• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

EDITORIAL 17

Μια νέα χρονιά ξεκινά και οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες σε μια καινούργια εποχή που θα φέρει ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.

Ένας κλάδος που παρά τις αντιξοότητες σημείωσε πρόοδο είναι οι εξαγωγές, καθώς είναι γνωστό ότι η ανταγωνιστικότητα μέσω εξωστρέφειας αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά τη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής για τις επιχειρήσεις που θέλουν να διαφυλάξουν τη βιωσιμότητά τους. Η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ, μιλά αποκλειστικά στο Accountancy Greece, κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε, εστιάζοντας στις προοπτικές του μέλλοντος.

Ο διακεκριμένος ιστορικός Γιώργος Δερτιλής αναφέρεται στην αξία της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ως καθοριστικών παραγόντων για να αποτινάξει η χώρα τα χρόνια «βαρίδια» της.

Ο πρόεδρος του IASB, Hans Hoogervorst, σχολιάζει τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των ΔΠΧΑ στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, μιλώντας στο Συνέδριο της IOSCO για το 2014, που διεξήχθη στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 2 Οκτωβρίου 2014.

Το 2015 θα είναι χρονιά που ο ρόλος του ελέγχου θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Τα μεγαλύτερα διεθνή ελεγκτικά δίκτυα παρήγγειλαν μια έρευνα και μελέτη παγκοσμίου κάλυψης, με σκοπό να εξερευνήσουν τον μελλοντικό ρόλο του ελέγχου από την οπτική γωνία των τρίτων που έχουν συμφέροντα, ενδιαφέροντα και λόγο (stakeholders) για το επάγγελμα του ελέγχου. Την έρευνα αυτή σχολιάζει ο κ. Μιχάλης Καραβάς της Deloitte.

Αλλά το 2015 θα είναι και η χρονιά που θα διευρυνθεί ο ρόλος της ευθύνης των επιχειρήσεων ως προς τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων τους στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία. Η Grant Thornton παρουσιάζει μια παγκόσμια έρευνα για την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Αυτά και άλλα πολλά θέματα θα βρείτε στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας.

Σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο 2015, σε σας, τους συνεργάτες και τις οικογένειές σας.