• Σήμερα είναι: Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Human Capital Trends 2016

H Deloitte διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση των ελληνικών ευρημάτων της έρευνας «Οι τάσεις στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού» (Human Capital Trends 2016) την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο Μαρούσι Πλάζα στο Μαρούσι. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από 140 στελέχη ανθρώπινου δυναμικού από όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους.

Την εκδήλωσε άνοιξε με μια σύντομη εισαγωγή στην έρευνα η κα. Μάρθα Μυλωνά, Πρόεδρος του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος. Η κα. Μυλωνά μίλησε για την επιταγή της εποχής για ανασχεδιασμό του τρόπου λειτουργίας του τμήματος διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού αλλά και του ρόλου του ώστε να εμπνέει τη δέσμευση, αλλά και να προσελκύει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Ο Πέτρος Μίχος, επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανθρώπινων Πόρων της Deloitte παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας όπως διαμορφώθηκαν χάρη στην συμμετοχή περισσότερων από 7.000 επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού σε 130 χώρες  Η έρευνα Human Capital Trends της Deloitte είναι η μόνη η οποία εξετάζει ατομικά και την Ελλάδα, χάρη στη μεγάλη συμμετοχή Ελλήνων HR Directors σε αυτή,

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως οι τρεις πιο σημαντικές τάσεις που θα απασχολήσουν τα στελέχη του ανθρώπινου δυναμικού το 2016 είναι:

1. Ο ανασχεδιασμός της οργανωσιακής δομής με το 92% των ερωτηθέντων παγκοσμίως να το θεωρούν πολύ σημαντικό ζήτημα και το 95% στην Ελλάδα. Οι εταιρείες εξετάζουν προσεκτικά και διορθώνουν την οργανωσιακή τους δομή, απομακρύνονται από τα ιεραρχικά, λειτουργικά επιχειρησιακά μοντέλα και στρέφονται προς διαλειτουργικά δίκτυα ομάδων σε μια προσπάθεια να γίνουν πιο ευέλικτες να συνεργάζονται καλύτερα και να θέτουν στο επίκεντρο τον πελάτη.

2. Η επένδυση στην ανάπτυξη ηγεσίας με το 89% των ερωτηθέντων να το αξιολογεί ως πολύ σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως και το 93% στην Ελλάδα. H παραδοσιακή πυραμίδα διοίκησης δεν παράγει ηγέτες αρκετά γρήγορα. Για να ανταποκριθούν σε αυτό το ζήτημα, η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών δηλώνει ότι η ενδυνάμωση, η αναδιαμόρφωση και η βελτίωση της ηγεσίας του οργανισμού αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για τον ερχόμενο χρόνο.

3. Η πρόκληση της εταιρικής κουλτούρας την οποία ξεχωρίζει το 86% των ερωτηθέντων παγκοσμίως ως πολύ σημαντική και το 89% στην Ελλάδα. Η εταιρική κουλτούρα, η οποία δεν είναι άλλο από το «πώς δουλεύουν εδώ τα πράγματα», όταν εναρμονίζεται με τις αξίες της εταιρίας, προσελκύει δυναμικό το οποίο μοιράζεται τις ίδιες αυτές αξίες και κατ’ επέκταση βοηθά τις εταιρίες να κινητοποιούν τους ανθρώπους τους και έτσι καταφέρνουν να τους εμπνέουν δέσμευση και να τους διατηρούν.

Ο κ. Μίχος μίλησε και για τα πεδία στα οποία οι ομάδες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού παρουσιάζουν περιορισμένη ετοιμότητα διαχείρισης (operational readiness gaps) όπως αυτά προκύπτουν από τη διαφορά ετοιμότητας και σπουδαιότητας που δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Στην Ελλάδα μεγαλύτερη αδυναμία παρουσιάζεται στο επονομαζόμενο «Digital HR» ζήτημα το οποίο το 70% των ελληνικών εταιριών θεωρεί πολύ σημαντικό αλλά μόλις το 19% δηλώνει έτοιμο να το αντιμετωπίσει. Η αλλαγή των προγραμμάτων ηγεσίας, ενώ είναι το 2ο πιο σημαντικό ζήτημα για το 93% των Ελλήνων επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, μόνο οι μισές εταιρίες δηλώνουν έτοιμες να το προωθήσουν. Στην 3η θέση των αδυναμιών βάσει των απαντήσεων των Ελλήνων ερωτηθέντων βρίσκονται οι υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων με θέμα τους ανθρώπους δεδομένου ότι το 77% τις θεωρεί πολύ σημαντικές αλλά μόλις μια στις τρεις ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν έτοιμες για αυτές.

Εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή, η κα. Ιωάννα Τσίτουρα, CHRO στη Wind μίλησε για τις Οργανωσιακές δομές και τον τρόπο με τον οποίο μετασχηματίζονται. Εξήγησε πώς η Wind ευθυγραμμίζοντας τις οργανωσιακές ικανότητες με την εταιρική στρατηγική της, κατάφερε να τις αναδείξει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της επιχείρησης.

Ο κ. Νίκος Δρανδάκης, CEO στην Taxibeat μίλησε για την ανάγκη των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού να σκεφθούν δυναμικά, και δημιουργικά για τη διαχείριση έκτακτου προσωπικού, εξωτερικών συνεργατών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες επείγουσες ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού. Παρουσίασε την περίπτωση της Taxibeat η οποία διαχειρίζεται πολυπληθή δίκτυα οδηγών ταξί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα οποία παίζουν ρόλο τόσο συνεργάτη, όσο και «παρεχόμενης υπηρεσίας» για την εταιρία. Οι προκλήσεις προσέλκυσης, εκπαίδευσης, διατήρησης και συνεχούς αξιολόγησης αυτού του ιδιαίτερου δυναμικού εξωτερικών συνεργατών μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην επιχείρηση αλλά ταυτόχρονα σε έναν ολόκληρο τον κλάδο.