• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

60 χρόνια ελεγκτικός θεσμός, 6 χρόνια Accountancy Greece

Ο πρόεδρος του ΣΟΕΛ, Χαρίλαος Αλαμάνος, στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε τη σημασία του ελεγκτικού θεσμού όλα αυτά τα χρόνια και τις νέες ευθύνες των oρκωτών ελεγκτών λογιστών στις σημερινές συνθήκες. Καλωσόρισε τους νέους ελεγκτές, υπενθυμίζοντας το χρέος τους προς την κοινωνία.

Σε μια εορταστική ατμόσφαιρα, την Πέμπτη 27 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής, οι ορκωτοί ελεγκτές λογιστές, παλιότεροι και νέοι, εόρτασαν τα 60 χρόνια του ελεγκτικού θεσμού και τα 6 χρόνια της κυκλοφορίας του περιοδικού τους, Accountancy Greece. Την εκδήλωση οργάνωσε το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσής του, που διεξήχθη την ίδια μέρα νωρίτερα. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών κ. Χαρίλαος Αλαμάνος, με μια ομιλία – αναδρομή στη διαδρομή του θεσμού του ορκωτού ελεγκτή, τις δυσκολίες και την τελική καταξίωσή του στην ελληνική κοινωνία. Επεσήμανε ότι τα σημερινά προβλήματα στην ελληνική οικονομία καθιστούν κομβικό τον ρόλο του ελεγκτή. Μιλώντας προς τους νέους, που τώρα μπαίνουν στο επάγγελμα, τόνισε το ζήτημα της ανεξαρτησίας και της συνεχούς μελέτης που πρέπει να τους διακρίνει ως προσωπικότητες.

O πρόεδρος της ΕΛΤΕ καθηγητής Γεώργιος Βενιέρης, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά το ελεγκτικό επάγγελμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017, ορίζοντας την ΕΛΤΕ ως τη μόνη αρμόδια εποπτική αρχή επί των ορκωτών ελεγκτών λογιστών και των ελεγκτικών εταιρειών και αναγνωρίζοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο της αρμόδιας επαγγελματικής ένωσης, δηλαδή του ΣΟΕΛ.

Στη συνέχεια, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΛΤΕ κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των μικρών οντοτήτων, σε μια ομιλία με τίτλο « Ελεγκτικά πρότυπα στις μικρές επιχειρήσεις και όρια υπαγωγής στον υποχρεωτικό έλεγχο – Ν. 4449/2017».

O καθηγητής Σταύρος Θωμαδάκης, στην κεντρική ομιλία, αναφέρθηκε στους νέους ορκωτούς ελεγκτές που στο τέλος της εκδήλωσης θα λάμβαναν τις άδειές τους. Τόνισε ιδιαίτερα την ανεξαρτησία γνώμης και συνείδησης που πρέπει να διαθέτουν απέναντι στον ελεγχόμενο φορέα. Επεσήμανε τον κίνδυνο «ο ελεγκτής να διολισθήσει σε μια εύκολη αποδοχή των απόψεων και των επιθυμιών του “πελάτη”», τονίζοντας ότι «ο πραγματικός πελάτης του ελεγκτή δεν είναι ο ελεγχόμενος φορέας αλλά είναι οι μέτοχοι και οι άλλοι συμφεροντούχοι του ελεγχόμενου, το επενδυτικό κοινό και το γενικότερο συμφέρον της αγοράς και της οικονομίας, το δημόσιο συμφέρον εντέλει». Κατέληξε λέγοντας ότι «όλοι αυτοί επιθυμούν και επιβάλλουν την ανεξαρτησία του ελεγκτή, ενός δηλαδή έγκυρου, ενημερωμένου, αντικειμενικού παρατηρητή – αναλυτή, με στόχο μια ανεπίληπτη και αξιόπιστη έκφραση γνώμης».

Την ίδια ημέρα εορτάστηκαν και τα 6 χρόνια συνεχούς παρουσίας του περιοδικού του ΙΣΟΕΛ Accountancy Greece. O διευθυντής του περιοδικού και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Καζάς μίλησε για τον νέο ρόλο του λογιστή και την προσπάθεια του περιοδικού να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των ορκωτών ελεγκτών λογιστών,° προσφέροντας πληροφόρηση αλλά και απόψεις και σκέψεις σε ζητήματα που απασχολούν το επάγγελμα σε διεθνές επίπεδο. Στο ίδιο κλίμα μίλησε και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος, επισημαίνοντας τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει το περιοδικό.

Η εκδήλωση, της οποίας συντονιστής ήταν ο κ. Γεώργιος Σαμοθράκης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ, έκλεισε πανηγυρικά με την απονομή της άδειας άσκησης επαγγέλματος σε 50 νέους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.

Αγαπητές νέες και νέοι αδειούχοι του ΣΟΕΛ, συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ πολύ για τη σημερινή πρόσκληση και συγχαίρω το ΣΟΕΛ για τα 60στά του γενέθλια. Εύχομαι παραγωγικό μέλλον που θα ανεβάσει ακόμη υψηλότερα την καλή φήμη και την αξιοπιστία του ελεγκτικού επαγγέλματος.

Είναι μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή για μένα να απευθύνω μερικές σκέψεις αυτή τη σημαντική ημέρα για εσάς τους νέους και νέες αδειούχους του ΣΟΕΛ, ως μέλη που θα πυκνώσετε τις τάξεις του ελεγκτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Το επάγγελμα αυτό έχει διεθνώς μεγάλη σπουδαιότητα για τη σταθερότητα των αγορών και την πρόοδο των οικονομιών. Για μας στην Ελλάδα έχει κρίσιμη σημασία για την επάνοδο της χώρας στην ομαλότητα μέσα από μια νέα αναπτυξιακή πορεία.

Η σημασία του επαγγέλματός σας εδράζεται στο γεγονός ότι μέσα από την επαγγελματική του δραστηριότητα ο ελεγκτής υπηρετεί και οφείλει να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Πρέπει σε κάθε του βήμα, σε κάθε επαγγελματική του απόφαση, να πρυτανεύει η αποστολή του, όχι μόνον ως επιμελούς ελεγκτή αλλά και ως λειτουργού του δημoσίου συμφέροντος.

Ο ελεγκτής είναι θεματοφύλακας της εγκυρότητας και της ακρίβειας των οικονομικών καταστάσεων των ελεγχόμενων φορέων, δηλαδή εκείνων των χαρακτηριστικών που εγγυώνται την αξιοπιστία των επιχειρήσεων απέναντι στους μετόχους και το επενδυτικό κοινό. Χωρίς αυτήν την αξιοπιστία ούτε οι επιχειρήσεις ούτε οι αγορές κεφαλαίου συνολικά μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά και αποδοτικά.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και τα ζητούμενα περιέβαλλαν από παλιά το ελεγκτικό επάγγελμα. Μετά τη μεγάλη χρηματο-οικονομική κρίση του 2008 όμως η προσφορά του επαγγέλματος απέκτησε νέα βαρύτητα. Πολλοί αναρωτήθηκαν για την επάρκεια των ελεγκτών και των ελεγκτικών διαδικασιών κατά την εκδήλωση της κρίσης και βέβαια οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις για τα καθήκοντα και την προσφορά του ελεγκτικού λειτουργήματος έγιναν ακόμη υψηλότερες και πιο συγκεκριμένες.

Για τον λόγο αυτό εντάθηκαν οι επεξεργασίες βελτίωσης της αποτελεσματικότητας με αναμορφώσεις των ελεγκτικών προτύπων και των προτύπων δεοντολογίας. Έκαμαν ισχυρή πλέον την παρουσία τους οι δημόσιοι μηχανισμοί εποπτείας των ελεγκτών, όπως η δική μας ΕΛΤΕ, που επιδίδονται στον έλεγχο της ορθής και αξιόπιστης εφαρμογής των προτύπων.

Ποιες είναι οι προσδοκίες από τους ελεγκτές σήμερα;

Ο ελεγκτής, ως φύλακας της διαφάνειας και της εντιμότητας των οικονομικών καταστάσεων, πρέπει να παρακολουθεί και να καταγράφει κινδύνους, διαχειριστικές ανεπάρκειες, παραβιάσεις νόμων και κανονισμών. Πρέπει να προσβλέπει στην αποτροπή της οικονομικής απάτης και της παραπληροφόρησης, και να διαπιστώνει εντέλει τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης ή οργανισμού. Σε πλείστες περιπτώσεις ο ελεγκτής καλείται επίσης να εκφέρει γνώμη για οικονομικούς σχηματισμούς και λειτουργίες του δημόσιου τομέα ή διεθνών οργανισμών και δράσεων. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία φέρνει συχνότατα τον ελεγκτή αντιμέτωπο με διεθνείς δραστηριότητες και διασυνδέσεις και επομένως ο ρόλος και οι υποχρεώσεις του παύουν να περικλείονται στα εθνικά οικονομικά σύνορα. Αυτή η πραγματικότητα άλλωστε είναι εμφανής και από τον αριθμό και το μέγεθος των ελεγκτικών εταιρειών που αποτελούνται από διεθνή δίκτυα και που διατηρούν μεγάλο μερίδιο αγοράς στις διεθνείς ελεγκτικές εργασίες.

Είναι αυτονόητο ότι η σταδιοδρομία σας που ξεκινά αύριο δεν σημαίνει καθόλου το τέρμα της μελέτης και της ενημέρωσης για όλες τις τεχνικές εξελίξεις και εφαρμογές σχετικά με την ελεγκτική διαδικασία και τις δικλίδες για την επάρκεια και την ποιότητά της. Καθώς τα ίδια τα πρότυπα αλλά και οι πρακτικές εφαρμογές τους εξελίσσονται συνεχώς –ανάλογα και με τις εμπειρίες– είναι απόλυτη ανάγκη για τους ελεγκτές, τις εταιρείες και το συλλογικό όργανο του επαγγέλματος να τηρούνται οι ελεγκτές ενήμεροι και να μελετούν τις αναμορφώσεις ώστε να προσφέρουν την πιο σύγχρονη και αποτελεσματική μορφή ελεγκτικού έργου.

Πέρα όμως από την επαγγελματική επάρκεια και την επιστημονική εγκυρότητα, ο Κώδικας Δεοντολογίας των ελεγκτών απαιτεί μίαν ιδιότητα υψηλότερη και σπουδαιότερη: την ανεξαρτησία του ελεγκτή. Αν και βέβαια γνωρίζετε το περιεχόμενο αυτής της ιδιότητας, επιτρέψτε μου να αναδείξω τη γενικότερη σημασία της και τον κεντρικό της ρόλο στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των ελέγχων.

Καταρχήν ανεξαρτησία σημαίνει ανεξαρτησία γνώμης και συνείδησης απέναντι στον ελεγχόμενο φορέα. Επειδή το ελεγκτικό έργο στηρίζεται στη στενή επικοινωνία και συνάφεια με τον ελεγχόμενο και επειδή ο ελεγχόμενος εμφανίζεται ως ο συμβατικός πελάτης του ελεγκτή που τον αμείβει για το ελεγκτικό έργο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο ελεγκτής να διολισθήσει σε μία εύκολη αποδοχή των απόψεων και των επιθυμιών του «πελάτη». Αυτός ο κίνδυνος είναι, ακριβώς, που μπορεί να διαβρώσει την ανεξαρτησία. Ωστόσο ο πραγματικός πελάτης του ελεγκτή δεν είναι ο ελεγχόμενος φορέας αλλά είναι οι μέτοχοι και οι άλλοι συμφεροντούχοι του ελεγχόμενου, το επενδυτικό κοινό και το γενικότερο συμφέρον της αγοράς και της οικονομίας, το δημόσιο συμφέρον εντέλει. Όλοι αυτοί επιθυμούν και επιβάλλουν την ανεξαρτησία του ελεγκτή, ενός δηλαδή έγκυρου, ενημερωμένου, αντικειμενικού παρατηρητή – αναλυτή, με στόχο μια ανεπίληπτη και αξιόπιστη έκφραση γνώμης.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η ανεξαρτησία και η κριτική θεώρηση –ο επαγγελματικός σκεπτικισμός– γίνεται εντέλει ο ακρογωνιαίος λίθος της αξιοπιστίας των ελεγκτών και του ελεγκτικού επαγγέλματος.

Η ανεξαρτησία, όπως την περιέγραψα, είναι μια νοητική κατάσταση του ελεγκτή που δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα, ούτε να μετρηθεί με ακρίβεια. Τα δείγματα και τα αποτελέσματά της ενσωματώνονται στα συσσωρευμένα αποτελέσματα και την ποιότητα των ελέγχων και αυτά επιχειρούν να διαπιστώνουν οι εποπτικές αρχές που ελέγχουν τους ελεγκτές. Πρέπει, επιπλέον, να τονίσω ότι η ανεξαρτησία δεν είναι μόνο ζήτημα της ατομικής συνείδησης του κάθε ελεγκτή αλλά και του εταιρικού ήθους –της corporate culture– των ελεγκτικών εταιρειών, των διευθυντικών στελεχών τους, καθώς και των επαγγελματικών ενώσεων, όπως το ΣΟΕΛ.

Ωστόσο μπορούμε –και ο Κώδικας Δεοντολογίας (Κ.Δ.) το περιγράφει– να ανατρέξουμε σε ορισμένα εξωτερικά γνωρίσματα της ανεξαρτησίας, τα οποία βλέπουν και αποτιμούν οι επενδυτές, οι μέτοχοι και οι αγορές γενικότερα. Θα αναφέρω τρεις κατηγορίες ως παραδείγματα τέτοιων εξωτερικών γνωρισμάτων. Μία είναι η περίπτωση όπου ο ελεγκτής συνδέεται με ιδιωτικούς, π.χ. οικογενειακούς ή προσωπικούς, οικονομικούς δεσμούς με τον ελεγχόμενο. Ο Κ.Δ. ρητά απαγορεύει τέτοιες καταστάσεις που καθιστούν διαβλητά τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πορίσματά τους. Είναι φανερό ότι ακόμη και αν ο ελεγκτής πιστεύει ότι ενεργεί αντικειμενικά σε αυτές τις περιπτώσεις, στα μάτια των τρίτων η αξιοπιστία του κλονίζεται σοβαρά. Άλλωστε τέτοιου είδους σχέσεις δεν διαφέρουν ηθικά από πράξεις δωροδοκίας και διαφθοράς.

Μία δεύτερη κατηγορία περιπτώσεων όπου εμφιλοχωρεί η υπόνοια κλονισμού της ανεξαρτησίας είναι όταν ο ελεγκτής ή η ελεγκτική εταιρεία έχουν οικονομική εξάρτηση από τις αμοιβές που τους εξασφαλίζει ο ελεγχόμενος φορέας. Αν, λόγου χάριν, οι αμοιβές που προέρχονται από συγκεκριμένο ελεγχόμενο αποτελούν σεβαστό ποσοστό των συνολικών εσόδων της ελεγκτικής εταιρείας, δημιουργείται ένα ισχυρό πρόκριμα εξάρτησης αντί της επιθυμητής ανεξαρτησίας. Με απλά λόγια, το σκεπτικό που λέει ότι «επειδή δεν θέλω να χάσω τον κύριο πελάτη μου να πάω με τα νερά του» είναι σκεπτικό εξάρτησης.

Για αρκετά χρόνια, και πολύ εντονότερα στη μετά την κρίση εποχή, υπάρχουν συζητήσεις και τίθενται περιορισμοί στην παροχή συμβουλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών σε φορείς που επίσης δέχονται ελεγκτικές υπηρεσίες. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο στόχος είναι η διατήρηση της ανεξαρτησίας, τόσο στην ουσία της όσο και στα εξωτερικά της γνωρίσματα που όλοι παρατηρούν. Όπως γνωρίζετε, η τελευταία ευρωπαϊκή νομοθεσία (π.χ. Ευρωπαϊκός Κανονισμός 537/14) απαγορεύει ρητά την παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών σε ελεγχόμενους από την ίδια εταιρεία πελάτες, ακριβώς ως υποστήριξη της ανεξαρτησίας των ελέγχων και των ελεγκτών για τις εταιρείες δημοσίου συμφέροντος. Η τάση προς την κατεύθυνση αυτή είναι διεθνής και ισχυρή και έχει βέβαια σημαντικές επιπτώσεις στο «επιχειρηματικό υπόδειγμα» (business model) και τη στρατηγική των ελεγκτικών εταιρειών.

Θέλω όμως να επιστρέψω στην ουσία της ανεξαρτησίας, που εδράζεται στη συνείδηση του ελεγκτή, διότι πιστεύω ότι εσείς οι νέοι ελεγκτές πρέπει, καθώς ξεκινάτε την άσκηση του επαγγέλματός σας, να εργάζεσθε και να σκέπτεσθε τη διατήρηση της ανεξαρτησίας ως συνείδησης και ως επαγγελματικού ήθους. Τα εξωτερικά γνωρίσματα δεν φθάνουν. Χρειάζεται η εσωτερική συνειδητοποίηση της ανεξαρτησίας.

Πώς διαφέρει η ανεξαρτησία από την αντικειμενικότητα, την εντιμότητα και την αμεροληψία, που είναι και αυτές θεμελιώδεις αρχές της ηθικής του επαγγέλματος; Καταρχήν διαφέρει από αυτές διότι η ανεξαρτησία προϋποθέτει και στηρίζεται σε μία σύνθεση και των τριών αυτών αρχών. Διαφέρει όμως από αυτές με έναν άλλο τρόπο. Η σχέση ελεγκτή και ελεγχόμενου δεν είναι μια σχέση «παρατηρητή» και αντικειμένου. Είναι σχέση δύο υποκειμένων που επικοινωνούν και συνδιαλέγονται. Είναι σχέση δύο υποκειμένων όπου το ένα απορεί και ερωτά και το άλλο απαντά και προσπαθεί να πείσει. Σε ένα τέτοιο πλέγμα σχέσεων μπορείτε να δείτε καθαρά ότι η αντικειμενικότητα, η εντιμότητα και η αμεροληψία δεν αρκούν. Ανεξάρτητος έλεγχος είναι εκείνη η στάση που επικοινωνεί, μαθαίνει, λαμβάνει εξηγήσεις και κατόπιν αξιολογεί με κριτική διάθεση τα ευρήματά του. Από μια διαφορετική οπτική, ο ελεγκτής οφείλει επικοινωνώντας με τον ελεγχόμενο να λαμβάνει τις πληροφορίες, αλλά να κρατά ταυτοχρόνως μια απόσταση από την οπτική γωνία του ελεγχόμενου. Η γνώμη που εντέλει εκφράζει ο ελεγκτής είναι ανεξάρτητη όταν ακριβώς έχει διαφυλαχθεί αυτή η απόσταση. Η ολοκλήρωση κάθε ελέγχου απαιτεί πάντα ένα τελικό βήμα αυτοαξιολόγησης: τηρήθηκε επαρκώς η απόσταση; Ένας τρίτος θα συμφωνούσε ότι η γνώμη διαμορφώθηκε ανεξάρτητα; Το πόρισμα του ελέγχου ενημερώνει επαρκώς και αμερόληπτα τους μετόχους και άλλους συμφεροντούχους ή μήπως προστατεύει τις αποφάσεις και τη διοίκηση του ελεγχόμενου φορέα από κριτική ή αμφισβήτηση;

Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τα εξωτερικά της γνωρίσματα, πιστεύω ότι είναι η πιο μεγάλη πρόκληση για το ελεγκτικό επάγγελμα διεθνώς, στην περίοδο που διανύουμε. Και αυτό διότι οι μέτοχοι, οι επενδυτές, οι αγορές εν γένει, και οι εποπτικές αρχές έχουν –όπως ήδη ανέφερα– ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών τους για τη συνεισφορά, τη βαρύτητα και την επίδραση στο δημόσιο συμφέρον των ελέγχων.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη λόγος που η ανεξαρτησία περιέχει νέες προκλήσεις: οι μεγάλες αλλαγές στο τεχνολογικό περιβάλλον του ελεγκτικού επαγγέλματος, που ήδη διαγράφονται και πραγματοποιούνται. Κατ’ ουσίαν οι τεχνολογίες της επικοινωνίας, της αποθήκευσης πληροφορίας, της αναλυτικής μεγάλων βάσεων δεδομένων, προσφέρουν διαδικασίες που υποκαθιστούν και τυποποιούν εργασίες που προηγουμένως προσφέρονταν από ανθρώπους. Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα περιορίζεται από μία άποψη, αλλά εκτοξεύεται από την άλλη, διότι ο ελεγκτής έχει στη διάθεσή του πολύ καλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο πραγματολογικό υλικό. Η επαγγελματική κρίση του ελεγκτή έχει, δηλαδή, ισχυρότερα εργαλεία στα οποία μπορεί να στηριχθεί. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον τρία ζητήματα που αφορούν θέματα των ηθικών αρχών.

α) Οι ψηφιακά προσφερόμενες υπηρεσίες στηρίζονται σε πρωτόκολλα και αλγορίθμους που εμπεριέχουν ανθρώπινη κρίση, επιλογή και παραδοχές στο σχεδιασμό τους. Όπου όμως υπεισέρχεται κρίση τίθεται κάθε φορά το ζήτημα της αμεροληψίας.

β) Οι τεχνολογικά ωθούμενες επεξεργασίες υποχρεωτικά θα στηρίζονται σε ανθρώπους με νέες ειδικότητες και δεξιότητες, που δεν θα είναι υποχρεωτικά ελεγκτές, ούτε θα υπόκεινται στον κώδικα δεοντολογίας. Υπάρχει λοιπόν ζήτημα ότι μπορεί, ιδίως σε περιπτώσεις εξωτερικών υπεργολάβων, να κλονίζεται, λόγου χάριν, η αμεροληψία και η ανεξαρτησία, λόγω ενδεχομένων δικών τους εξαρτήσεων.

γ) Το όλο θέμα της εμπιστευτικότητας και της εχεμύθειας, που θα αφορά πλέον στοιχεία φυλαγμένα σε πελώριες βάσεις δεδομένων, θα αλλάξει μορφή, θα πρέπει να προστατεύεται το υλικό από κυβερνοεπιθέσεις και κλοπές, και γενικότερα θα επιβάλλει την ανάπτυξη νέων συστημάτων ασφαλείας των ελεγκτικών αρχείων.

Έδωσα μερικά παραδείγματα και είμαι βέβαιος πως υπάρχουν πολλά άλλα. Η γενική όμως αρχή είναι ότι όσο πυκνώνει το τεχνολογικό υπόβαθρο της ελεγκτικής διαδικασίας τόσο θα πρέπει να επανεξετάζονται οι εφαρμογές των προτύπων στο νέο περιβάλλον. Προβλέπω ότι αυτό θα απασχολήσει τόσο το Συμβούλιο των Διεθνών Ελεγκτικών Προτύπων (International Audit and Assurance Standards Board) όσο και το Συμβούλιο των Προτύπων Δεοντολογίας (International Ethics Standards Board for Accountants) τα προσεχή χρόνια.

Ένα τελευταίο θέμα που θα παρουσιάσει προκλήσεις στο μέλλον είναι η προσφορά ελεγκτικών υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα. Δύο θέματα που μπορεί να δοκιμάσουν την ανεξαρτησία είναι, πρώτον, το μέγεθος και η επιρροή του «πελάτη» και, δεύτερον, η αποδοχή των ελεγκτικών προτύπων από τον «πελάτη». Μπορεί ο καθένας να σκεφθεί ότι οι δύο αυτές συνθήκες περιέχουν καταστάσεις οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν πιέσεις και προσκόμματα στην άσκηση ανεξάρτητων ελέγχων.

Κλείνοντας, θέλω και πάλι να σας ευχηθώ καλή και γόνιμη σταδιοδρομία. Η σταδιοδρομία, η συμπεριφορά σας και οι επιτυχίες σας θα συμβάλουν –είμαι βέβαιος– στην ενίσχυση της καλής φήμης και της αξιοπιστίας του ελεγκτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Η ηθική
και η ανεξαρτησία των νέων ελεγκτών: Προκλήσεις
του μέλλοντος

Σταύρος Β. Θωμαδάκης

Chairman, International Ethics Standards Board
for Accountants (IESBA)

To μέλλον αλλάζει, αλλάζουμε κι εμείς

Το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού μας Accountancy Greece. Μπαίναμε σε μια νέα εποχή και από το τετρασέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο που φρόντιζε με συνέπεια η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΣΟΕΛ περάσαμε σε ένα τεύχος 90 σελίδων με πολλαπλάσια ύλη.

Ήταν εποχή μεγάλων αλλαγών. Μόλις είχαμε μπει στην κρίση και άρχιζε η εποχή των μνημονίων. Παράλληλα, ήταν η εποχή που το επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή λογιστή εισερχόταν και αυτό σε μια νέα εποχή.

Όπως τονίζαμε στο editorial του πρώτου τεύχους, «ο χώρος μας έχει διευρυνθεί, το πεδίο των επαγγελματικών μας ενασχολήσεων έχει εισέλθει σε νέα αντικείμενα, το επιστημονικό πεδίο έχει απλώσει τους ορίζοντές του και, ενώ νέα ζητήματα προστίθενται προς διερεύνηση, οι εταιρείες του κλάδου καλούνται με μεγαλύτερη συχνότητα να επιλύσουν όλο και δυσκολότερα προβλήματα».

Υπήρχε λοιπόν η ανάγκη της ύπαρξης ενός περιοδικού επιστημονικής αιχμής αλλά και βαθύτερης πληροφόρησης και αλληλοσυνεννόησης. Ένας από τους βασικούς στόχους του περιοδικού ήταν να γίνει συνεκτικός κρίκος του κλάδου, ένας τόπος συνάντησης, όχι μόνον πληροφόρησης αλλά και προβληματισμών, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών.

Στο πρώτο τεύχος ο πρόεδρος του Σώματος, Χαρίλαος Αλαμάνος, σε συνέντευξή του είχε τονίσει ότι το περιοδικό πρέπει να συντονιστεί με τις προτεραιότητες που είχε θέσει το ΣΟΕΛ, τις οποίες όριζε ως εξής: η αναβάθμιση του ελεγκτικού επαγγέλματος, η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης στα μέλη του ΣΟΕΛ και η διενέργεια συστηματικών ποιοτικών ελέγχων. Και νομίζω ότι, επτά χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι το περιοδικό μας κινήθηκε σε αυτούς τους στόχους.

Το στήσιμο του περιοδικού βασίστηκε στα πρότυπα του ανάλογου περιοδικού του Ινστιτούτου Ορκωτών Ελεγκτών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά βεβαίως το προσαρμόσαμε στις ελληνικές οικονομικές προτεραιότητες και, κυρίως, στα θέματα, μικρά και μεγάλα, που αφορούσαν τον κλάδο των ορκωτών ελεγκτών λογιστών. Η προσπάθειά μας στηρίχτηκε από αρκετές εταιρείες του κλάδου μας, μικρές και μεγάλες, όχι όμως τόσες όσες θα θέλαμε και όσες χρειάζονται για να διευρυνθεί η απήχησή του. Η Συντακτική Επιτροπή ορίστηκε από εκπροσώπους εταιρειών, οι οποίοι καθόριζαν την ύλη του σε τακτές συνεδριάσεις που συγκαλούνταν ενδιαμέσως μεταξύ των τευχών, έχοντας ως αρχισυντάκτη τον έμπειρο δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκόζο και μια ισχυρή γραμματεία από τις κυρίες Βάσω Μουζακίτη και Κατερίνα Κουλούρη.

Παράλληλα άρχισε να λειτουργεί το site του περιοδικού, για το οποίο πιστεύω ότι έχει πολλές δυνατότητες, που χρειάζεται να αναπτυχθούν παραπέρα. Τώρα σχεδιάζουμε την αναβάθμισή του, ώστε να γίνει πιο φιλικό και να μπορέσει να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην αλληλοσυνεννόηση και αλληλοπληροφόρηση του κλάδου μας. Γνωρίζω ότι κάθε εταιρεία διαθέτει το δικό της site, αλλά ας χρησιμοποιήσουμε το accountnacygreece.gr ως έναν ενδιάμεσο κρίκο σύνδεσης των προβληματισμών μας και διάχυσής τους σε όλα τα μέλη μας. Σχετικά με αυτήν την προσπάθεια σκοπεύουμε να σας στείλουμε ένα ερωτηματολόγιο ώστε να συγκεντρώσουμε τις δικές σας προτάσεις, να τις επεξεργαστούμε και να τις υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αγαπητοί φίλοι,

Κοιτάζοντας τα 26 τεύχη του περιοδικού μας βλέπω τις αλλαγές που συνέβησαν στη χώρα μας. Μέσα από τα κείμενα που μας παραχώρησαν εκλεκτοί συνάδελφοι διακρίνονται τα γεγονότα, οι αλλαγές και οι αναγκαιότητες που καθόρισαν την πορεία του κλάδου μας. Γιατί οι αλλαγές δεν άλλαξαν μόνο τη χώρα μας αλλά και μας τους ίδιους, ως επαγγελματίες. Σκεφτείτε μόνον πόσο λιγότεροι ήμασταν, πόσο μικρότερο το εύρος των δραστηριοτήτων μας, αλλά και των προβλημάτων που καλούμασταν να επιλύσουμε. Αυτά τα χρόνια που πέρασαν μας έβαλαν μπροστά σε νέα καθήκοντα, σε προβλήματα που έμοιαζαν άλυτα, τα οποία ανάγκασαν τα στελέχη μας να σκύψουν πάνω σ’ αυτά, να μελετήσουν, να οργανώσουν με νέους τρόπους τη δουλειά τους.

Το ελεγκτικό επάγγελμα και γενικότερα τα χρηματοοικονομικά επαγγέλματα πρωτοστάτησαν τα τελευταία χρόνια στο άνοιγμα της ελληνικής κοινωνίας στις νέες παγκόσμιες πραγματικότητες, ίσως και με αστοχίες και λάθη, αλλά προσηλωμένα στο να αποκαταστήσουν την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία βρισκόταν σε μια δίνη αλλεπάλληλων σοκ. Το περιοδικό μας, με πολλές συνεντεύξεις ξένων και ελλήνων παραγόντων της οικονομίας και του ελεγκτικού κλάδου, με εξειδικευμένα αφιερώματα, με έρευνες, στατιστικά, προβλέψεις, ειδικά θέματα, νομίζω ότι βρέθηκε αρωγός στην προσπάθεια του κλάδου να βοηθήσει τα μέλη του, ειδικότερα τα νεότερα, να κατανοήσουν τις αλλαγές που είχαν ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά κι αυτές που έρχονταν με γρήγορους ρυθμούς.

Κλείσαμε ήδη 60 χρόνια λειτουργίας του ελεγκτικού θεσμού. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο λογιστής εθεωρείτο ένας «βαρετός» υπάλληλος τεχνικού χαρακτήρα. Σήμερα είναι ένας σημαντικός κρίκος της κοινωνίας, συνομιλεί με τις ρυθμιστικές αρχές, με τους πολιτικούς, γίνεται σύμβουλος όχι μόνον προς τις επιχειρήσεις αλλά και προς όλους τους θεσμούς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς. Ο λογιστής είναι μια εξωστρεφής μονάδα που συνομιλεί με την κοινωνία και τη διαμορφώνει παράλληλα. Όπως έγραφε πρόσφατα στο περιοδικό μας ο Olivier Boutellis-Taft, «είμαστε οι πάροχοι εμπιστοσύνης». Η εμπιστοσύνη είναι η προστιθέμενη αξία που δίνουμε στην ελληνική κοινωνία.

Στον νέο κόσμο των ταχυτήτων, των κοινωνικών δικτύων και των παγκοσμιοποιημένων αλλαγών, τα μέσα διαδραματίζουν νέους ρόλους. Δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από την κίνηση των εποχών. Είναι στο χέρι μας να κατευθύνουμε και να αναπτύξουμε τη δράση του περιοδικού μας για το καλό του κλάδου των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, αλλά και της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αυτό πρέπει να συμβάλουμε όλοι.

ΒΑΣΙΛΗΣ KAΖΑΣ

Διευθύνων Σύμβουλος, Grant Thornton

Helen Brand OBE

Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ένωση Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας (ACCA)

Εκ μέρους του ACCA θα ήθελα να στείλω τα θερμότατα συγχαρητήριά μου σε όλα τα μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, για την 60ή επέτειό σας.

Αυτές τις έξι δεκαετίες, ο επαγγελματικός φορέας σας και τα μέλη που εκπροσωπεί έχουν συμβάλει απεριόριστα στο ελεγκτικό – λογιστικό επάγγελμα στην Ευρώπη, και όχι μόνο. Το ACCA είναι πολύ υπερήφανο για τη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υφίσταται μεταξύ μας, όπως και για την προστιθέμενη αξία που αυτή προσδίδει στα μέλη και τους σπουδαστές των δύο φορέων μας.

Σε μια εποχή κατά την οποία η Ευρώπη εξακολουθεί να βιώνει σημαντικές αλλαγές και έλλειψη σταθερότητας, τα προσόντα των επαγγελματιών ελεγκτών – λογιστών παίζουν πιο καθοριστικό ρόλο παρά ποτέ. Εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μακροχρόνια οικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα, θα τα καταφέρουμε μόνο μέσω ξεκάθαρων, αμερόληπτων και στοχευμένων δράσεων –το είδος των αποφάσεων που εξοπλίζουμε τα μέλη μας να λαμβάνουν και που τους συνοδεύουν καθ’ όλη την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, η συνεχής επένδυση στη λογιστική εκπαίδευση είναι καίριας σημασίας. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Αλαμάνος μίλησε με ευφράδεια για το πώς το Κοινό Σχήμα Εξετάσεων μεταξύ ACCA και ΣΟΕΛ έχει ενισχύσει το επάγγελμα στην Ελλάδα, καθώς και την καλή φήμη που απολαμβάνουν στον εργασιακό χώρο εκείνοι που διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες.

Προσδοκώ ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί για πολλά ακόμα χρόνια και ότι θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε μέσω και εκ μέρους των μελών μας. Ευχόμαστε σε όλους σας χρόνια πολλά από καρδιάς.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα για τα 60 χρόνια του ελεγκτικού θεσμού στην Ελλάδα.

Αγαπητοί ελεγκτές – μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών, αγαπητοί συνάδελφοι, αξιότιμοι καλεσμένοι.

Θα ήθελα να συγχαρώ εσάς και όλα τα μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την 60ή επέτειο από την ίδρυσή του.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία προσφάτως. Είναι αξιοσημείωτη η βοήθεια που έχει προσφέρει το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην Ελλάδα, ώστε να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές για να κατορθώσει να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω των ποικίλων πρωτοβουλιών του και την τήρηση των επαγγελματικών προτύπων κατά την εκτέλεση των έργων του. Οι αναγνωρισμένοι φορείς παίζουν εξαιρετικά καίριο ρόλο στην πληροφόρηση των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τη σπουδαιότητα του να διέπονται από διαφάνεια τα οικονομικά του δημοσίου τομέα, της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης και των υψηλής ποιότητας ελέγχων, ώστε να επιτυγχάνεται ανάπτυξη, καθώς και αποδοτική και ωφέλιμη λειτουργία των κεφαλαιαγορών.

Η δυναμική ενασχόληση με σοβαρά ζητήματα δημοσίας τάξεως παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης σχετικά με το επάγγελμα –αλλά και στην προσέλκυση των κορυφαίων ταλέντων στον επαγγελματικό μας κλάδο στο μέλλον.

Αισθάνομαι πραγματικά υπερήφανος για τον ισχυρό δεσμό ανάμεσα στους δύο φορείς μας, τον οποίο εκτιμούμε απεριόριστα, και για τη συνεργασία μας. Έχουμε δουλέψει στενά για την προώθηση αυτής της συνεργασίας, πιο πρόσφατα μέσω του Προγράμματος Πιστοποίησης Μελών (Accredited Membership Programme), το οποίο φέρνει στην ελληνική αγορά τη δυνατότητα αναγνώρισης ως μέλους τόσο στο ΣΟΕΛ όσο και στο Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας (ICAEW).

Συνεργαστήκαμε επίσης για τη διεξαγωγή του ετήσιου Στρατηγικού Φόρουμ του Λογιστικού Επαγγέλματος, το οποίο διοργάνωσε εξαιρετικά το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στην Αθήνα, το 2015. Οι συνάδελφοί μας στο ΣΟΕΛ εξακολουθούν να υποστηρίζουν το Στρατηγικό Φόρουμ του Λογιστικού Επαγγέλματος, μέσω της συμμετοχής τους στο Δίκτυο Διασφάλισης Ποιότητας. Το δίκτυο επιτρέπει σε επαγγελματικούς φορείς να μοιράζονται τις εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές τους μεταξύ τους, ενόψει των ολοένα και πιο πολύπλοκων διεθνών προτύπων και κανονισμών.

Ο τρόπος με τον οποίο εκτελούμε τους ελέγχους σήμερα δεν μοιάζει καθόλου με εκείνον που γνωρίζαμε πριν από 60 χρόνια. Εκείνο όμως που παραμένει το ίδιο είναι οι κοινές μας αξίες και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ώστε να εξασφαλίζουμε σταθερή εμπιστοσύνη προς το επάγγελμά μας.

Σε μια εποχή αβέβαιη όπως η σημερινή, οι οικονομίες έχουν ανάγκη από συνεργασίες σαν τη δική μας. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη σχέση μας με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και προσδοκούμε πολλά ακόμα χρόνια συνεργασίας και αποδοτικού διαλόγου.

Εύχομαι σε όλους σας εποικοδομητικές και ευχάριστες εργασίες και εορτασμούς.

Michael Izza

CEO, ICAEW

Rachel Grimes

Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λογιστών (IFAC)

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε κοντά σας μέσω βίντεο, για να γιορτάσουμε την 60ή επέτειο του ελεγκτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναλογιστούμε πόσο πολύ έχει εξελιχθεί το επάγγελμα και για να γιορτάσουμε τις επιτυχίες σας όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Οι σημαντικές επέτειοι αποτελούν επίσης αφορμή να ατενίζουμε το μέλλον και να φανταζόμαστε πώς θα είναι το επάγγελμα σε μία ή ακόμα και σε δύο δεκαετίες από τώρα. Λατρεύω την τεχνολογία. Και στην 60ή σας επέτειο, σας παροτρύνω να αναλογιστείτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σας απαλλάξει από εργασίες ρουτίνας και να τροφοδοτήσει τη στρατηγική σας σκέψη. Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις ευκαιρίες της τεχνολογίας σήμερα θα βοηθήσει να τεθούν τα θεμέλια του ελεγκτικού επαγγέλματος για την επόμενη δεκαετία ή και παραπέρα. Σας προτρέπω να κάνετε μεγαλεπήβολες σκέψεις!

Russell Guthrie

Εκτελεστικός Διευθυντής Εξωτερικών Υποθέσεων και Οικονομικός Διευθυντής της IFAC

…Και θα θέλαμε επίσης να σας συγχαρούμε για 6η επέτειο της κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού Accountancy Greece.

Τα περιοδικά αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της έρευνας και τον ρόλο που παίζει στην εξέλιξη του επαγγέλματος. Η έρευνα τροφοδοτεί την καινοτομία και τα περιοδικά αποτελούν εξαιρετικά μέσα για την ιστορική καταγραφή νέων ιδεών και νέων σκέψεων. Ευχόμαστε στο περιοδικό σας καλή πορεία τα επόμενα χρόνια. Και από όλους εμάς στην IFAC, χαρούμενη επέτειο!

Οι νέες δυνατότητες
του έντυπου
και ηλεκτρονικού περιοδικού

Σας ευχαριστώ που μου κάνατε την τιμή να μιλήσω στην εκδήλωσή σας για τα 60 χρόνια του ελεγκτικού θεσμού και τα 6 χρόνια του περιοδικού Accountancy Greece.

Το 2010 που δημιουργήθηκε το περιοδικό ήταν μια κομβική στιγμή για το επάγγελμα του ορκωτού ελεγκτή λογιστή και ο χώρος έμπαινε σε μια νέα εξωστρεφή φάση, που έπρεπε να υποστηριχτεί ακόμα πιο δυναμικά.

Νομίζω ότι τα έξι αυτά χρόνια ήμασταν συνεπείς στο να εκδίδουμε τέσσερα τεύχη τον χρόνο και δικαίωσαν την ιδέα του προέδρου και των άλλων στελεχών του Δ.Σ. να δημιουργηθεί από τον ΣΟΕΛ ένα περιοδικό που θα αποτελεί έναν ιμάντα συνεννόησης μεταξύ των εταιρειών του κλάδου.

Η μορφή του περιοδικού, μετά από πολλές συσκέψεις και συζητήσεις, αποτυπώθηκε σε αυτό που βλέπετε όλα αυτά τα χρόνια, έναν συνδυασμό μοντέρνας αισθητικής σε κλασικό φόντο. Πιστεύω ότι είναι ένα περιοδικό που ξεχωρίζει.

Το Accountancy Greece είχε ως υπότιτλο: «Περιοδικό οικονομικού λογισμού». Δεν μπήκε τυχαία η λέξη «λογισμός». Η λέξη προέρχεται από τα μαθηματικά και έχει ως αντικείμενο τα προβλήματα ορισμού μιας καμπύλης και στη συνέχεια πέρασε στη λογιστική, ως ο υπολογισμός αριθμητικών δεδομένων για την καταγραφή της οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας. Όμως λογισμός σημαίνει και «έχω έγνοια», σημαίνει τη σκέψη και τον στοχασμό. Και είναι φυσικό, καθώς όλες αυτές οι έννοιες προέρχονται από το λογιάζω, που σημαίνει (κατά τον Μπαμπινιώτη) «σκέφτομαι, λογαριάζω, υπολογίζω, σχεδιάζω, θεωρώ».

Κι αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος του περιοδικού, να γίνει ένα πεδίο ανταλλαγής λογισμών, σκέψεων, ιδεών, απόψεων. Και νομίζω ότι σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η Συντακτική Επιτροπή, δημοσιεύοντας έρευνες, αφιερώματα, στατιστικές, απόψεις για οτιδήποτε μπορούσε να αφορά την οικονομία, την ελεγκτική και την φορολογική επιστήμη.

Όλα αυτά τα χρόνια στο περιοδικό μας δημοσιεύτηκαν πάνω από 500 επιστημονικά άρθρα, μεταξύ των οποίων πολλές έρευνες. Συνεισφορά, και μάλιστα μεγάλη, του περιοδικού ήταν τα πολλά άρθρα που δημοσιεύτηκαν για τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα°, μιας και η δημιουργία του περιοδικού συνέπεσε με την εισαγωγή των ΔΠΧΑ στο ελληνικό λογιστικό σύστημα. Ενδιαφέρον είχαν και έχουν οι προβλέψεις για το μέλλον, τόσο σε ελληνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ξεχωριστό ρόλο είχαν οι συνεντεύξεις και τα άρθρα κορυφαίων παραγόντων της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων οι κ. Γιώργος Προβόπουλος, Σταύρος Θωμαδάκης, Ιωαννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Λουκάς Παπαδήμος, Νίκος Καραμούζης, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργίου, ο πρόεδρος της ΕΛΤΕ κ. Βενιέρης, ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Καραβοκύρης, πολλοί έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες από το εξωτερικό, όπως η Janine Van Diggelen, πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών, ο Joergen Holunquist, πρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας για Λογιστές από τη Διεθνή Ομοσπονδία των Λογιστών, ο δρ Andreas Bergman, πρόεδρος του Συμβουλίου Λογιστικών Προτύπων Δημοσίου Τομέα (IPSAS της IFAC), o Charles Dalara, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών. Φιλοξενήθηκαν, παράλληλα, απόψεις κορυφαίων εταιρικών στελεχών, όπως των Γ. Σαμοθράκη, Χάρη Αλαμάνου, Μάριου Κυριάκου, Βασίλη Καζά και άλλων που δεν υπάρχει χρόνος να τους αναφέρω.

Επιτρέψτε μου μια ξεχωριστή αναφορά. Είναι η στήλη με την «Ιστορία της Λογιστικής», που επιμελείται με περισσή φροντίδα ο Κώστας Νιφορόπουλος. Είναι ο άνθρωπος που φροντίζει τη μνήμη ενός ολόκληρου κλάδου και που φέρνει στη δημοσιότητα άγνωστες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας από την πλευρά των λογιστών.

Παράλληλα δημιουργήθηκε το site, το οποίο ανακατασκευάζεται και μπορεί να έχει έναν πιο διευρυμένο ρόλο. Σας καλώ να σκεφτείτε και τον τεράστιο χώρο των κοινωνικών δικτύων για τον οποίον πρέπει να προβληματιστούμε για τη συμμετοχή μας.

Με όλα αυτά που ανέφερα δεν σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι απόλυτα. Τα δίκτυα ενημέρωσης μερικές φορές τρέχουν πιο γρήγορα από τις δικές μας σκέψεις. Οι ανάγκες ακόμα περισσότερο. Βεβαίως, γνωρίζω ότι ο κλάδος των ορκωτών ελεγκτών λογιστών θέλει να κρατά ένα χαμηλό προφίλ, κάτι που επιβάλλει και ο ρόλος του στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη, όμως, πλευρά υπάρχει η πραγματικότητα που τρέχει και θέτει συνεχώς καινούργια ζητήματα. Τα σημερινά προβλήματα έχουν ξεφύγει από τη λογική των εγχειριδίων, απαιτούν συνολικότερες προσεγγίσεις. Η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί απέναντι στον ρόλο των ελεγκτών λογιστών, ζητά ελέγχους, απαιτεί πολύ περισσότερα από αυτούς, τα διάφορα σκάνδαλα, όπως τα Panama Papers κ.ά., έχουν θέσει την εμπιστοσύνη ως κορυφαίο διακύβευμα. Τα μέσα, όπως το περιοδικό μας, μπορεί να συνεισφέρουν πολύ σε όλα τα νεοφυή ζητήματα. Και σε αυτή την προσπάθεια θα θέλαμε ακόμα ισχυρότερη τη στήριξη και τις ιδέες όλων των μελών του κλάδου.

Επειδή πίσω από κάθε επιτυχημένο περιοδικό υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι που το δημιουργούν να αναφέρω ότι το περιοδικό στηρίχτηκε εξαρχής σε μια Συντονιστική Επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Βασίλη Καζά, ως διευθυντή, τον κ. Βάιο Ριζούλη, τον κ. Κώστα Νιφορόπουλο, τις κυρίες Εύα Αγγελίδη, Μαρία Τυροβολά, Κατερίνα Κουλούρη, Βάσω Μουζακίτη, τον υπογράφοντα και εκπροσώπους ορισμένων εταιρειών που άλλαζαν κατά καιρούς. Σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα είναι η συμβολή του art director Χρήστου Τζοβάρα. Αυτοί αποτέλεσαν τον σκληρό πυρήνα που όλα αυτά τα χρόνια παρέμεινε σταθερός, αυξάνοντας τη συνοχή, τη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ όλων των μελών της Επιτροπής.

γιαννησ ν. μπασκοζοσ

Αρχισυντάκτης του περιοδικού Accountancy Greece

γιαννησ ν. μπασκοζοσ

Αρχισυντάκτης του περιοδικού Accountancy Greece

ACCOUNTANCY

GREECE.26

Αγαπητέ πρόεδρε Αλαμάνε, αγαπητοί φίλοι του ΣΟΕΛ, αξιότιμοι καλεσμένοι, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να σας απευθύνω έναν χαιρετισμό κατά τον σημερινό εορτασμό που σηματοδοτεί τα 60 χρόνια του ελεγκτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα, αλλά και τα έξι χρόνια κυκλοφορίας του επιστημονικού περιοδικού σας: πρόκειται για ένα πραγματικό κατόρθωμα.

Πριν από 30 χρόνια, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Accountancy Europe, και εκτιμούμε απεριόριστα τη συνεχή σας παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους κυρίους Χαρίλαο και Παναγιώτη Αλαμάνο για την αφοσίωσή τους και τη διαχρονική εκπροσώπηση του ΣΟΕΛ στις συνελεύσεις των μελών μας. Αποτελεί πάντα μεγάλη μας χαρά η συνεργασία μας μαζί σας.

Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί κατά πολύ στις πρόσφατες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Εντούτοις, μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτα βήματα ανάπτυξης από τότε που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενιαία αγορά. Αυτό είναι που θα μνημονεύουν τα ιστορικά βιβλία.

Αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το επάγγελμα και το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων και την υποστήριξη επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.

Ανακοινώσαμε τη νέα μας ονομασία, Accountancy Europe, τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τους εορτασμούς της 30ής μας επετείου. Πιθανόν να μας γνωρίζατε ως Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ελεγκτών – Λογιστών (FEE). Το λογότυπό μας εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς. Αλλά κυρίως συμβολίζει τον άνθρωπο. Και αυτό επειδή οι άνθρωποι έχουν σημασία. Αυτό ισχύει τόσο στο επάγγελμά μας όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Οι άνθρωποι βρίσκονται στην καρδιά της αποστολής και στρατηγικής της Accountancy Europe.

Μιας και μιλήσαμε για στρατηγική, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τους τρεις στρατηγικούς στόχους μας για την περίοδο 2017-2018:

– Εξασφάλιση διαφάνειας.

– Ενίσχυση εμπιστοσύνης και ακεραιότητας.

– Υποστήριξη βιώσιμης οικονομίας.

Αυτός είναι ο πυρήνας του επαγγέλματός μας. Εντούτοις, μας ενδιαφέρει πολύ και η τεχνολογία. Δεν αποτελεί είδηση το ότι η ψηφιοποίηση θα επηρεάσει πάρα πολύ το ελεγκτικό – λογιστικό επάγγελμα, όχι στο μακρινό μέλλον αλλά τώρα. Κάποιοι ενδεχομένως να βλέπουν την αυτοματοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη σαν απειλή: εγώ τη βλέπω σαν μια ευκαιρία. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα μας βοηθούν να αναλύουμε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να αυτοματοποιούμε την επαναλαμβανόμενη εργασία και να διευκολύνουμε την επικοινωνία με τους πελάτες μας, αλλά το ανθρώπινο στοιχείο παραμένει θεμελιώδες. Το επάγγελμά μας δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς. Οικοδομεί την εμπιστοσύνη στην κοινωνία, παρέχει επαγγελματική κρίση πέραν της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και προωθεί ισχυρές ηθικές αρχές, κάτι που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αδυνατούν να κάνουν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ας ενστερνιστούμε την αλλαγή και ας χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία σαν ένα εργαλείο παροχής καλύτερων υπηρεσιών.

Καθώς θα γιορτάζετε το παρελθόν σας –και η Ελλάδα διαθέτει ένδοξο παρελθόν– σας καλώ να παραμείνετε δίπλα μας και δίπλα στην Accountancy Europe, κοιτώντας μπροστά, τόσο στις δυσκολίες όσο και στις ευκαιρίες του μέλλοντος, και ας τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τη συνεργασία μας. Για άλλη μια φορά, σας απευθύνω τα συγχαρητήριά μου και σας ευχαριστώ που μοιράζεστε αυτή τη μοναδική στιγμή στην ιστορία σας με την Accountancy Europe.