• Σήμερα είναι: Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα και συνέχιση των διαπραγματεύσεων

 

Συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ως αντικείμενο τη μετανάστευση και αποφασίστηκε μετά τα τραγικά ναυάγια των τελευταίων ημερών στη μεσόγειο. Υπήρξε αμοιβαία βούληση Τσίπρα-Μέρκελ για τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης στο Mega.

Οδικός χάρτης για παρεμβάσεις

«Οδικός χάρτης» με τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα έως τις 11 Μαΐου αναμένεται να παρουσιασθεί αύριο το πρωί στο άτυπο Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας. Παραλλήλως, αναμένεται να διανεμηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενημερωτικό σημείωμα με την πρόοδο που έχει γίνει στις συζητήσεις θεσμών – ελληνικής κυβέρνησης.
Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως το Eurogroup θα επιχειρήσει να δεσμεύσει τον κ. Βαρουφάκη στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο την λήψη αποφάσεων στο επόμενο Eurogroup.

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group  στην οποία συμμετείχαν από τη Villa Said στο Παρίσι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης. Αμέσως μετά τα στελέχη των Θεσμών (EE-EKT-ΔΝΤ) επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ για να συνεχίσουν τις συνομιλίες στο πλαίσιο του Brussels Group οι οποίες άρχισαν στον ίδιο χώρο το προηγούμενο Σάββατο.

Η συνέχιση των διαβουλεύσεων του Brussels Group στο Παρίσι και μετά την ολοκλήρωση του Euro Working Group έγινε ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν» δήλωσε στο Mega ο κ. Θεοχαράκης αμέσως μετά το Brussels Group.  Πρόσθεσε ότι δεν απομένει πολύς χρόνος και ότι η δυνατότητα για συμφωνία εξαρτάται από μια πολιτική απόφαση. Ο Γ.Γ. του υπουργείου υπέδειξε ως σημεία διαφωνίας τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

Οπως αναφέρει «Το Βήμα», τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα θα συνεργαστούν και σήμερα  Πέμπτη με την ελληνική κυβέρνηση, παρατείνοντας κατά μια ημέρα τις επαφές οι οποίες ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν χθες, Τετάρτη.

 

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το ΒΗΜΑonline, in.gr)