• Σήμερα είναι: Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Αρχίζει σήμερα στη Γλασκώβη η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Kλιματική Aλλαγή (COP26). Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι μεταξύ σημαντικών ηγετών από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη (COP26) όπως ο Τζο Μπάιντεν, η ‘Αγγελα Μέρκελ, ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πέδρο Σάντσεθ, και ο Τζάστιν Πιέρ Τζέιμς Τριντό.  Αναλυτικά εδώ

Πληθωρισμός

O ετήσιος πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ ανήλθε στο 4,1% τον Οκτώβριο, από 3,4% ένα μήνα πριν και έναντι πρόβλεψης για 3,7%.Στην Ελλάδα η πληθωριστική επίδοση του Οκτωβρίου αποτελεί ρεκόρ δεκαετίας, καθώς στο 3% (ή μεγαλύτερο ποσοστό) ο εναρμονισμένος πληθωρισμός είχε να εμφανιστεί από το «μνημονιακό» έτος 2011

Ηλεκτρονικό τιμολόγιο από σήμερα

Υποχρεωτικά για όλους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, είναι από σήμερα 1η Νοεμβρίου τα ηλεκτρονικά βιβλία. Στο εξής, μέσω της πλατφόρμας myDATA εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεοι θα πρέπει να διαβιβάζουν τα τιμολόγια τους στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Να σημειωθεί ότι ήδη από την 1η Οκτωβρίου, αυτό ήδη συμβαίνει για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία και τζίρο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με απλογραφικά βιβλία με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ. Η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενεργοποίησε την εφαρμογή timologio της ΑΑΔΕ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα έκδοσης παραστατικών ψηφιακά με ταυτόχρονη διαβίβαση στο myDATA. Πάνω από 10.000 επαγγελματίες έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή και καθημερινά ο αριθμός αυξάνεται.

ΔΕΗ- αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

“Σήμα” για σημαντική υπερκάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς έκπτωση στην τιμή διάθεσης σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση έδωσε η χθεσινή συμφωνία της επιχείρησης με τη Selath Holdings που θα χρηματοδοτηθεί από επενδυτικά κεφάλαια της CVC Advisers Greece.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας ο Επενδυτής έχει συμφωνήσει να εγγραφεί για την αγορά μετοχών αξίας έως 395 εκατ. ευρώ, με προϋπόθεση ότι η τιμή διάθεσης δεν θα υπερβαίνει τα 9 ευρώ ανά μετοχή, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον το 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο

Ένα πλέγμα δράσεων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ, για την υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων στο σύνολο της χώρας, περιλαμβάνει το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που έθεσε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο σύνολό τους, οι αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις στο πλαίσιο του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου εκτιμώνται σε 1,139 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027  ενώ η συνολική επένδυση θα ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ

 

Διεθνή

 • Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή.

 

 

 

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Naftemporiki.gr, newmoney.gr, euro2day.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

 • Φορολογικό Πιστοποιητικό – Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την παράταση υποβολής

https://www.forin.gr/articles/article/53709/forologiko-pistopoihtiko-dhmosieuthke-h-apofash-gia-thn-paratash-upobolhs

 • Ε. 2198/2021 Συμπλήρωση της ΠΟΛ.1113/2015 αναφορικά με το rebate και το clawback

https://www.forin.gr/articles/article/53673/e-2198-2021

 • Ε. 2199/2021 Φορολογική μεταχείριση των ποσών επιστροφής rebate και αυτόματης επιστροφής clawback για το φορολογικό έτος 2020

https://www.forin.gr/articles/article/53674/e-2199-2021

 • 10 σημεία – κλειδιά του χρηματοδοτικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης ( Δημήτρης Δημητρίου CPA Ορκωτοί Ελεγκτές & Σύμβουλοι ΙΚΕ )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=223573

 • Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…( Grant Thornton )

https://www.kathimerini.gr/economy/561554719/forodoxies-gnorizete-oti-342/

 • Φορολογικά κίνητρα επενδύσεων σε startups (Τζένη Πάνου ASnetwork)

https://www.kathimerini.gr/economy/561553789/forologika-kinitra-ependyseon-se-startups/

 • Εσωτερικός έλεγχος και Εσωτερικοί Ελεγκτές – Όλη η τροπολογία για τη ρύθμιση του επαγγέλματος, την εγγραφή στο Μητρώο του ΟΕΕ, τις αμοιβές κ.ά.

https://www.taxheaven.gr/news/56613/eswterikos-elegxos-kai-eswterikoi-elegktes-olh-h-tropologia-gia-th-ryomish-toy-epaggelmatos-thn-eggrafh-sto-mhtrwo-toy-oee-tis-amoibes-ka

 • Προθεσμίες σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης 2021 και δημοσίευσης χρηματοοικονομικών καταστάσεων στο Γ.Ε.ΜΗ. (Μάγδα Κρυστάλλη)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=223106

 • Υποβολή ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων προηγούμενης εταιρικής χρήσης στην Τράπεζας της Ελλάδος, από τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (εισηγμένες και μη επιχειρήσεις)

https://www.taxheaven.gr/calendar/event/7008

 • ΔΕΔ Α 2706/2021. Αδικαιολόγητη φύρα παραγωγής – Έλλειψη τεχνικών προδιαγραφών παραγωγικής διαδικασίας

https://www.taxheaven.gr/circulars/37879/ded-a-2706-2021