• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Κεφαλαιοποίηση επιχειρήσεων: Κλείνει η ψαλίδα Κίνας – ΗΠΑ (PwC)

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των Global Top 100 εταιρειών αυξήθηκε κατά 15%, στα 20 τρισ. δολάρια το τελευταίο έτος. Η αντίστοιχη αύξηση στον MSCI World Index ήταν 11,5%. Οι ΗΠΑ διατηρούν την ηγετική θέση με 54 εταιρείες στο Global Top 100, οι οποίες αναλογούν στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

– Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα, η οποία κατέγραψε αύξηση 57% έναντι των υπόλοιπων εταιρειών του Global Top 100, με συνολική κεφαλαιοποίηση 2,822 τρισ. δολάρια στις 31 Μαρτίου 2017.

– Η κορυφαία δεκάδα περιλαμβάνει οκτώ αμερικανικές και δύο κινεζικές εταιρείες, ενώ το προηγούμενο έτος και οι δέκα εταιρείες ήταν αμερικανικές.

– Η ευρωπαϊκή παρουσία στο Global Top 100 ενισχύθηκε κατά μία εταιρεία, στις 23 συνολικά, κατέχοντας σταθερά το 17% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

– Η Apple, μετά τη διανομή 13 δισ. δολαρίων στους μετόχους, παραμένει η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αποτίμηση παγκοσμίως για επτά συνεχή έτη, αν και η διαφορά της με την Alphabet, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, έχει μειωθεί.

– Ο κλάδος τεχνολογίας συγκεντρώνει την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως και ακολουθούν ο χρηματοοικονομικός και ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών.

Η κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων εταιρειών διεθνώς έχει αυξηθεί κατά 15%, που αντιστοιχεί σε 2,597 δισ. δολάρια συγκριτικά με τις 31 Μαρτίου 2017, όπως προκύπτει από την Global Top 100 κατάταξη της PwC που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Η ανοδική πορεία του 2017, που αντιστοιχούσε σε ποσοστό της τάξης του 12%, συνεχίζεται, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να αυξάνεται διαρκώς σε ετήσιο επίπεδο, μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.

Το 48% της αύξησης που σημειώθηκε πέρυσι προέρχεται από αμερικανικές εταιρείες και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα, καθώς και στην ηγετική θέση που κατέχει η χώρα στον τεχνολογικό κλάδο. Από την άλλη, η Ευρώπη ενίσχυσε την κεφαλαιοποίησή της για δεύτερη συνεχή χρονιά, με το μερίδιο αγοράς της να παραμένει αμετάβλητο.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, περισσότερες από τις μισές εταιρείες του Global Top 100 είναι αμερικανικές (54 εταιρείες, από 55 το 2017). Η αμερικανική παρουσία αναλογεί, επίσης, στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, από 63% που ήταν πέρυσι.

Η Amazon καταγράφει τις υψηλότερες αποδόσεις σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, ενισχύοντας τη θέση της κατά 278 δισ. δολάρια ή 66% από το 2017. Ακολουθούν δύο κινεζικές εταιρείες: Η Tencent, η οποία ενισχύθηκε κατά 224 δισ. δολάρια ή 82%, και η Alibaba, που ενισχύθηκε κατά 201 δισ. δολάρια ή 75%. Τις τρεις επόμενες καλύτερες επιδόσεις σε απόλυτους όρους κατέγραψαν τρεις αμερικανικές εταιρείες: οι Microsoft, Alphabet και Apple.

Η Apple, παρότι καταλαμβάνει την έκτη θέση σε όρους απόλυτου ποσοστού αύξησης της αξίας, διατηρεί την κορυφαία θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης για έβδομο συνεχές έτος. Ωστόσο, το προβάδισμά της έναντι της Alphabet, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, έχει μειωθεί κατά 25%, στα 132 δισ. δολάρια, από 175 δισ. δολάρια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η Apple διένειμε περισσότερα μετρητά στους μετόχους της από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, καταβάλλοντας επιπλέον 31 δισ. δολάρια από μερίσματα και επαναγορές μετοχών το ημερολογιακό έτος 2017 (αφού είχε ήδη διανείμει 29 δισ. δολάρια το ημερολογιακό έτος 2016). Η JP Morgan Chase κατατάσσεται δεύτερη σε όρους διανεμηθέντων κερδών, με 24 δισ. δολάρια, έναντι 18 δισ. δολαρίων το προηγούμενο έτος.

Σε επίπεδο κλάδων, η τεχνολογία διατηρεί το προβάδισμα έναντι του χρηματοοικονομικού κλάδου σε όρους κεφαλαιοποίησης για τρίτη συνεχή χρονιά, με τον κλάδο καταναλωτικών αγαθών να καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Η κορυφαία τριάδα απαρτίζεται από εταιρείες τεχνολογίας –Apple, Alphabet, Microsoft– με την Tencent να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και το Facebook την όγδοη, υποχωρώντας κατά δύο θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μία δεκαετία και έκτοτε η κεφαλαιοποίησή τους παρουσιάζει διακυμάνσεις. Παρόλα αυτά, τον προηγούμενο χρόνο η Ευρώπη διατήρησε τους πρόσφατους ρυθμούς ανάκαμψης, με τον αριθμό των ευρωπαϊκών εταιρειών στο Global Top 100 να αυξάνεται από 22 σε 23 και τη συνολική κεφαλαιοποίηση να ενισχύεται στα 331 δισ. δολάρια. Παρά τη βελτίωση αυτή, η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2010, όταν στο Global Top 100 περιλαμβάνονταν 33 ευρωπαϊκές εταιρείες. Το μερίδιο αγοράς της βρίσκεται στο 17% το 2018 –αμετάβλητο σε σύγκριση με το 2017– καταγράφοντας πτώση 27% έναντι του 2009.

Η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στο Global Top 100 εκτινάχθηκε κατά 57% σε σύγκριση με το 2017, ενώ ο αριθμός των εταιρειών από την Κίνα αυξήθηκε στις 12, από 10 την προηγούμενη χρονιά. Το Χονγκ Κονγκ εκπροσωπείται στη λίστα με δύο επιπλέον εταιρείες, από μία που περιλαμβανόταν το 2017. Σε όρους απόλυτης αύξησης της κεφαλαιοποίησης, η Tencent καταγράφει την υψηλότερη επίδοση μεταξύ των κινεζικών εταιρειών για δεύτερη συνεχή χρονιά, και τη δεύτερη υψηλότερη συνολικά μετά την Amazon, ενισχύοντας την αξία της κατά 82% στα 496 δισ. δολάρια. Η Alibaba καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Κίνα και την τρίτη συνολικά, με την αξία της να αυξάνεται κατά 75%, στα 470 δισ. δολάρια. Χάρη στις ισχυρές αυτές επιδόσεις, οι δύο εταιρείες αναρριχήθηκαν στο Top 10 σε όρους κεφαλαιοποίησης, με την Tencent να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση και την Alibaba την έβδομη.

Ο Ross Hunter, επικεφαλής IPO Centre Leader, Partner, PwC δήλωσε σχετικά: «Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο των φετινών μεγεθών είναι τα υψηλά ποσοστά ανόδου της αξίας των κορυφαίων κινεζικών εταιρειών. Για πολλά χρόνια, οι αμερικανικές εταιρείες διατηρούσαν ισχυρό προβάδισμα από τον υπόλοιπο κόσμο χάρη στην παγκόσμια απήχηση, την οικονομική ισχύ και την ικανότητά τους να καινοτομούν. Πλέον, όμως, η Κίνα έχει αποκτήσει πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά, κυρίως χάρη στην τεράστια κλίμακα της κινεζικής αγοράς, με αποτέλεσμα να κλείνει η ψαλίδα με τις ΗΠΑ. Η αναρρίχηση των Tencent και Alibaba στο Top 10 είναι μια σαφής ένδειξη ότι το έχουν κατορθώσει».

Η έρευνα

Στη μελέτη Global Top 100 αναλύονται οι 100 κορυφαίες εταιρείες διεθνώς σε όρους κεφαλαιοποίησης και πραγματοποιείται μια συγκριτική ανάλυση της λίστας σε ετήσιο επίπεδο. Οι συντάκτες της αναλύουν τις τάσεις για να αντιληφθούν την επίδραση των εξωτερικών πολιτικών και οικονομικών γεγονότων και προσδιορίζουν τις εταιρείες που χάνουν και κερδίζουν έδαφος, εξετάζουν τις δυναμικές σε επίπεδο κλάδων και διατυπώνουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς έχει αλλάξει το τοπίο διεθνώς. Η εν λόγω ανάλυση διενεργήθηκε στις 31 Μαρτίου 2018 και στις 31 Μαρτίου 2017 και απεικονίζει την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών σε δολάρια ΗΠΑ, βάσει της τοποθεσίας τους. Όλες οι τιμές της αγοράς έχουν ληφθεί από το Bloomberg και δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα από την PwC.