• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ρύθμιση για κόκκινα δάνεια

Ως θέμα ημερών παρουσιάζουν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα σχετικά με τη ρύθμιση για κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που θα συνδέεται στενά και με τη ρύθμιση των επιχειρηματικών χρεών σε Ταμεία και εφορία, επιχειρώντας ενιαία αντιμετώπιση των επιχειρηματικών οφειλών. Αν και μένει να αποσαφηνιστεί πλήρως η επίπτωσή της στα δημοσιονομικά, η τρόικα φάνηκε καταρχάς να την εγκρίνει στη δίωρη συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης Ν.Δένδια.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δεν συμμετείχε στη σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα. Αντίθετα παρών ήταν ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Μετά τον Ν.Δένδια στο πρόγραμμα της τρόικας περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ.Μητσοτάκη, και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ.Αθανασίου.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα, ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης αναφερόμενο σε αυτό είπε ότι προωθείται νέος πτωχευτικός κώδικας για τις επιχειρήσεις και η δημιουργία πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες.

Τα σχέδια είναι έτοιμα και αναμένεται να δοθούν άμεσα στην τρόικα με στόχο αυτά να πάρουν τη μορφή νομοσχεδίου μέχρι το τέλος του έτους, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να υπάρξει καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και προστασίας των νοικοκυριών. Στις δηλώσεις αυτές οι γνωρίζοντες διαβάζουν κατάργηση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και μη ανανέωση της προστατευτικής ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς.