• Σήμερα είναι: Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Η διαμόρφωση των αποτιμήσεων στις συμφωνίες Μ&Α στη μετά Covid εποχή και ο ρόλος των Private Equities

Grant Thornton

Το 2020 αποτέλεσε χρονιά συρρίκνωσης για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Private Equity Funds), καθώς, λόγω της πανδημίας Covid-19, η παγκόσμια αγορά περιορίστηκε και οι συνολικές εξαγορές εταιρειών ή περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν κατά 28%, φτάνοντας τα $ 2,8 τρισεκατομμύρια.

Κατά το 1ο εξάμηνο του 2020, όταν η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας ήταν στα υψηλότερα επίπεδα και υπήρχε πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ λόγω των επερχόμενων εκλογών, η δραστηριότητα των Private Equities ήταν χαμηλή.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας της αγοράς είναι ότι το 2ο τρίμηνο του 2020 τα Private Equities ενεπλάκησαν σε εξαγορές συνολικού ύψους $ 201,8 δισεκατομμυρίων (η χειρότερη επίδοση από το 2013, όταν η παγκόσμια κρίση χρέους βρισκόταν στο ζενίθ), ενώ η έξοδός τους από ήδη υπάρχουσες επενδύσεις καθυστέρησε σημαντικά λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε στην αγορά σε όλο το 2020.

Τα δεδομένα στη μετά Covid-19 εποχή

Καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού προχωρούν και το τέλος της πανδημίας διαφαίνεται εντός του 2021, η δραστηριότητα των Private Equities δείχνει να ανακάμπτει, με το 3ο τρίμηνο του 2020 να καταγράφει συναλλαγές ύψους $ 270,2 δισεκατομμυρίων και το 4ο τρίμηνο συναλλαγές ύψους $ 292,3 δισεκατομμυρίων (η ταχύτερη ανάκαμψη εντός εξαμήνου από το 2009) και η αγορά αναμένει επιπλέον σημαντική ανάκαμψη, καθώς, σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της White & Case, η συνολική αξία των συμφωνιών παγκοσμίως προσέγγισε και πάλι τα $ 300 δισεκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με την Akin Gump, τα Private Equities διαθέτουν αδιάθετα κεφάλαια ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων, ενώ σύμφωνα με την PitchBook αναμένεται να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση άνω των $ 330 δισεκατομμυρίων εντός του 2021 (υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί). Επιπλέον, το 2020 σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στα κεφάλαια που συγκέντρωσαν οι εταιρείες εξαγορών ειδικού σκοπού (Special Purpose Acquisition Vehicles, SPACs) –συγκεκριμένα, συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 81 δισεκατομμυρίων (6 φορές περισσότερα απ’ ό,τι το 2019). Οι παράγοντες αυτοί, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού και την αισιοδοξία αναφορικά με το πολιτικό και υγειονομικό περιβάλλον, αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονη δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συνεπώς σε υψηλότερες αποτιμήσεις μέσα στο 2021.

Οι εκτιμήσεις για το 2021

Η ανασφάλεια που προήλθε από την πανδημία Covid-19 δημιούργησε έντονη μεταβλητότητα στις αποτιμήσεις, όπως αυτές καταγράφονται στα πολλαπλάσια στα οποία ολοκληρώθηκαν οι εξαγορές το 2020.

Σύμφωνα με την PitchBook, τα μέσα πολλαπλάσια υποχώρησαν από 10,7x EBITDA το Q1 2020 σε 8,2x στο Q2, ενώ ανέκαμψαν σημαντικά σε 12,4x το Q3 και υποχώρησαν ξανά στο 8,3x το Q4 μετά την εξάπλωση του 2ου κύματος της πανδημίας. Πάντως, σύμφωνα με την PitchBook, αναμένεται σημαντική αύξηση των αποτιμήσεων στο 2021, ενώ αναμένονται αποτιμήσεις άνω του 20x EBITDA για πάνω από το 20% των συναλλαγών που θα λάβουν χώρα εντός του τρέχοντος έτους και έντονη χρήση μόχλευσης στις συμφωνίες εξαγορών, κυρίως λόγω των χαμηλών επιτοκίων, των αυξημένων καταθέσεων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και τα διάφορα κρατικά πακέτα ανάκαμψης που έχουν δρομολογηθεί να δοθούν σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, κυρίως προς ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Με βάση τα παραπάνω, το 2021 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό έτος για συγχωνεύσεις και εξαγορές, λόγω του συσσωρευμένου κεφαλαίου στις αγορές, των χαμηλών επιτοκίων και της διάχυτης πλέον αισιοδοξίας για το οικονομικό, πολιτικό και υγειονομικό περιβάλλον των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μεγαλύτερο όφελος από τη διαφαινόμενη ένταση της δραστηριότητας εξαγορών αναμένεται να έχουν οι εταιρείες και κλάδοι που επέδειξαν καλύτερες επιδόσεις και ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως αυτοί των ιατρικών υπηρεσιών, της φαρμακοβιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και της ενέργειας.

Πηγές: The PitchBook, Akin Gump Global, S&P Global, White & Case.