• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία. Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση. Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής. Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα. Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

Άρθρα
Το SPD παίρνει την πρώτη εντολή –Ρυθμιστές Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, του Θοδωρή Κούβακα, ανταπόκριση από το Βερολίνο, εδώ.
Γερμανική εσωστρέφεια, του Γιώργου Καπόπουλου, εδώ.

 

Ν/σχέδιο του Υπ. Οικονομικών 

Νομοσχέδιο- σκούπα του υπουργείου Οικονομικών κατατίθεται στην Πρασκευή με 9 +1 αλλαγές. Μειώνεται 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου. Μείωση φόρου εισοδήματος 30% για τρία έτη σε περίπτωση συγχώνευσης, μείωση ΦΠΑ κ.ά

ΔΕΗ- Επενδυτικό Πρόγραμμα

Σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η ΔΕΗ στην πενταετία 2022-2026, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίστηκε με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο κύριος όγκος των επενδύσεων κατευθύνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής ενώ στο μικροσκόπιο της διοίκησης έχουν τεθεί και επενδυτικές προτάσεις στη Νοτιονατολική Ευρώπη, στον τομέα των ΑΠΕ.

 

ΕΚΤ- Συνέδριο- Πληθωρισμός

Η ΕΚΤ πραγματοποιεί το ετήσιο συνέδριό της στις 28-29 Σεπτεμβρίου, που παραδοσιακά πραγματοποιείται στην Πορτογαλία, αλλά εφέτος θα γίνει online λόγω COVID. Το θέμα του φετινού συνεδρίου είναι: “Μετά την πανδημία: Tο μέλλον της νομισματικής πολιτικής”. Για την κάλυψη της θεματολογίας εκπονήθηκαν μελέτες που αναλύουν σε βάθος όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν τη νομισματική πολιτική, από την αξιολόγηση των μοντέλων πρόβλεψης μέχρι επικοινωνιακούς παράγοντες, ψηφιοποίηση της οικονομίας και θεωρία των συμπεριφορών. Ωστόσο, όλες οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από τον πληθωρισμό, καταλήγοντας στην ίδια διαπίστωση :  Η πανδημία και στη συνέχεια το άνοιγμα των αγορών προκάλεσαν απότομα και μεγάλες αναταράξεις σε πολλά μεγέθη που ήταν αναμενόμενα. Οι διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και εκείνου στις ΗΠΑ είναι μεγάλες. Μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορούν οι τάσεις στις ΗΠΑ να αποτελούν πρόδρομα σημάδια για το τι θα επακολουθήσει στην Ευρωζώνη.

 

Οφειλές του δημοσίου

Ο ρυθμός αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες αποτελεί ακόμη ένα “αγκάθι” στην  έκθεση για την 11η αξιολόγηση, όπου  γίνεται ειδική αναφορά σε τρεις κατηγορίες δαπανών: την εκκαθάριση των συντάξεων, τα εντάλματα πληρωμής των ΟΤΑ και αυτά των αμυντικών βιομηχανιών. Επισημαίνεται συγκεκριμένα ότι οι ελληνικές αρχές, στο τέλος Ιουλίου είχαν οφειλές ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ αντί των 500 εκατ. ευρώ , που ήταν ο αναθεωρημένος στόχος για το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο οποίος μάλιστα συμφωνήθηκε κατά την 10η αξιολόγηση που έγινε τρεις μήνες νωρίτερα.

 

Προθεσμίες πληρωμών

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου λήγουν οι προθεσμίες  για την πληρωμή της 3ης δόση του φόρου εισοδήματος, για τις διορθώσεις COVID που αφορούν στα ενοίκια που «κουρεύτηκαν» από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τον Ιούλιο 2021, την υποβολή των δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών  και την πληρωμή των δύο δόσεων που αποτελεί προϋπόθεση για την επανένταξη στις 100-120 δόσεις.

 

Συμψηφισμοί

Περισσότεροι από 1.417.000 φορολογούμενοι για τους οποίους έχει προκύψει κατά τη φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων πιστωτικό εκκαθαριστικό και περιμένουν να λάβουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 396,2 εκατ. ευρώ από την  Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων , είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ  μετά από τη διαδικασία συμψηφισμού που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο την προσεχή Τρίτη.

 

Μικρά διεθνή

Η πανδημία του νέου κορονοϊού μείωσε το προσδόκιμο  το 2020 περισσότερο από ό,τι οποιαδήποτε άλλη χρονιά αφότου τέλειωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αποκαλύπτει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύεται σήμερα. Σε 22 από τις 29 χώρες για τις οποίες συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν δεδομένα, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά έξι μήνες και πλέον σε σύγκριση με το 2019.

(πηγές : Kathimerini.gr, Capital.gr, newmoney.gr, To Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, k report)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

  • Auditor’s Use of the Work of Specialists

https://pcaobus.org/oversight/standards/implementation-resources-PCAOB-standards-rules/auditors-use-work-specialists

  • Πλατφόρμα myDATA – 21 Βασικές Επισημάνσεις [Συνοπτικός «Οδηγός myDATA»] Κώστας Ι. Νιφορόπουλος Δημήτρης Μ. Καρποδίνης

https://www.taxheaven.gr/news/56201/platforma-mydata-21-basikes-epishmanseis-synoptikos-odhgos-mydata

  • Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/56201/platforma-mydata-21-basikes-epishmanseis-synoptikos-odhgos-mydata
  • Εργατική Ημερίδα με Β.Πρασσά και Π.Ραπανάκη μαγνητοσκοπημένη

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=223231

  • Εγχειρίδιο του Γ. Δούσκα Παραγραφή φορολογικών υποθέσεων (αναθεωρημένη έκδοση)

https://www.forin.gr/articles/article/50169/egxeiridio-tou-g-douska-paragrafh-forologikwn-upothesewn

  • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561503758/forodoxies-gnorizete-oti-340/

  • Πότε η πώληση ακινήτου θεωρείται επιχειρηματική συναλλαγή και φορολογείται ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561503770/pote-i-polisi-akinitoy-theoreitai-epicheirimatiki-synallagi-kai-forologeitai/

  • Φορολογία αποζημίωσης που καταβάλλεται σε οικειοθελώς αποχωρήσαντα υπάλληλο που έχει συμπληρώσει 15ετη υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη – ΣΟΛ Α.Ε.

https://www.taxheaven.gr/circulars/37591/arora-forologia-apozhmiwshs-poy-kataballetai-se-oikeiooelws-apoxwrhsanta-ypallhlo-poy-exei-symplhrwsei-15eth-yphresia-ston-idio-ergodoth-sol-a-e