• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Δημοσιεύθηκε η απόφαση Α. 1011/2022 για την παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, απόδοσης και εξόφλησης παρακρατούμενων φόρων και ΦΠΑ των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Λοκρών της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Παράταση για επιστρεπτέα

Δέσμη παρατάσεων και φορολογικών διευκολύνσεων καθιερώνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ .Με τα έως τώρα ισχύοντα περίπου 3,5 από τα συνολικά 8 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται σε 60 μηνιαίες δόσεις από τον ερχόμενο Ιούνιο, αν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάθε άλλο παρά έχει αποκλείσει ενδεχόμενο πρόσθετο «κούρεμα» των επιστρεφόμενων ποσών σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κρίσης σε υγειονομικό και ενεργειακό επίπεδο. Παράλληλα παρατείνεται και η περίοδος κατά την οποία είναι η δυνατή η εφάπαξ καταβολή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού, ως και την 31η Μαρτίου 2022.

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Έως σήμερα μπορούν πάνω από 1,5 εκατ. μη μισθωτοί (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες) να προχωρήσουν στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2022.

 Χαλάρωση μέτρων

Μερική χαλάρωση των μέτρων από σήμερα και για μια βδομάδα όσον αφορά στη λειτουργία της εστίασης και της διασκέδασης, με την επιστροφή της μουσικής και την απελευθέρωση του ωραρίου, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε προχθές, αναφορικά με τους υγειονομικούς περιορισμούς κατά της πανδημίας.

 Κατάργηση ΤΑΠ σε μεταβιβάσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Στ. Πέτσας ανακοίνωσε την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης.

 Αποζημιώσεις από ΔΕΔΗΕ

Αίτηση στη σελίδα του ΔΕΔΔΗΕ μπορούν να κάνουν όσοι υπέστησαν ζημιές σε ηλεκτρικές συσκευές από τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Ελπίδα”. Το ποσό της αποζημίωσης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ. Οι αιτήσεις για την αποζημίωση για βλάβες σε ηλεκτρικές συσκευές υποβάλλονται μέσα από την ειδική εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ: https://apps.deddie.gr/ccrWebapp/newccticket.html

Αύξηση ΑΕΠ

Σε 17.092 ευρώ διαμορφώθηκε το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το 2019, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξημένο κατά 2,2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, το μέγεθος υποκρύπτει σημαντικές διαφορές και ανισότητες μεταξύ των περιφερειών. Ετσι, η Αττική είναι με διαφορά η πρώτη περιφέρεια, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να διαμορφώνεται στις 22.854 ευρώ, ενώ ουραγοί είναι το Βόρειο Αιγαίο με 11.271 ευρώ και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 11.639 ευρώ.

Άρθρο 1:  Ανάπτυξη και δημοσιονομική πειθαρχία οδηγούν σε βελτίωση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ (ανάλυση της Alpha Bank)

Άρθρο 2: Φυσικό αέριο: Οι ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται -και κινδυνεύουν- από τις στρόφιγγες της Ρωσίας

 

Διεθνή

  • Οι δύο μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης (σ.σ. Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας) συναντώνται την Πέμπτη, με τις αποφάσεις τους να αναδεικνύουν τους πολύ διαφορετικούς δρόμους που ακολουθεί η καθεμία τους για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
  • Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κατήγαγε απρόσμενα καθαρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Πορτογαλία, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε ωστόσο κι από την άνοδο της άκρας δεξιάς.

  

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

  • ΕΛΤΕ : 004/2022 – Το CEAOB δημοσίευσε επιστολή για το σχέδιο του Διεθνούς Προτύπου Ελέγχου για ελέγχους οικονομικών καταστάσεων λιγότερο πολύπλοκων οντοτήτων (ISA για LCE) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την IAΑSB.

https://elte.org.gr/2022/01/26/004-2022-comment-letter-relating-to-the-exposure-draft-of-the-international-standard-on-auditing-for-audits-of-financial-statements-of-less-complex-entities-ed-isa-for-lce/

  • Boards & Sustainability: Aspiration to Action (Chiara Mio, Bhumi Jariwala)

https://www.ifac.org/knowledge-gateway/contributing-global-economy/discussion/boards-sustainability-aspiration-action

  • Ποιοι εξαιρούνται από την «Αργία» των 2 ημέρων στις πληττόμενες περιοχές; Πληρώνονται ή όχι όσοι δεν εργάζονται σε κλειστές επιχειρήσεις; ( Βασίλης Πρασσάς)

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=224655

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή – Έως 30.6.2022 η 1η δόση – Έως 31 Μαρτίου 2022 η έκπτωση 15% για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού – Δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις

https://www.taxheaven.gr/news/58003/epistreptea-prokatabolh-ews-3062022-h-1h-dosh-ews-31-martioy-2022-h-ekptwsh-15-gia-thn-apoplhrwmh-toy-epistrepteoy-posoy-dhmosieyohkan-oi-apofaseis

  • Ζημία λόγω αρνητικής απόδοσης επενδύσεων – Τροποποιητική δήλωση νομικού προσώπου ( Η επιστημονική ομάδα της ARTION, με την καθοδήγηση του κ. Γεωργίου Δαλιάνη)

https://www.taxheaven.gr/news/57939/zhmia-logw-arnhtikhs-apodoshs-ependysewn-tropopoihtikh-dhlwsh-nomikoy-proswpoy

  • Φοροδοξίες: Γνωριζετε ότι… (Grant Thornton )

https://www.forin.gr/articles/article/56781/grant-thornton-forodoksies-23012022?utm_source=forin.gr&utm_medium=ws&utm_campaign=autocomplete

  • International Standards

https://eis.international-standards.org/