• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Η Λογιστική 100 χρόνια μετά στο νέο τεύχος του Accountancy greece (No35)

Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Accountancy greece (No35) με κεντρικό αφιέρωμα : Η Λογιστική 100 χρόνια μετά (του Βασίλη Φίλιου)

Πολλοί θεωρούν ότι η λογιστική είναι μια ουδέτερη πράξη δεδομένων. Η θεωρία αυτή έχει ανατραπεί τα τελευταία χρόνια, καθώς η λογιστική λειτουργεί μέσα σε δεδομένο οικονομικό – κοινωνικό περιβάλλον και προσαρμόζεται όσο και εξαρτάται από αυτό.

Ο Βασίλης Φίλιος, στο άρθρο του «Λογιστική: 100 χρόνια μετά», θέτει τους παράγοντες που μελλοντικά θα απασχολήσουν την ανθρώπινη κοινωνία και ταυτόχρονα θα μετατρέψουν τη λογιστική σε μια κοινωνική επιστήμη με νέα καθήκοντα. Η λογιστική του αέρα ή του νερού, π.χ., είναι μερικά από τα στοιχεία του κοντινού μας μέλλοντος. Αν ο άνθρωπος μετοικήσει σε άλλα αστέρια, η λογιστική θα αποκτήσει εντελώς φουτουριστικά χαρακτηριστικά –μερικά από τα οποία προσπαθεί να φανταστεί και να βάλει στο χαρτί ο συγγραφέας του άρθρου.

Βαδίζουμε στη μεταμνημονιακή εποχή και οι έρευνες των μεγάλων εταιρειών στρέφονται προς τη διερεύνηση της επόμενης ημέρας. Αν και πολλές φορές τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών μοιάζουν αντιθετικά και αντιφατικά, εντούτοις προσφέρουν υλικό για μελέτη και, από την άλλη μεριά, εκφράζουν την αγωνία του κόσμου της οικονομίας για το τι μέλλει γενέσθαι. Οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες τεχνολογίες και επιχείρηση είναι τα σημεία-κλειδιά για να κατανοήσουμε το μέλλον της χώρας. Στο παρόν τεύχος θα διαβάσετε πολλές ανάλογες έρευνες και εκτιμήσεις.

 

Ετικέτες: