• Σήμερα είναι: Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το Στίγμα της Εβδομάδας

Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο και στο επίκεντρο θα βρεθούν η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, καθώς και η υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί στη Βουλή με στόχο το ταχύτερο δυνατό να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός του μηνός.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για να εγκριθεί και να λάβει την προκαταβολή του 13% εντός του καλοκαιριού. Καθώς από τη στιγμή που θα κατατεθεί το Σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί 2 μήνες για να το αξιολογήσει και ακόμα ένα μήνα προκειμένου να εγκριθεί από τον Συμβούλιο.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, που αναμένεται να υποβληθεί στα μέσα Απριλίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεκδικήσει τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 18 δισ. ευρώ και άλλα 13 δισ. ευρώ θα είναι τα δάνεια του Ταμείου, που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, τρία είναι τα σημαντικά σημεία του Σχεδίου: Όλα τα έργα και οι επενδύσεις – μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026, να αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικούς πόρους για στρατηγικές επενδύσεις και να συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Το σχέδιο ξεπερνά τις δύο χιλιάδες σελίδες με πλήρη κατάλογο δράσεων και έργων που θα χρηματοδοτηθούν και προβλέπει, μεταξύ άλλων, μέγιστη κρατική χρηματοδότηση 50%, τραπεζικά δάνεια 30% και ίδια κεφάλαια 20%.

 

Το Σχέδιο Ανάκαμψης

Στις βασικές γραμμές του Σχεδίου αποτυπώνονται τα 13 «κεφάλαια» με τις μεταρρυθμίσεις που θα «τρέξει» η ελληνική κυβέρνηση:

Κίνητρα για επενδύσεις ενεργειακής αποδοτικότητας (κατοικίες, επιχειρήσεις και Δημόσιος Τομέας)

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των ελληνικών νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης

Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και επενδύσεις στη βιοποικιλότητα

Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών

Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου Τομέα (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένης υποδομής και υπηρεσίας κεντρικού υπολογιστικού νέφους, ψηφιακή διαλειτουργικότητα εντός της Γενικής Κυβέρνησης και Ολοκληρωμένη Διαχείριση Συναλλασσόμενων (CRM) με τη Γενική Κυβέρνηση

Πλήρης ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών, νέες έξυπνες μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής (έλεγχοι με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, on-line παρακολούθηση της μεταφοράς αγαθών κ.λπ.), εισαγωγή διασυνδεδεμένων ταμειακών μηχανών και POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα

Μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διευκόλυνση του επιχειρείν και υποστήριξη των επενδύσεων

Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ, «έξυπνες» βιομηχανικές επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία/έρευνα και ανάπτυξη)

Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.)

Επενδύσεις στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής ως κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης

Μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας (εκσυγχρονισμός και απλοποίηση), μεταρρύθμιση ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης, μεγάλες επενδύσεις στην κατάρτιση και επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού (έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες)

Επενδύσεις στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων, υποβοήθηση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας για άτομα με αναπηρία, διευκόλυνση της δημιουργίας μονάδων φροντίδας παιδιών στις εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών. Πρόσθετες αντίστοιχες επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα

Μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εκσυγχρονισμός νοσοκομείων και κέντρων Υγείας και εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης Ασθενειών.

 

Πληρωμές εβδομάδας

Την καταβολή των συντάξεων Απριλίου για τους μη μισθωτούς συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ και τους συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς και την καταβολή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ την τελευταία ημέρα του Μαρτίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 29 Μαρτίου-2 Απριλίου.

 

Προσφορές για self test

Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκατ. self-tests, σύμφωνα με ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά.

 

Μικρά διεθνή νέα

.    Ο συντονισμός στο θέμα μιας κοινής γραμμής και ταχείας εφαρμογής του «πράσινου διαβατηρίου», του πιστοποιητικού κορονοϊού, θα βρεθεί στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης στην οποία καλεί σήμερα  Δευτέρα, η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, τους ομολόγους της από την Ελλάδα και άλλες 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη τηλεδιάσκεψη έχουν προσκληθεί εκτός από την Ελλάδα η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία.

 .     Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες τόνισε ότι το χρέος της χώρας του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ύψους 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «αδύνατο να αποπληρωθεί» με τους όρους που προέβλεπε το δάνειο που διαπραγματεύθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.

 .   Τα ρυμουλκά και τα συνεργεία που εργάζονταν ασταμάτητα μπόρεσαν να απεγκλωβίσουν εν μέρει το γιγαντιαίο φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, που είχε προσαράξει και κλείσει τη Διώρυγα του Σουέζ την 23η Μαρτίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg,

.   Επαναδραστηριοποιείται η Ryanair στη χώρα μας  καθώς με τρεις επιπλέον βάσεις σε Ροδο, Χανιά και Κέρκυρα ανακοίνωσε την έναρξη 46 νέων δρομολογίων από και προς αυτές, ενώ διατηρούνται οι πτήσεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη.

 

Άρθρο : Μηχανισμός ομαλής μετάβασης κατά την επανεκκίνηση της οικονομίας, (Λεωνίδας Στεργίου, Capital.gr)

 

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.g, iefimerida.gr, newmoney.gr, AΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

https://www.soel.gr/el/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-CF%85-2021

  • ΔΕΕ – Ορκωτοί ελεγκτές – Κρίσιμη ημερομηνία για τον υπολογισμό της διετούς περιόδου αναμονής ως προς τον έλεγχο σύγκρουσης συμφερόντων σε ελεγκτή ο οποίος διορίσθηκε οικονομικός διευθυντής στην ελεγχόμενη εταιρία

https://www.taxheaven.gr/news/53611/dee-orkwtoi-elegktes-krisimh-hmeromhnia-gia-ton-ypologismo-ths-dietoys-periodoy-anamonhs-ws-pros-ton-elegxo-sygkroyshs-symferontwn-se-elegkth-o-opoios-diorisohke-oikonomikos-dieyoynths-sthn-elegxomenh-etairia

  • Σ.Σ.Ε. που είναι σε ισχύ. Ποιες από αυτές έχουν κηρυχθεί υποχρεωτικές ( Πέτρος Ραπανάκης)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=221308

  • Εταιρείες διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας (Δημήτρης Γαρνέλης)

http://epixeirisi.gr/actions/lemma/index.php?item_id=4768034

  • Μετασχηματισμοί Ν. 4601/2019 και εμπειρογνώμονες ( Aρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή )

http://www.logistis.gr/default.asp?pid=4&la=1&art_id=1107&tb3=1

  • Φοροδοξίες : Γνωρίζετε ότι… ( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561301150/forodoxies-gnorizete-oti-320/

  • Δαπάνες σε μη συνεργάσιμα κράτη ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561301138/dapanes-se-mi-synergasima-krati-i-me-pronomiako-forologiko-kathestos/

  • Οι αποκλίσεις στους συντελεστές μικτού και καθαρού κέρδους επιχειρήσεων ως αιτία φορολογικού ελέγχου (του Γιώργου Δαλιάνη)

https://www.taxheaven.gr/circulars/36067/arora-oi-apokliseis-stoys-syntelestes-miktoy-kai-kaoaroy-kerdoys-epixeirhsewn-ws-aitia-forologikoy-elegxoy