• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

«Το 5G θα αναδιαμορφώσει όλες τις βιομηχανίες». Συνέντευξη του Julien Huvé. Partner της Mazars στη Γαλλία. Mazars

H Mazars, σε συνεργασία με το Institut Montaigne, δημοσιεύει την έκθεσή της για το 5G, τη νέα τεχνολογία ασύρματων δικτύων που προβλέπεται να χρησιμοποιείται στον κόσμο και σε όλη την Ευρώπη έως το 2025. Η έκθεση εξηγεί γιατί το 5G, χάρη στη γεωγραφική του επαναστατικότητα, τις υψηλές ταχύτητες, τη μείωση της χρονοκαθυστέρησης (network latency) και την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων των δικτύων, πρόκειται να αλλάξει όλα τα δεδομένα και να αναδιαμορφώσει τις βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον Julien Huvé, Partner της Mazars στη Γαλλία, που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης: «Το 5G αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία που έχει η Ευρώπη να δράσει υπέρ μιας υγιούς ανταγωνιστικότητας με την Κίνα και την Αμερική, και κατ’ επέκταση υπέρ της ευημερίας των πολιτών της».

Συντάξατε πρόσφατα, σε συνεργασία με το Institut Montaigne, μια έκθεση σχετική με το 5G. Θα μπορούσατε να μας πείτε γιατί το 5G είναι τόσο σημαντικό; Γιατί πρέπει η νέα τεχνολογία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων να μας αφορά όλους;

Μετά το 3G και το 4G έρχεται το 5G, συνεπώς δεν θα έπρεπε να μας έκανε εντύπωση αυτή η αναμενόμενη μετάβαση. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα στην τεχνολογία των δικτύων, που προβλέπεται να αλλάξει όλα τα δεδομένα. Θα αλλάξει τη ζωή μας και πρόκειται να αναδιαμορφώσει τη βιομηχανία. Το 5G έχει πολύ υψηλές ταχύτητες, θα μειώσει την χρονοκαθυστέρηση (network latency) και θα επιτρέπει αποτελεσματικότερη διαχείριση των πόρων των δικτύων. Έτσι, θα βοηθήσει να αναπτυχθούν και να αυτοματοποιηθούν εφαρμογές που λίγο καιρό πριν ήταν σχεδόν αδύνατες, όπως τα αυτόματα οχήματα, η απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη και τα έξυπνα σπίτια, στα οποία οι συνδεδεμένες συσκευές θα προβλέπουν τις ανάγκες μας. Το 5G είναι ήδη εδώ! Στην Ευρώπη, η διαδικασία χορήγησης αδειών θα ξεκινήσει από το τέλος του έτους, ενώ η συνολική κάλυψη του δικτύου θα υλοποιηθεί από το 2020 έως το 2025.

Αυτό ακούγεται συναρπαστικό! Ποιες είναι οι συνέπειες για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων;

Για τις επιχειρήσεις, το 5G είναι μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστικές εταιρείες θα μπορούν να βασίζονται σε πιο ευέλικτα και αποδοτικά εργαλεία παραγωγής. Μια εταιρεία αυτοκινήτων θα μπορεί να συναρμολογεί εξατομικευμένα μοντέλα αυτοκινήτων σε πραγματικό χρόνο. Πέρα όμως από τον κατασκευαστικό κλάδο, το 5G θα είναι επαναστατικό και στον κλάδο των υπηρεσιών. Το 5G θα επιτρέπει την ταυτόχρονη αλληλεπίδραση του καταναλωτή με το προϊόν σε όλα τα επίπεδα, όπως το targeting, η σύσταση, η εμφάνιση εξατομικευμένου περιεχομένου, η κοινωνική δικτύωση, το online shopping, οι συναλλαγές κ.ά. Τώρα λοιπόν οι εταιρείες θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα: «Πώς μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας μια ξεχωριστή ολοκληρωμένη εμπειρία;» και «Ποιο κομμάτι αυτής της εμπειρίας θα πρέπει να δημιουργήσουμε/αγοράσουμε;» –ο όρος της αγοράς μπορεί να σημαίνει και νέες ενδεχόμενες συνεργασίες.

Η μεγάλη δυναμική του 5G έγκειται επίσης στη γεωγραφική του επαναστατικότητα. Υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας μπορούν να προσφέρονται πλέον εξ αποστάσεως (remotely) ακόμη και σε πολύ απομακρυσμένες γεωγραφικές περιοχές. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία μπορούν να παρέχονται από μακριά, καθώς οι επαγγελματίες που τις παρέχουν θα μπορούν πλέον να μεταφερθούν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι πολυδάπανα για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι κίνδυνοι αυτοί σχετίζονται κυρίως με την ασφάλεια του δικτύου και την εθνική κυριαρχία.

Η έκθεση της Mazars για τo 5G κλείνει με ένα προτεινόμενο πρόγραμμα δράσεων. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα;

Βεβαίως! Από ευρωπαϊκής πλευράς, αναγνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα μπορούν να αποκτήσουν σημαντικό προβάδισμα και να γίνουν ηγέτες αυτής της τεχνολογίας, χάρη στις ανεπτυγμένες λύσεις cloud και στον ανεπτυγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατέχουν. Αυτό στη συνέχεια θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το κενό που υπάρχει μεταξύ της Ευρώπης και των παραπάνω σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing. Εμείς ενθαρρύνουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν ένα δυναμικό τεχνολογικό οικοσύστημα ώστε να είναι σε θέση ισότιμου ανταγωνισμού. Υποστηρίζουμε τη θέσπιση συντονισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών, την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D), την ασφάλεια κ.λπ.

Θεωρώ ότι πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία που έχει η Ευρώπη να δράσει υπέρ μιας υγιούς ανταγωνιστικότητας και, κατ’ επέκταση, υπέρ της ευημερίας των πολιτών της.