• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν στις 9:00 τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ. Κατά τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ εκτιµάται ότι θα αυξηθεί από το νέο έτος η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων, ξεπερνώντας ακόµη και το φράγµα των 700 δισ. ευρώ. Με την ένταξη περίπου 3.500 γεωγραφικών περιοχών στο σύστηµα αντικειµενικών αξιών και το ποσοστό κάλυψης του αντικειµενικού συστήµατος να φτάνει πλέον στο 98% του πληθυσµού –η ένταξη και του υπόλοιπου 2% έχει ήδη δροµολογηθεί µε στόχο να γίνει µέσα στο 2022–, θα είναι η πρώτη φορά που ο ΕΝΦΙΑ θα επιβληθεί σε τόσο «διευρυµένη» φορολογική βάση.

 

Δείτε τις νέες αντικενικές αξίες

 

Καθιέρωση κατώτατου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων

Με την απόφαση των G 7 , για την ανάγκη μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος και την καθιέρωση κατώτατου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων 15%, δίνεται καθοριστική ώθηση στις διαδικασίες για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στη Σύνοδο των G20 τον Ιούλιο, και τον Οκτώβριο στον ΟΟΣΑ, όπου θα συνεχιστούν εντατικά οι συζητήσεις. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών το οποίο χαιρετίζει την πρόταση της νέας αρχιτεκτονικής του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος και τάσσεται υπέρ της ομοιόμορφης εφαρμογής λύσεων και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού, όπως αναφέρει, η παγκόσμια συμφωνία θα σημάνει διασφάλιση εσόδων, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

10o Greek Investment Forum – New York

Με πολύ ικανοποιητικό αριθμό προγραμματισμένων συναντήσεων και με κυβερνητική συμμετοχή σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, ξεκινά αύριο Τρίτη, 8 Ιουνίου, το 10o Greek Investment Forum – New York που πραγματοποιεί το Χρηματιστήριο Αθηνών  σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να συνοδευτεί από ρεκόρ συμμετοχής εισηγμένων (στην ατζέντα περιλαμβάνονται 33 εισηγμένες), καθώς υπάρχει διεύρυνση των συμμετοχών με εισηγμένες που για πρώτη φορά δίνουν το παρών στο forum, όπως η Quest Holdings, η Entersoft και η Epsilon Net.

Εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή

Το δρόμο της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή και την ολομέλεια στη Βουλή από σήμερα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά  το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη για την ”προστασία της εργασίας”.

Πληρωμές αποζημιώσεων

Την πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας ανεστάλησαν τον Μάιο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ, για την εβδομάδα 7-11 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συνολικά θα καταβληθούν περί τα 143 εκατ. ευρώ σε 280.000 περίπου δικαιούχους.

 Μικρά Διεθνή

 • Στο 2,5% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Πρόκειται για ρεκόρ δεκαετίας, το οποίο σχετίζεται με την αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, αγαθών, αλλά και παροχής υπηρεσιών.
 • Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 30 προσωπικοτήτων που το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και ο υπουργός Μπουγιάρ Οσμάνι αποφάσισαν να τιμήσουν, στο πλαίσιο της επετείου των 30 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1991.

 

(πηγές: Καθημερινή, ΑΠΕ-ΜΠΕ, newmoney.gr, CNN.gr, Capital.gr, Ethnos.gr)

                                                                                             ***

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • Διαδρομή για την Απόκτηση Ιδιότητας Μέλους ICAEW

https://www.soel.gr/el/%CE%BD% %CF%82-icaew

 • G7 Finance Ministers and Central Bank Governors Communiqué

Updated 5 June 2021

https://www.gov.uk/government/publications/g7-finance-ministers-meeting-june-2021-communique/g7-finance-ministers-and-central-bank-governors-communique

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561380758/forodoxies-gnorizete-oti-327/

 • Πώς θα επηρεάσει μια άνοδος των επιτοκίων τις επενδύσεις και την οικονομία

( Στέφανος Κοτζαμάνης Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222240

 • Επιδότηση παγίων δαπανών: «Απορίες» που παραμένουν και «χρόνος» που δεν υπάρχει ( Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος BDO)

https://www.taxheaven.gr/circulars/36641/arora-epidothsh-pagiwn-dapanwn-apories-poy-paramenoyn-kai-xronos-poy-den-yparxei

 • Ε.2117/2021 Παροχή διευκρινίσεων και οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις» (Α’ 207/27-10-2020) που ρυθμίζουν την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης

https://www.taxheaven.gr/circulars/36624/e-2117-2021

 • Σχέδιο Νόμου: Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» , κ.λπ

https://www.taxheaven.gr/circulars/36677/sxedio-nomoy

 • Πώς μπορεί να «χαθούν» οι φορολογικές ζημίες ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561380767/pos-mporei-na-chathoyn-oi-forologikes-zimies-2/

 • Αλλαγές στον ΦΠΑ για αγορές από το εξωτερικό μέσω διαδικτύου (e-shop) (Γιώργος Δαλιάνης)

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1733145/allages-ston-fpa-gia-agores-apo-to-eksoteriko-meso-diadiktuou-e-shop