• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To στίγμα της εβδομάδας

 

 

 

To Eurogroup συνεδριάζει  σήμερα για να προετοιμάσει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στις 22 Μαΐου.  Εκεί είτε θα κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα (αξιολόγηση, συμφωνία για μεσοπρόθεσμους στόχους, πλαίσιο ελάφρυνσης του χρέους) είτε θα παραταθεί η όλη συζήτηση και η αβεβαιότητα.

Ενθαρρυντικό θεωρείται το κλίμα στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και της Κρισστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων υπήρξε πλήρης ταύτιση  απόψεων στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Φόρουμ, «Belt and Road». Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να διαμηνύει ότι αν το Βερολίνο δεν συμφωνήσει σε εφικτό δημοσιονομικό «μονοπάτι», τότε το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα δεν εφαρμόζονται, ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στη Βουλή βρίσκεται από σήμερα το  σχέδιο νόμου που επικυρώνει τη συμφωνία με τους θεσμούς.

Το σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν.4387/2016, Μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, Μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις», εισάγεται, στη μία το μεσημέρι, για επεξεργασία και εξέταση στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές Οικονομικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ως επείγον και με βάση όσα προβλέπει ο Κανονισμός, ο πρόεδρος της Βουλής έταξε προθεσμία υποβολής της Έκθεσης των Επιτροπών μέχρι την Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00΄.

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση στις Επιτροπές, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου η συζήτηση και ψήφισή του να ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.

Η θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την αναγκαιότητα ψήφισης του σχεδίου νόμου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στην εισηγητική έκθεση, είναι πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης διαμορφώνει το αναγκαίο περιβάλλον σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, διαγράφοντας έναν καθαρό δημοσιονομικό διάδρομο για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για τον προσδιορισμό των ουσιαστικών μέτρων ρύθμισης του ελληνικού χρέους».

 

H ψηφιακή Ελλάδα

Την  τελευταία θέση του δείκτη ψηφιακών οικονομικών ευκαιριών (Digital Economic Opportunity Index – DEOI) μεταξύ 21 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, βρίσκεται η Ελλάδα, με δείκτη ψηφιακής ωριμότητας 17,8. Πρώτη χώρα είναι η Βρετανία (67,9) και ακολουθεί η Σουηδία (66,2), ενώ σε υψηλές θέσεις βρίσκονται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπως η Ουγγαρία (23,6) και η Πολωνία (27,1). Ακόμη και η Τουρκία βρίσκεται μία θέση υψηλότερα από την Ελλάδα (19,3).

Τον δείκτη DEOI αξιοποίησαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και η εταιρεία Accenture, προκειμένου να αξιολογήσουν την ψηφιακή ωριμότητα της χώρας, με στόχο να παρουσιάσουν μια νέα στρατηγική εξόδου της Ελλάδας από αυτή την κατάσταση ψηφιακής ένδειας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Accenture παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα νέο κείμενο στρατηγικής, για έξοδο της χώρας από την κατάσταση ψηφιακής ένδειας. Το κείμενο αυτό φέρει τον τίτλο «Η ψηφιακή Ελλάδα: Ο δρόμος προς την ανάπτυξη» και προτείνει την υλοποίηση 60 δράσεων, πάνω σε τέσσερις άξονες μέσα σε διάρκεια τεσσάρων ετών (2018-2021). Οι τέσσερις άξονες αφορούν:

1. Την υλοποίηση των βασικών προαπαιτουμένων, όπως είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου μοντέλου ψηφιακής διακυβέρνησης, την ταχεία ανάπτυξη εξελιγμένων ευρυζωνικών υποδομών, τη δημιουργία του κατάλληλου κανονιστικού πλαισίου (ηλεκτρονικό απόρρητο, ανοικτά δεδομένα κ.λπ.) και την καταπολέμηση του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

2. Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2.0, που θα στοχεύει στον σχεδιασμό και στη δημιουργία δημόσιων ψηφιακών υπηρεσιών που θα είναι φιλικές προς τους πολίτες σε βάση 24/7.

3. Οι μελετητές εντόπισαν 11 κλάδους (ορυχεία, μεταφορές/Logistics, λιανικό εμπόριο, τουρισμός & πολιτισμός κ.ά.) για τους οποίους έχουν αναγνωριστεί δράσεις που θα οδηγήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

4. Τη δημιουργία ενός ελληνικού ψηφιακού κόμβου με διεθνή παρουσία, που θα απαρτίζεται από επιχειρήσεις, φορείς του Δημοσίου, πανεπιστήμια κ.λπ.

Η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, θα απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση 1,2 έως 1,9 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά είναι επιπρόσθετα στα περίπου 10 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν για ψηφιακές τεχνολογίες/υπηρεσίες στην επόμενη τετραετία (ιδιωτικές & δημόσιες δαπάνες). Ωστόσο, σύμφωνα με τους μελετητές, οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν κατά 2,6% έως και 4% του ΑΕΠ, δηλαδή από 4,9 έως 7,6 δισ. ευρώ.

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)