• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης την Δευτέρα 6/10

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι στις 6 Οκτωβρίου κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθούν το Φεβρουάριο του 2015, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

»2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «οι δυνάμεις της ανευθυνότητας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο».

«Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού. Οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης απάντησε: «Γιατί η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει θεσμική σταθερότητα».

Σε άλλη ερώτηση αν έχει σχέση και με την προεδρική εκλογή η ίδια κυβερνητική πηγή απάντησε: «Δεν έχει καμία σχέση. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί υποχρεωτική συναίνεση, προβλεπόμενη από το Σύνταγμα. Μέσα στις διαπραγματεύσεις που περνάμε, η Ελλάδα μέσα στις δυσκολίες που περνάμε και θα τις περάσουμε, έχει απέναντί της έλλειψη σοβαρότητας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν λέγανε συνέχεια ότι θα κάνουμε εκλογές; ‘Όχι όλα θα γίνουν όπως λέει το Σύνταγμα και όπως είναι το σωστό και πρέπει» .