• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

To στίγμα της εβδομάδας

 

Συνεχίζεται και τελειώνει σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τις Προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης με την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης. Με ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ όπως θα το αναπτύξει στην ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης. Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ανάμεσα σε αυτούς που θα λάβουν επίσης το λόγο στη Βουλή θα είναι: ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Τελευταίος θα ανέβει στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον και η δευτερολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

 H πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN

Έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ, προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα της σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του στο CNN. Εστιάζει, δε, στην προσέλκυση αμερικανικών κεφαλαίων με τη μορφή ξένων επενδύσεων στη χώρα μας. Όλη η συνέντευξη εδώ 

Κλάους Ρέγκλινγκ- τον Σεπτέμβριο τα νεότερα

Για τον Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα παραπέμπει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τις συζητήσεις σχετικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, το κόστος τους και την ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. «Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες, για να δούμε αν οι αριθμοί βγαίνουν», λέει ο επικεφαλής του μεγαλύτερου πιστωτή της Ελλάδας, καθιστώντας σαφές ότι αν υπάρχει κενό αυτό πρέπει να καλυφθεί. Λεπτομέρειες εδώ 

To πρώτο νομοσχέδιο

Στο «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα προβλέπονται οι βασικές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία και οι οποίες συνοψίζονται στα εξής: l Ελάχιστη δόση 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα.l Μείωση επιτοκίου στο 5% από 3% που βαρύνει τις δόσεις της ρύθμισης. l Ρύθμιση έως 120 δόσεις για όλα τα νομικά πρόσωπα χωρίς περιορισμό στον ετήσιο τζίρο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι οι θεσμοί για το συγκεκριμένο μέτρο εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις και ζητούν να μπουν αυστηροί περιορισμοί.

Μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα δουν από φέτος όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαρτήτως της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους. Κριτήριο για το πόσο μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ ανά ιδιοκτήτη, είναι η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του. Συγκεκριμένα:

Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ θεσπίζεται οριζόντια μείωση 30%. Ο φόρος θα υπολογιστεί όπως και πέρυσι αλλά στο τέλος ο φόρος που προκύπτει θα εφαρμόζεται εκπτωτικός συντελεστής 30%. Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας από 60.000 έως 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 20%. Για ακίνητη ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ θεσπίζεται μειωτικός συντελεστής 10%.

«Ακριβαίνουν» τα ΑΤΜ

Πιο ακριβά γίνονται από σήμερα Δευτέρα τα μετρητά για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν την χρεωστική τους κάρτα για να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που έχει εκδοθεί η κάρτα τους, καθώς το υψηλό κόστος λειτουργίας των ΑΤΜ, όπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, τις αναγκάζει να χρεώνουν προμήθεια σε όσους δεν είναι πελάτες τους και κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ τους. Κάθε τράπεζα καθορίζει το κόστος ανάληψης για ανάληψη από μη πελάτη τους.

Ε.Ε:  σχέδιο βοήθειας στην Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει σχεδιασμούς για τη χορήγηση βοήθειας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία για να αντισταθμιστεί η οικονομική ζημία που κινδυνεύει να υποστεί η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωση σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Times στο φύλλο της που κυκλοφορεί.

 

(πηγές: Καθημερινή, Capital.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βήμα)

Ετικέτες: