• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι θεσμοί ζήτησαν να μαζευτούν τα διαθέσιμα

 

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο (Eurogroup) της Παρασκευής, ενώ απόψε αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σε δείπνο που έχει προγραμματιστεί από τους οικοδεσπότες στη Ρίγα της Λετονίας όπου μεταβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί των ευρωπαικών χωρών, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο, αλλά δεν χάθηκαν τα πάντα. Το μήνυμα αυτό μεταδίδουν κορυφαίες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία εργάζεται συστηματικά για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, καθώς κάθε διαφορετική εξέλιξη θα είναι δραματική πρώτα απ΄όλα  για τη χώρα μας. Τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών του Απριλίου, αλλά όπως αποκαλύπτεται για να μην μπούμε σε περιπέτειες μέχρι η κυβέρνηση να φτάσει σε κάποια συμφωνία οι «θεσμοί» ζήτησαν να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ρευστά διαθέσιμα όλων των φορέων του δημοσίου.

Δηλώσεις Βαρουφάκη
H συμφωνία θα επέλθει και θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος της ομιλίας του σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα υπάρξει αναγκαστικά λύση στο επόμενο Eurogroup της Παρασκευής, στην Ρίγα της Λετονίας.

Μιλώντας στο φόρουμ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας bad bank και υπέρ της χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το EFSF χωρίς αργοπορία. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.

Αναφερόμενος στους στόχους της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, εστίασε την προσοχή του μεταξύ άλλων στην βιώσιμη πορεία των δημοσιονομικών στο διηνεκές, με την επίτευξη κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων και όχι επιστροφή στα αναξιοπρεπή ελλείμματα του παρελθόντος.

Μιλώντας για το Ασφαλιστικό είπε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να στηριχθούν τα Ταμεία.

Για την αγορά εργασίας επισήμανε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί έξυπνα και αποτελεσματικά καθώς σήμερα «δεν εργάζεται» και για το σκοπό η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της.

(πηγή :in.gr)