• Σήμερα είναι: Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Μετά από χρόνια επανακάμπτει μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Ήδη έχουν ανακοινωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες της Ε.Ε  επιδοτήσεις στους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουν το κύμα ενεργειακής ακρίβειας, το οποίο φτάνει μέχρι στιγμής στα 10 δισ. ευρώ (μόνο η Ελλάδα ανακοίνωσε 500 εκατ. επιδοτήσεις έως το τέλος του χρόνου), ποσό όμως που κρίνεται μικρό, καθώς οι εκτιμήσεις για τις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας στην Ευρώπη υπολογίζονται σε πάνω από 100 δισ. ευρώ για τον χειμώνα που έρχεται. Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη θα στερήσει πόρους από την υλοποίηση ελαφρύνσεων που σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Αίτημα για την πρώτη δόση

Αίτημα για να εισπράξει η χώρα την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά την προκαταβολή, θα υποβάλει η κυβέρνηση εντός του Οκτωβρίου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Η πρώτη δόση θα ανέρχεται περίπου σε 3,5 δισ. ευρώ και θα προστεθεί στα περίπου 4 δισ. ευρώ της προκαταβολής.

Πληθωρισμος

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2012 διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς έφτασε στο 2,2%, με τα τρόφιμα και την ενέργεια να πυροδοτούν αυτήν τη μεγάλη άνοδο

«Πιλοτική δίκη», νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο “ Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης, άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”, εισάγεται σήμερα Δευτέρα στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής, μετά την έγκρισή του από την αρμόδια επιτροπής της Βουλής. Η καινοτομία έγκειται στην εισαγωγή του θεσμού της «πιλοτικής δίκης», με την οποία σύμφωνα με την αιτιολόγηση, “ επιδιώκεται η οριστική επίλυση νομικών ζητημάτων, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της απονομής της πολιτικής δικαιοσύνης και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου”.

ΦΠΑ – καθυστερήσεις

Περισσότερο από μισό χρόνο περιμένουν χιλιάδες στην Ελλάδα να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό δημόσιο σύμφωνα με έκθεση της Ε.Ε. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τεράστια προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπως αυτή της πανδημίας. Τα στοιχεία αφορούν το 2020 και δείχνουν ότι η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδας, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες.

Πρόγραμμα Γέφυρα

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι τράπεζες την επέκταση κατά τρεις μήνες του χρονικού διαστήματος επιδότησης ενυπόθηκων χορηγήσεων, συνδεδεμένων με την κύρια κατοικία του οφειλέτη, μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ. Η εξέλιξη αυτή επιδρά καθοριστικά στον πιστωτικό κίνδυνο για περισσότερα από 110.000 δάνεια που εντάχθηκαν στη δράση και επιδοτούνται αυτή τη στιγμή.

Έξυπνες πόλεις

Στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τις «έξυπνες πόλεις» , που επεξεργάστηκε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής κ. Πιερρακάκης. Προβλέπει κονδύλια 300 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα τοποθετηθούν στην ψηφιακή ανάπτυξη των πόλεων μέσω ηλεκτρονικών δικτύων που θα βελτιώνουν την οργάνωση και τη λειτουργικότητά τους

 Ε.Ε.- περιφερειακή πολιτική

Αρχίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Δήμων και των Περιφερειών, η μεγαλύτερη εκδήλωση που διεξάγεται κάθε χρόνο στις Βρυξέλλες σχετικά με την περιφερειακή πολιτική και την πολιτική συνοχής. Από σήμερα και για τέσσερις ημέρες, περισσότεροι από 8.000 συμμετέχοντες από ολόκληρη την Ευρώπη, με σχεδόν 850 ομιλητές, θα λάβουν μέρος διαδικτυακά σε 300 συνεδριάσεις της 19ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Δήμων και των Περιφερειών, που τιτλοφορείται «Μαζί για την Ανάκαμψη».

 

Άρθρο : Ελλάδα- τα ακριβότερα τραπεζικά δάνεια

 

 

Μικρά Διεθνή

 

 • Η πολύ σημαντική ανακοίνωση που αφορούσε στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ (Non-Farm Payrolls – NFPs), απογοήτευσε τις αγορές. Πιο συγκεκριμένα. Οι προσδοκίες ήταν για 500 χιλ. νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο ενώ με  βάση την ανακοίνωση, δημιουργήθηκαν μόλις 194 χιλ. νέες θέσεις εργασίας.
 • Από την αρχή του 2021 έχουν αγοραστεί παγκοσμίως συνολικά 721 φορτηγά πλοία. Ολόκληρη τη χρονιά του 2020 ο αριθμός τους ήταν 529. Οι Ελληνες εφοπλιστές κατά την τρέχουσα χρονιά -έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου- έχουν αγοράσει 184 φορτηγά πλοία συνολικής αξίας 3.084 δισ. δολαρίων.
 •    Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κατέληξε χθες Κυριακή σε απόφαση όσον αφορά το ερώτημα εάν θα παραμείνει -ή όχι- στη θέση της Γενικής Διευθύντριάς του η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία κατηγορείται για παρατυπίες την περίοδο που υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον.

  

(πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kathimerini.gr, newmoney.gr, Capital.gr, Euroday.gr, To Vima.gr)

  Δείτε ακόμα στο accountancygreece.gr ,

Βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (Grant Thornton)

  Έλληνες CEOs – αυξημενή αισιοδοξία (KPMG)

 

********

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 

 • ΕΛΤΕ : 014/2021 – Έκδοση Κανονιστικής Πράξης σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΞΧ/ΧΤ)

https://elte.org.gr/2021/10/05/014-2021-ekdosi-kanonistikis-praxis-schetika-me-tin-efarmogi-tis-nomothesias-gia-tin-prolipsi-kai-katastoli-tis-nomimopoiisis-esodon-apo-egklimatikes-drastiriotites-kai-tis-chrimatodotisis-tis-tromokr/

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561521689/forodoxies-gnorizete-oti-341/

 • Εγκλήματα φοροδιαφυγής: κυρώσεις και παραγραφή ( Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/local/561521707/egklimata-forodiafygis-kyroseis-kai-paragrafi/

 • ΥΠΟΙΚ: Συμμετοχή της Ελλάδας στη φορολογική συμφωνία του Περιεκτικού Πλαισίου ΟΟΣΑ/G20

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1787987/ypoik-summetoxi-tis-elladas-sti-forologiki-sumfonia-tou-periektikou-plaisiou-oosag20

 • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο)
  myDATA – Ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ (Επιχειρησιακά θέματα)

https://www.taxheaven.gr/circulars/34549/syxnes-erwthseis-apanthseis-enhmerwmeno

 • ΑΑΔΕ – 3 ρυθμίσεις στην πλατφόρμα της για τους φορολογούμενους

https://www.ot.gr/2021/10/09/forologia/forologia-eidiseis/aade-3-rythmiseis-stin-platforma-tis-gia-tous-forologoumenous/

 • Τα κίνητρα για τον μετασχηματισμό – συγχώνευση των επιχειρήσεων

https://www.taxheaven.gr/news/56328/ta-kinhtra-gia-ton-metasxhmatismo-sygxwneysh-twn-epixeirhsewn