• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Κρίσιμες ώρες

Στο σημερινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο, θα κριθεί το τι θα ισχύσει για τη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2015 και ειδικά για το εάν το υφιστάμενο πρόγραμμα θα παραταθεί και για πόσο χρόνο.

Καθώς η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει τελεσφορήσει -και από ότι διαφαίνεται δεν θα κλείσει εντός του 2014- βάσει των συμβατικών κειμένων που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ τα ομόλογα αξίας 13,2 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει το EFSF για την Ελλάδα και παραμένουν αδιάθετα (τα 1,8 δισ. ευρώ αφορούν στην εκκρεμούσα δόση του Σεπτεμβρίου και τα 11,4 δισ. ευρώ στο αδιάθετο αποθεματικό του ΤΧΣ) θα πρέπει να ακυρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Ωστόσο, για να μην χαθούν τα κεφάλαια αυτά (λόγω του ότι δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως η αξιολόγηση της τρόικας) θα πρέπει τα κράτη της ευρωζώνης να εγκρίνουν την παράταση του προγράμματος.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν την επέκταση του ελληνικού προγράμματος για έως και έξι μήνες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα για να λάβει την παράταση του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τη ζητήσει επίσημα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας,  καθώς αυτό θα δώσει επαρκή χρόνο στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης για την έγκριση της παράτασης πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις εξελίξεις

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελη και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Βρούτση, υπό το φως των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει συνολική επισκόπηση των δεδομένων, μετά και τις διαβουλεύσεις που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι με την τρόικα, οι οποίες δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ανοιχτό ζήτημα το δημοσιονομικό, με την τρόικα να ζητά μείωση κύριων συντάξεων και αύξηση φόρων, καθώς και το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου.