• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ντεϊσελμπλούμ: ο χρόνος εξαντλείται

 

«Ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα», δήλωσε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Eurogroup ο Ντεϊσελμπλούμ .
«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια, πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι «η χώρα έπαιξε και έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες. «H ελληνική κυβέρνηση στοιχημάτισε ότι αν διαπραγματευόταν μαζί μας, η ΕΚΤ θα άνοιγε το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλάρωνε τους κανόνες της» είπε συγκεκριμένα ο Ντεϊσελμπλούμ. «Ωστόσο δεν θα είναι εύκολη η πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια στέρεα συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Ο χρόνος εξαντλείται για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια. Πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

Θέμα Βαρουφάκη

Σε κατηγορηματική διάψευση ότι ο κ. Ντεϊσελμπλούμ ζήτησε την απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προχώρησε αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση.  Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, «ο κ. Ντεϊσελμπλούμ ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει».

Το θέμα προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Ολλανδού επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ. Σχολιάζοντας τον «ανασχηματισμό» της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και το γεγονός ότι, ουσιαστικά, το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους αναλαμβάνει να σηκώσει πλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι ο ίδιος… έπαιξε κάποιο ρόλο σε αυτό. «Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να προσθέσει: «Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο».

Οι κρυφές καταθέσεις

Νομοσχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης «κρυφών» καταθέσεων Ελλήνων στο εξωτερικό, της δημοφιλούς Ελβετίας περιλαμβανομένης, μέσω εθελοντικής αποκάλυψής τους και καταβολής κατ’ αποκοπήν φόρου, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ελβετικής κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Ζαν ντε Βατεβίλ υφυπουργός για τα Διεθνή Οικονομικά Θέματα. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης.

Η πρόταση αυτή, που δεν είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι, αποτελεί πολύ καλή ευκαιρία για όσους έχουν βγάλει κρυφά λεφτά στο εξωτερικό, να τα νομιμοποιήσουν απαλλασσόμενοι από οποιαδήποτε φορολογική ή και ποινική μελλοντική ευθύνη σχετικά με την πράξη αυτή, με την καταβολή φόρου που θα κυμαίνεται, βάσει των πληροφοριών, μεταξύ 15%-20%.

 

 

(πηγή:in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)