• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

 Εκδήλωση για τα 30 χρόνια του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών 1993-2023

 

 

Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) γιόρτασε την σημαντική επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας του στο Manor House & Garden του Golf Privé, στον ιστορικό χώρο του Γκολφ της Γλυφάδας, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους 350 καλεσμένοι από τον χώρο της Επιχειρηματικότητας και της Οικονομίας, καθώς και εκπρόσωποι των Ελεγκτικών Εταιρειών της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της βραδιάς, απονεμήθηκαν, υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, οι Τίτλοι σε 58 απόφοιτους του ΜΕΤΚΕΛ (Μεταπτυχιακός Επαγγελματικός Τίτλος Κατάρτισης Ελεγκτών Λογιστών), καθώς και οι Άδειες Ασκήσεως Επαγγέλματος σε 47 νέους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές.

Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΟΕΛ και του ΙΕΣΟΕΛ, κύριος Χαρίλαος Αλαμάνος, ο οποίος συνεχάρη θερμά τους επιτυχόντες της βραδιάς και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα και το κύρος του επαγγέλματος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, καθώς και στα σημαντικά επιτεύγματα που έχει επιτύχει το ΣΟΕΛ στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Μεταξύ άλλων, ο κ.Αλαμάνος σημείωσε: «Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα μας είναι η υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση που δίνουμε στα μέλη μας και σε άλλους οικονομικούς επιστήμονες. Είμαστε ο μόνος επαγγελματικός φορέας στην Ελλάδα και από τους λίγους πανευρωπαϊκά που έχουμε μεταπτυχιακό επαγγελματικό πρόγραμμα επιπέδου Master, συνεργαζόμαστε δε με πανεπιστημιακούς φορείς στη χώρα μας όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε κοινά ακαδημαϊκά προγράμματα. Επίσης, σε επαγγελματικό επίπεδο συνεργαζόμαστε με τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ινστιτούτα, το ACCA και το ICAEW σε κοινά προγράμματα, το JES και το AMP αντίστοιχα.»

Την εορταστική βραδιά χαιρέτησαν με ενδιαφέρουσες ομιλίες τους ο κύριος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΤΕ, ο κύριος Στέφανος Παντζόπουλος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ΣΟΕΛ, η κυρία Asmâa Resmouki, Πρόεδρος IFAC, ο κύριος Giorgio De Giorgi, Πρόεδρος FCM, ο κύριος Mark Vaessen, Πρόεδρος Accountancy Europe, η κυρία Αναστασία Χαλκίδου, FCCA, Μέλος Παγκόσμιου Συμβουλίου ACCA  και η κυρία Χριστιάννα Διόλα, FCA, Διευθύντρια Ευρώπης ICAEW.

Ιδιαίτερη μνεία έκαναν όλοι οι κεντρικοί ομιλητές στις γνώσεις και την ουσιαστική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες του ιδιαίτερα απαιτητικού ρόλου τους, για την εύρωστη ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά και την βιωσιμότητα της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας. Τέλος, ευχήθηκαν στους επιτυχόντες που απέκτησαν τον τίτλο του ΟΕΛ και του ΜΕΤΚΕΛ να έχουν ένα λαμπρό μέλλον και μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία σε ένα από τα καλύτερα επαγγέλματα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και πολλές ευθύνες.

Την εκδήλωση συντόνισε με απόλυτη επιτυχία ο κ. Γεώργιος Σαμοθράκης, Σύμβουλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΣΟΕΛ.

Το Σώμα Ορκωτών Λογιστών ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1955 με κύρια δραστηριότητα τον ουσιαστικό διαχειριστικό έλεγχο των ανώνυμων εταιρειών, συνεισφέροντας για 37 συναπτά έτη στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Το 1993 το διαδέχτηκε το νεοσύστατο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΣΟΕΛ) στο πλαίσιο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού του ώστε να υιοθετηθεί η μορφή οργάνωσης του ελεγκτικού επαγγέλματος που επικρατεί στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή σε εταιρείες ελεγκτών. Το ΣΟΕΛ με απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έχει αναλάβει την οργάνωση και την εκτέλεση των επαγγελματικών εξετάσεων για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή μέσω του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών (ΙΕΣΟΕΛ) . Σήμερα, το ΣΟΕΛ αριθμεί περίπου 6.000 μέλη ενεργά ή σε αναστολή, από τα οποία τα 1.000 βρίσκονται στη βαθμίδα του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή και δραστηριοποιούνται στις 64 ελεγκτικές εταιρείες που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.