 9.640 (39,82%) μη ολοκληρωμένες.Το μέσο ποσό που προκύπτει ανά εγκεκριμένη αίτηση είναι 549 ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Συνολικά έως τις 13 Δεκεμβρίου είχαν εγκριθεί 1.313.993 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα.
ΟΕΚ: κούρεμα χρεών
«Κούρεμα» χρέους, πλήρη διαγραφή χρεών αλλά και εκπτώσεις για 81.175 άτομα δανειολήπτες του ΟΕΚ θα προβλέπει υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί σε λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τη ρύθμιση θα προβλέπεται κούρεμα χρέους καθώς και πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση εξόφλησης του υπόλοιπου ποσού στις περιπτώσεις που ο δανειολήπτης έχει  εξοφλήσει  το 60% του δανείου. Αυτό σημαίνει ότι διαγράφεται το υπόλοιπο για περίπου 49.000 δανειολήπτες. Συγκεκριμένα από το συνολικό χρέος του 1,46 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί, θα διαγραφούν τα 670 εκατ. ευρώ.
Με τις διευκολύνσεις που προωθούνται προβλέπεται επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου κατά 10 χρόνια, μείωση της μηνιαίας δόσης και διαγραφή τόκων.

Νέο ΑΕΙ στην Δυτική Αττική

Σήμερα Δευτέρα τίθεται  σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο περιφερειακό συνέδριο που διεξάγεται στην Ελευσίνα.  Έκανε λόγο για πρωτόγνωρο εγχείρημα, υπενθύμισε ότι το νέο ίδρυμα θα συσταθεί από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί σε αυτό κατά την ομιλία του στο συνέδριο το απόγευμα.   Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει τη νέα πανεπιστημιακή δομή.

 Πληθωρισμός σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Στο 1,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2017, σε σχέση με 0,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα  η Eurostat. Έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -0,2%.

Συνολικά, στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο ήταν 1,5% σε σχέση με 1,4% τον Οκτώβριο. Έναν χρόνο πριν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 0,6%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 1,8% τον Νοέμβριο, σε σχέση με 1,7% τον Οκτώβριο και 0,6% έναν χρόνο πριν.

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

1)     Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) 

Ιστοσελίδα : www.elte.org.gr

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_027_2017.pdf

2)     Πρόγραμμα συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης των ορκωτών ελεγκτών λογιστών.

Ιστοσελίδα : www.elte.org.gr

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/kanonistikes/kanonistiki_praksi_005_2017.pdf

3)     Οι εξαιρέσεις από τον ειδικό φόρο ακινήτων μετά το Ν 4446/2016

Δ. Πάσσιος, Δικηγόρος, Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας «Α.Σ. Παπαδημητρίου και Συνεργάτες»

Περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4765269

4)     Ετοιμότητα επιχείρησης πριν από τον έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας

Πανωραία Ντάτη, Επιθεωρήτρια ΣΕΠΕ, Οικονομολόγος.

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=207957

5)     Πρόσωπα που υπογράφουν την επιστολή διαβεβαιώσεων (παραστάσεων) διοίκησης που προβλέπεται από το Διεθνές Πρότυπο Ελέγχου 580 «έγγραφες διαβεβαιώσεις»

ΣΟΛ ΑΕ

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=207940

6)     Πότε μπορεί να γίνει έλεγχος ταμείου στην επιχείρηση – Κυρώσεις

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38250

7)     Φάκελος Ενδοομιλικών Συναλλαγών: Κριτήριο Συγκρισιμότητας και Ενδοομιλική Τιμολόγηση

Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/27655

8)     Υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών κατά το νέο έτος 2018

Περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ»

http://epixeirisi.gr/ΣΗΜΕΙΩΜΑ-ΤΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗΣ/22677/Υπολογισμός-των-ασφαλιστικών-εισφορών-κατά-το-νέο-έτος-2018

9)     Τα λογιστικά και τα τεκμαρτά κέρδη των οικοδομικών επιχειρήσεων και η φορολόγησή τους

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/38333

10)  «Κώδικας Επαγγελματικής Δεοντολογίας της IFAC»

Ιστοσελίδα : www.elte.org.gr

http://elte.org.gr/images/files/pdf/FEK_B_3916_7_11_2017.pdf

11)  ΔΠΧΑ 15 – Έσοδα από Συμβάσεις με Πελάτες

Γιώργος Ιωσηφάκης – Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής & Πρόεδρος Συμβουλίων του ΑΙΑ Ελλάδας & Κύπρου

Ιστοσελίδα : e-forologia.gr

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=207585

12)  Τι είναι ο «GDPR» και ποιες οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων

Δεληγιάννης Θοδωρής – Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής

Ιστοσελίδα : taxheaven.gr

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/27607