• Σήμερα είναι: Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σήμερα το πολυνομοσχέδιο

 

Κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα το πολυνομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο θα κρίνει την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Χθες Τετάρτη, οι εργασίες του EuroWorking Group διεξήχθησαν σε καλό κλίμα, σύμφωνα και με πηγές της Ευρωζώνης, ενώ σήμερα, Πέμπτη, συνέρχεται εκ νέου το Brussels Group.
Σε  ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκε μετά τις επίσημες δηλώσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες υπογραμμίζεται: «Η κυβέρνηση πράγματι καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, και επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει άμεσα σε μια έντιμη, ενδιάμεση συμφωνία στο Eurogroup και, κατόπιν, σε μια συμφωνία-συμβόλαιο με τους εταίρους μας που θα αφορά την μετά τον Ιούνιο εποχή και την πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. »Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.»

Νωρίτερα, πηγές της Ευρωζώνης δήλωναν ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη για την Ελλάδα στο EuroWorking Group, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο».

Δηλώσεις από Ε.Ε. 

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι εφικτή, χωρίς ένα τρίτο πρόγραμμα, χωρίς πρόσθετη βοήθεια», τόνισε ο αξιωματούχος της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να λάβει χώρα εντός του Μαΐου, ούτως ώστε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να έχουν χρόνο για να λάβουν έγκριση – του τρίτου προγράμματος – από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

«Δεν μιλούμε για εβδομάδες πλέον, μιλούμε για ημέρες», εκτίμησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Προσέθεσε ακόμη ότι «στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει μία ενδιάμεση ανακοίνωση στις 11 Μαΐου και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου».

Σχετικά με τη συμφωνία ο ίδιος προσθέτει ότι «δεν βλέπω επιτυχή κατάληξη εάν οι Έλληνες δεν κάνουν ορισμένα σημαντικά βήματα σε έναν, δύο ή ακόμη και τρεις τομείς. Είναι το θέμα των συντάξεων, μπορεί να είναι η αγορά εργασίας, αλλά αυτά τα μέτρα έχουν πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται. Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα να μπορούμε να κατανοήσουμε εάν θα υπάρξει επιτυχία. Αυτό δεν θα συμβεί την Πέμπτη, όπου θα εξετάσουμε τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων».

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, IN.GR)