• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024

Editorial 43

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, τονίζει στο Accountancy Greece πως η μετάβαση στη δημοσιονομική κανονικότητα και η διατήρηση του χαμηλού κόστους δανεισμού δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως για να αποφευχθούν τα λάθη και ο οικονομικός «εκτροχιασμός» του παρελθόντος απαιτείται δημοσιονομική υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Προσθέτει πως η έλευση της πανδημίας έφερε νέα δεδομένα στο τραπέζι, διαμορφώνοντας ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό στη γηραιά ήπειρο, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται, όπως λέει, η ανησυχία για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, με το ιδιωτικό χρέος να αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που θα μας απασχολήσει μόλις τελειώσει η πανδημία. Σημαντικό ρόλο, τονίζει, θα παίξει η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης –ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των εταιρειών– όπως επίσης και το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει στο σύνολό της η Ευρώπη και στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Η έλευση του αυτοματισμού στις λογιστικές εργασίες έφερε το επάγγελμα σε ένα νέο επίπεδο ρόλου, οδηγώντας ορισμένους συγγραφείς να προβλέπουν ότι το κλασικό επάγγελμα του λογιστή απειλείται με εξαφάνιση ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι λογιστές μπορούν ακόμα να δημιουργήσουν αξία στον κόσμο των επιχειρήσεων μέσω της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Ποιο είναι το μέλλον του λογιστικού επαγγέλματος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης αναλύουν σε άρθρο τους οι καθηγητές Αθ. Μανδήλας και Ευ. Χύτης.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), ο οποίος αποτελεί τον κυριότερο βραχίονα του Next Generation EU (NGEU) και, σε συνδυασμό με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), αποτελούν μια ολοκληρωμένη δέσμη διοχέτευσης πόρων για τη στήριξη των οικονομιών της Ένωσης, τονίζει σε άρθρο του ο Βασίλης Καζάς.

Στο ίδιο τεύχος θα βρείτε αναλύσεις για τους κινδύνους στην μετά την πανδημία εποχή, νέες τάσεις, έρευνες, στατιστικά, χρήσιμα βιβλία και άλλα.