• Σήμερα είναι: Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Συνεδριάζει σήμερα το eurogroup χωρίς το ελληνικό ζήτημα να βρίσκεται στο τραπέζι.  O  υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα στο περιθώριο του Eurogroup, την ευκαιρία διερευνητικών επαφών αναφορικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης έχουν προαναγγείλει τη διανομή μερίσματος της τάξεως του 0,6%-0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δισ. ευρώ και την αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Μετά το μνημόνιο, τι; 

Ο τύπος της Δευτέρας αναφέρεται αναλυτικά στο τι θα γίνει μετά το τέλος του μνημονίου. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας που θα πλησιάζει τα 20 δισ. ευρώ από τις δόσεις του ESM και τα ομόλογα που θα εκδώσει ως το ερχόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα και η «διαρκής επιτήρηση» για όσα χρόνια η χώρα χρειαστεί να εξοφλήσει το 75% των χρεών τους στους Ευρωπαίους είναι οι όροι που θα συνοδεύουν τη λήξη της περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι «η Ελλάδα θα ενταχθεί σε ένα καθεστώς επιτήρησης, όπως άλλωστε συμβαίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι γεμάτη επιτηρήσεις, από έναν εσωτερικό θεσμό επιτήρησης που πιθανότατα θα είναι ο ESM». Αποκλείουν έτσι εμμέσως πλην σαφώς και το τέταρτο σενάριο, αυτό που επιζητεί η κυβέρνηση, της «καθαρής εξόδου».  Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα παραμείνει μόνον ως θεατής, θα ληφθούν μέτρα για το χρέος αλλά θα απαιτηθούν μεταρρυθμίσεις σε βάθος χρόνου. Τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε αρνείται η κυβέρνηση.

 

Handelsblatt

Η γερμανική Handelsblatt σε σημείωμά της αναφέρει χαρακτηριστικά ότι : «Οι ελεγκτές του κουαρτέτου έφυγαν πριν μια βδομάδα αδιαμαρτύρητα, αφού η εφαρμογή  των μεταρρυθμίσεων προχωρά τώρα σαφώς ταχύτερα. «Το κλίμα των διαπραγματεύσεων είναι εποικοδομητικό και επί του θέματος βλέπουμε ουσιαστικές προόδους», σύμφωνα με εκπρόσωπο των θεσμών», μάλιστα «στο θέμα της εξυγίανσης  των δημόσιων οικονομικών η Αθήνα βρίσκεται  μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Αντί πρωτογενούς πλεονάσματος 1,75% ο κ. Τσακαλώτος θα εξασφαλίσει ένα συν 2,8%. Μέρος του πρόσθετου πλεονάσματος ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το διανείμει τα Χριστούγεννα ως «κοινωνικό μέρισμα» με την συγκατάθεση των πιστωτών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν επίσης τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος ο οποίος θα συζητηθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο στόχος ο οποίος έχει τεθεί για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το έτος 2018 φαίνεται ρεαλιστικός», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου ούτως ώστε να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση των 5,5 δισ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα θεωρείται εντούτοις από κύκλους των πιστωτών ως πολύ φιλόδοξο», συνεχίζει ο ανταποκριτής της Γκέρντ Χέλερ.

Κατά την Handelsblatt, «πιο δύσκολο από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Η Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά  στις αγορές μετά τον Μάιο του 2014 με ένα πενταετές ομόλογο και η κυβέρνηση θέλει μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 να ξαναδοκιμάσει.  Από οικονομικούς κύκλους της Αθήνας αναμένεται ότι ήδη τον Νοέμβριο θα γίνει ένα ακόμα βήμα για την επιστροφή στις αγορές. 20 μικρότερα ομολόγων αξίας 29,7 δισ. ευρώ, που είχαν προκύψει από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τον Φεβρουάριο του 2012 θα μετατραπούν σε 4 ή 5 νέα μεγαλύτερα. Η  ανταλλαγή αυτή αποσκοπεί στην  βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων, με λήξεις μεταξύ έξι και 25 ετών».

Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα «στόχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είναι να χτίσει ένα χρηματοδοτικό απόθεμα 12 έως 15 δισ. ευρώ μέχρι την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο ώστε να είναι θωρακισμένη σε δύσκολες συνθήκες. Πιθανό θεωρείται επίσης οι ευρωπαίοι πιστωτές να  δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας για την Αθήνα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές. Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα όπως είναι προγραμματισμένο τον Αύγουστο του 2018, αυτό θα ήταν μια σημαντική πολιτική επιτυχία. Την υπόσχεσή του όμως να απελευθερώσει την χώρα του από την επιτήρηση των διεθνών πιστωτών δεν μπορεί να την τηρήσει. Μετά από τα τρία προγράμματα  βοήθειας το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια διεθνών πιστωτών. Η αποπληρωμή αυτών των δανείων εκτείνεται μέχρι το 2059», καταλήγει η Handelsblatt.

Κόκκινα δάνεια

Οι τράπεζες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα κόκκινα δάνεια προκειμένου, όπως αναφέρει το capital.gr, μέχρι τα μέσα ή το αργότερο στα τέλη Νοεμβρίου να υποβάλουν στον SSM το πόρισμα για το ύψος των πρόσθετων προβλέψεων που θα χρειαστεί να λάβουν εν όψει της εφαρμογής του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9. Το πρότυπο αυτό, που μπαίνει σε ισχύ από 1/1/2018, επιβάλλει στις τράπεζες να αναγνωρίζουν εκ των προτέρων την πιθανότητα αναμενόμενων ζημιών από χορηγηθέντα δάνεια και να σχηματίζουν τις δέουσες προβλέψεις βάσει αυτής της πιθανότητας και όχι κατόπιν της πραγματοποιηθείσας ζημίας, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Οι τράπεζες θα πάρουν τις προβλέψεις για το IFRS 9 στα τέλη του τρέχοντος έτους, μπαίνοντας στο 2018 με μειωμένα κεφαλαιακά “μαξιλάρια”, αλλά με εφόδια για πολύ επιθετικότερες κινήσεις στο μέτωπο της μείωσης των NPLs. Τις αντοχές του ανωτέρω συνδυασμού θα τεστάρουν τα stress tests της ΕΚΤ που θα αρχίσουν να διενεργούνται τον Φεβρουάριο, προκειμένου να έχουν δώσει την εικόνα της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών νωρίς μέσα στον Μάιο και επαρκή περιθώρια κινήσεων μέχρι την έξοδο από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

 Έλεγχος στα Airbnb

Στην τελική ευθεία για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα, βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Όσοι δεν δηλώσουν τα ακίνητα τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα ξεκαθαρίζουν το τοπίο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να εντοπίζει περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας

Eξωδικαστικός µηχανισμός ρύθμισης

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά ο εξωδικαστικός µμηχανισμός  ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν. 4469/2017), «παρότι αποτελεί ένα νέο και πρωτόγνωρο εργαλείο για την ελληνική αγορά», όπως αναφέρεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων Οκτωβρίου του υπουργείου Οικονομίας.

Στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού εισήλθαν περισσότερες από 7.550 επιχειρήσεις και ξεκίνησαν την ετοιμασία της αίτησης τους: έχουν περάσει επιτυχώς τα κριτήρια 1.404, έχουν ανεβάσει τουλάχιστον ένα αρχείο 670 (όποτε θεωρούνται ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο ετοιμασίας) και έχουν υποβληθεί οριστικά 180 αιτήσεις.

 

(πηγές: ΑΝΑ-ΜΠΕ, Capital.gr, Euro2day, Καθημερινή, To Βήμα, Το Πρώτο Θέμα)