• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

‘Ολι Ρεν: το 2016 η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών

Για το 2016 αναβάλλεται η εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές, η οποία βάσει του μνημονίου προβλεπόταν να γίνει το 2012, σύμφωνα με απάντηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν σε ερώτηση του προέδρου της Δράσης και ευρωβουλευτή της Ομάδας «Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη», Θόδωρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απάντηση του κ. Ρεν υπήρξε η εξής:

«Οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις εργασίες επί της τυπικής διαδικασίας για την αναθεώρηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ώστε να εναρμονιστούν καλύτερα με τις τιμές της αγοράς. Η τυπική αυτή διαδικασία θα ισχύει για τους σκοπούς της φορολογίας ακινήτων για το οικονομικό έτος 2016».

Σχολιάζοντας την απάντηση αυτή ο κ. Σκυλακάκης επισημαίνει: «η αναβολή της διαρθρωτικής αυτής αλλαγής γίνεται καθαρά με εισπρακτικές επιδιώξεις και αποδεικνύει δυστυχώς ότι τόσο η ελληνική πλευρά, που προφανώς έχει συμφωνήσει με την απόφαση αυτή, όσο και η ευρωπαϊκή, αδιαφορούν για τις διαρθρωτικές αλλαγές όταν θεωρούν ότι μπορούν να εισπράξουν ευκολότερα φόρους, ακόμα κι αν αυτό συνεπάγεται την πιο ακραία, παράλογη και παράνομη φορολογία, όπως είναι η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας».

«Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι οι «αντικειμενικές» αξίες –επί των οποίων θα στηριχθεί ο νέος νόμος ακινήτων, αλλά και οι άλλοι φόροι στην ακίνητη περιουσία, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις πραγματικές σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας.»

» Όταν η φορολογία εφαρμόζεται επί δήθεν ‘αντικειμενικών’ αξιών που είναι διπλάσιες ή τριπλάσιες από τις πραγματικές, τότε στην ουσία φορολογείται περιουσία που κατά το ήμισυ ή κατά τα δύο τρίτα δεν υπάρχει.»

» Η φορολογία ανύπαρκτης περιουσίας απαγορεύεται από το Σύνταγμα και καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Μόνη δυνατότητα αντίδρασης στην ακραία αυτή αδικία και παρανομία είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη, στην οποία θα προχωρήσει η Δράση και η μαζική κινητοποίηση των πολιτών για να ανατραπεί αυτή η ακραία πολιτική» τονίζει ο κ. Σκυλακάκης.