• Σήμερα είναι: Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η πρώτη μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τεράστια στρατηγική σημασία. Η πανδημία έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό σε όλο τον πλανήτη και η ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να προχωρήσει σε ουσιαστικές αποφάσεις. Κρίσιμο σημείο η σχέση της δύσης με Ρωσία και Κίνα. Μετά το πέρας των συνομιλιών θα γίνει η συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – Τουρκίας κκ Μητσοτάκη και Ερντογάν με ανοικτή ατζέντα.

Το εργασιακό στην Ολομέλεια

Η τελευταία πράξη της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας διαδραματίζεται από σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα «ναι» και τα «όχι» στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ετοιμάζονται να υπερασπιστούν κυβερνητική πλειοψηφία και αντιπολίτευση σε μία συζήτηση διαρκείας, που αρχίζει στις 9:00 στην Ολομέλεια.

Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης για τουριστικές επιχειρήσεις

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώθηκε η προκήρυξη της Δράσης «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης Πληττόμενων από την Πανδημία Τουριστικών Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η Δράση αφορά στη στήριξη με τη μορφή επιχορήγησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021 υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19 και συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

Μικρά Διεθνή

 

 • Αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα από την  Ευρωπαϊκή Ένωση οι  πρώτες εκδόσεις ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ε.Ε. έχει ήδη προσλάβει 39 τράπεζες-αναδόχους, οι οποίες θα «τρέξουν» το σύνολο των εκδόσεών της το επόμενο διάστημα, που θα αγγίξουν συνολικά τα 80 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα αυτό το έτος, ενώ θα υπάρξουν και εκδόσεις πιο βραχυπρόθεσμων τίτλων και δημοπρασίες εντόκων, με αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κεφάλαια που μπορεί να αντληθούν φέτος από την Ε.Ε. πιθανόν να φτάσουν τα 120 δισ. ευρώ.
 • Στη Σύνοδο των G- 7 που έληξε χτες οι   ηγέτες ασχολήθηκαν με τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού, την προσφορά εμβολίων,  την κλιματική αλλαγή και τη λήψη οικονομικών μέτρων, όπως ο Ελάχιστος Παγκόσμιος Εταιρικός Φόρος. Αυτά, όμως, θα δοκιμαστούν στην πράξη. Στην παγκοσμιοποιημένη αγορά, εξάλλου, ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους μεγάλους παίκτες, αλλιώς θα καταρρεύσει.
 • Την Παρασκευή αναμένονται οι αλλαγές στον δείκτη FTSE25, όπως και η αναδιάρθρωση στον FTSEMed και στον Eurostoxx.

 

 

(πηγές: Καθημερινή, Capital.gr, newmoney.gr, euro2day.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 • Το νέο έντυπο Ν. Οι αλλαγές που επήλθαν.

https://www.forin.gr/articles/article/48791/forologikes-dhlwseis-2021-to-neo-entupo-n-oi-allages-pou-ephlthan

 • Το έντυπο Ν για το φορολογικό έτος 2020

https://www.taxheaven.gr/news/54826/to-entypo-n-gia-to-forologiko-etos-2020

 • Ε. 2121/2021 Φορολογική μεταχείριση κερδών τεχνικής εταιρείας η οποία εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 4171/1961 (Α΄ 93)

https://www.forin.gr/articles/article/48817/e-2121-2021

 • Προσδιορισμός και φορολόγηση υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων ( Νικόλαος Παπαγιάννης – Γιώργος Παπαδόπουλος )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=222296

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561390322/forodoxies-gnorizete-oti-328/

 • Τα φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπούς εργαζομένους και επενδυτές ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561390316/ta-forologika-kinitra-gia-allodapoys-ergazomenoys-kai-ependytes/

 • Μείωση ενοικίων για Ιούνιο 2021, αλλαγές στη φορολογία πλοίων, τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές διατάξεις με νέα τροπολογία

https://www.taxheaven.gr/news/54853/meiwsh-enoikiwn-gia-ioynio-2021-allages-sth-forologia-ploiwn-tropopoihseis-ston-enfia-kai-alles-forologikes-diataxeis-me-nea-tropologia

 • Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Πλήρης οδηγός

https://www.taxheaven.gr/news/48049/parataseis-forologikwn-kai-asfalistikwn-ypoxrewsewn-plhrhs-odhgos

 • Αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/2013 – Κατάργηση της υπ’ αρ. 195/1/ 29.7.2016 απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων (Β’ 2376)

https://www.taxheaven.gr/circulars/36692/392-1-31-5-2021

 • 66468 ΕΞ 2021. Διαδικασία επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας ή φερεγγυότητας του οφειλέτη, κατά περίπτωση, και διαδικασίας κατάρτισης της διμερούς σύμβασης αναδιάρθρωσης

https://www.taxheaven.gr/circulars/36727/66468-ex-2021