• Σήμερα είναι: Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Σήμερα στις 11:30, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες  νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα είναι ο Κύπριος πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αρμοδιότητα  την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα ορκιστεί υπουργός και υφυπουργός θα είναι ο πτέραρχος εν αποστρατεία Ευάγγελος Τουρνάς, ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της Αεροπορίας.

ΔΕΘ – προβλέψεις

Ανοίγει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να  ανακοινώσει μέτρα ελάφρυνσης που από την μία θα εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και από την άλλη θα αντισταθμίζουν τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας. Το ράλι αυξήσεων που παρατηρείται διεθνώς έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και ήδη κοστολογείται το νέο πακέτο μέτρων. Υπενθυμίζεται πως από το φθινόπωρο αναμένονται αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης (ρεύμα, τρόφιμα, πρώτες ύλες κλπ)

 

Ηλεκτρονική υπογραφή για όλα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσα στις επόμενες μέρες θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών υπηρεσία που θα τους επιτρέπει να θέτουν ηλεκτρονικά την υπογραφή τους σε έγγραφο (και σε χειρόγραφο), με οποιονδήποτε τίτλο και οποιοδήποτε περιεχόμενο. Η διαδικασία θα ακολουθεί τη φιλοσοφία ηλεκτρονικής έκδοσης εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης: ο πολίτης αρχικά θα εισέρχεται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του στο Taxisnet, στη συνέχεια θα αναρτά το προς υπογραφή έγγραφο και θα επιλέγει τα σημεία στα οποία επιθυμεί να θέσει την υπογραφή του. Τέλος, εφόσον δεν έχει δηλώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου μέσω του Μητρώου Επικοινωνίας Πολιτών, θα καλείται να το επιβεβαιώσει μέσω κωδικών web banking και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το έγγραφο θα βρίσκεται στην οθόνη του, έτοιμο για εκτύπωση ή ηλεκτρονική αποστολή.

Χαμηλές ακόμα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κατάταξη της χώρας μας στις συνολικές ηλεκτρονικές πληρωμές, με βάση τα οποία η Ελλάδα κατέλαβε το 2020 μόλις την 21η θέση στο σύνολο των χωρών της Eυρωπαϊκής Ενωσης, με 166 συναλλαγές ανά κάτοικο έναντι 266 συναλλαγών κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη.

Εγκύκλιος για υπερωρίες

Πλαφόν στις υπερωρίες μέχρι 150 ώρες ετησίως για όλους τους κλάδους της οικονομίας και με προσαύξηση 40% του ωρομισθίου προβλέπει ο νέος νόμος για την προστασία της εργασίας. Σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο, για επιπλέον υπερωρίες απαιτείται έγκριση του υπουργείου Εργασίας και θα αμείβονται με το ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά 60%.

Συμβούλιο Νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Συμβούλιο Νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ . Τα λεγόμενα “γεράκια” του συμβουλίου θα επανέλθουν ζητώντας την άμεση μείωση των αγορών και την προσαρμογή των νομισματικών όρων, στις συνθήκες της ανάκαμψης και του υψηλού πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Η πλειοψηφία μαζί με την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, είναι βέβαιο ότι ούτε και τώρα θα πάρει μια βιαστική απόφαση. Θα αναγκαστεί όμως να τηρήσει κάποιες ισορροπίες που θα επιβάλλονται από τις συνθήκες. Αυτό που έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής είναι ότι οριστικές αποφάσεις σε αυτήν την συνεδρίαση, δεν θα υπάρξουν. Το πιο πιθανό είναι να μετατεθούν για το Δεκέμβριο, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για την εικόνα της πανδημίας και την επίδραση της στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Αύγουστος – τουρισμός

Διπλάσιες οι αφίξεις του Αυγούστου στα 5 διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου, στις 834 χιλ. σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Παράταση φορολογικών δηλώσεων

Εξετάζεται από την κυβέρνηση η διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων να παραταθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή να δοθεί προθεσμία 5 επιπλέον ημερών στους φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία.

 

Μικρά διεθνή

 • Πάνω από 3,64 τρισ. δολ. έχουν κοστίσει οι φυσικές καταστροφές από πλημμύρες και καύσωνες που προκλήθηκαν λόγω της κλιματικής αλλαγής μέσα στα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WHO).

 

(πηγές: Kathimerini.gr, newmoney.gr, Etnos.gr, Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • ΕΛΤΕ – Τροποποίηση του ΔΠΧΑ 16 Μισθώσεις

https://elte.org.gr/2021/09/02/012-2021-eyropaiki-epitropi-amp-efrag-yiothetisi-kanonismoy-ee-2021-1421/

 • Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος για την παράταση των γενικών συνελεύσεων (4825/2021)

https://www.taxheaven.gr/news/55880/dhmosieyohke-sto-fek-o-nomos-gia-thn-paratash-twn-genikwn-syneleysewn-48252021

 • Ε. 2171/2021 Προσδιορισμός εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων έναντι τιμήματος το ύψος του οποίου εξαρτάται από αναβλητική αίρεση

https://www.forin.gr/articles/article/51362/e-2171-2021

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561477958/forodoxies-gnorizete-oti-337/

 • Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561477934/elegchomenes-allodapes-etaireies-3/

 • Η κρατική ενίσχυση λόγω covid-19 με μορφή επιδότησης τόκων δανείων και συμμετοχής στο Δώρο Πάσχα λαμβάνεται υπόψη στην δημιουργία του κλάσματος prorata – ΣΟΛ ΑΕ

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=223042

 • Υπερωρίες, διευθέτηση χρόνου εργασίας, διαλείμματα, αργίες, προστασία από απολύσεις – Υπ. Εργασίας: Εκδόθηκε η εφαρμοστική εγκύκλιος για το νέο πλαίσιο

https://www.taxheaven. o-neo-plaisio

 • myDATA – Τι ισχύει από 1.9.2021 – Προθεσμίες για: α) Διασύνδεση των ΦΗΜ, β) Διαβίβαση των λιανικών πωλήσεων ΦΗΜ στο myDATA και γ) Διαβίβαση στοιχείων (γενικά) στο myDATA ( Δημήτρης Καρποδίνης – Κώστας Νιφορόπουλος )

https://www.taxheaven.gr/news/ -sto-mydata

 • ΑΑΔΕ – timologio: Νέα ειδική εφαρμογή για άμεση ψηφιακή έκδοση παραστατικών

https://www.taxheaven.gr/news/55784/aade-timologio-nea-eidikh-efarmogh-gia-amesh-pshfiakh-ekdosh-parastatikwn

 • Κατά τη διανομή κερδών Ανώνυμης Εταιρείας κάθε μέτοχος συμμετέχει στα κέρδη της, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 160 του Ν. 4548/2018, κατά την αναλογία του στο μετοχικό κεφάλαιο – ΣΟΛ Α.Ε.

https://www.taxheaven.gr/circulars/ -sol-a-e

 • ΔΕΔ Α 1807/2021 Μη τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων για επιτόκιο δανείων σε μετόχους – Φορολογικές αποσβέσεις

https://www.taxheaven.gr/circulars/37235/ded-a-1807-2021