• Σήμερα είναι: Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

 

 

Κορυφώνεται η αγωνία στην ελληνική αγορά για τη στάση της Μόσχας και της Gazprom απέναντι στο μακροχρόνιο συμβόλαιο προμήθειας  φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός φέρεται να έχει στείλει και στην ελληνική δημόσια εταιρεία σχετική ειδοποίηση για το διάταγμα Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο οι πληρωμές θα γίνονται κανονικά στο συμφωνηθέν νόμισμα, ωστόσο η επιχείρηση – πελάτης θα πρέπει να ανοίξει στην Gazprombank κι έναν δεύτερο λογαριασμό όπου η τράπεζα θα μεταφέρει το ποσό μετατρέποντας το σε ρούβλια. Η στάση που θα ακολουθήσει η δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από εκείνη της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με δηλώσεις του είχε τονίσει πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη θέση της Ε.Ε. λέγοντας μάλιστα πως «δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς». Μέσα στην εβδομάδα, εκτός απρόοπτου, αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να ερευνήσει και να αξιοποιήσει πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις της.

Πληθωρισμός- εκτιμήσεις

Με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να έχει εκτιναχθεί στο 7,5% τον Μάρτιο, φαίνεται όλο και πιο πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τα σχέδιά της για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, εκτιμά η Capital Economics. Πλέον ο οίκος προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα τερματίσει τις αγορές ομολόγων τον Ιούνιο και θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο, πολύ νωρίτερα από το δ΄ τρίμηνο που είχε προβλεφθεί μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου. Κατά την Capital Economics, θα ακολουθήσουν άλλες δύο αυξήσεις ύψους 25 μ.β. εντός του 2022 και άλλες πέντε το 2023, φέροντας το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 1,5% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Οσον αφορά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, από το 6,2% στο α΄ τρίμηνο, εκτιμά ότι θα βρεθεί στο 7,3% το β΄ τρίμηνο και στο 6,9% το γ΄ τρίμηνο.

 Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup και αύριο το Ecofin. Το πρώτο θέμα της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, θα είναι η αποτίμηση των συνεπειών του πολέμου στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Μαζί θα συζητηθούν και όλα τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι από τις δύο τελευταίες συνόδους κορυφής, στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού των τιμών και της στήριξης των οικονομιών της ΕΕ. Στο θέμα των τιμών οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν το θέμα της κοινής προμήθειας φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να υποχωρήσουν οι πολύ υψηλές τιμές, οι οποίες επηρεάζουν και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης θα εξεταστεί και η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του καυσίμου πανευρωπαϊκά. Στο επίσης κρίσιμο θέμα της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπάρχουν μέλη του συμβουλίου που θέλουν να συζητηθεί ξανά η γαλλική πρόταση για την δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκό Ταμείου ενέργειας και άμυνας, που θα χρηματοδοτηθεί με ένα νέο ευρωομολόγο.

 Growing Together

Μια σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία με τίτλο “Growing Together” συν-διοργανώνεται από την Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα Bpifrance, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) στις 4 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο, η οποία αποτελεί μία συνάθροιση των κινητήριων επενδυτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, επενδυτικοί οργανισμοί, εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και Ευρωπαϊκά Ιδρύματα.

Η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό να αναδείξει την αποτελεσματικότητα του μοντέλου των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών ως  μοχλό καινοτομίας, ανάπτυξης και ελκυστικότητας των οικοσυστημάτων τους. Παράλληλα, δίδεται έμφαση στην απαραίτητη συνεργασία τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Άρθρο: Η Παγκοσμιοποίηση δεν πέθανε. Ο Πασκάλ Λαμί στην «Κ»

 

(πηγές: Capital.gr, Naftemporiki.gr, Kathimerinh.gr, Το Βήμα, Οικ.Ταχυδρόμος, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

                                                                                 ********

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

……………………..

 

 • ΕΛΤΕ : 013/2022 – ACCA/Strengthening the wider corporate reporting ecosystem: are we entering a new audit era?

https://elte.org.gr/2022/03/29/013-2022-acca-strengthening-the-wider-corporate-reporting-ecosystem-are-we-entering-a-new-audit-era/

 • ΕΛΤΕ : 014/2022 – IFAC and ICAEW Renew Anti-Money Laundering Educational Series/Crime Trends

https://elte.org.gr/2022/03/29/014-2022-ifac-and-icaew-renew-anti-money-laundering-educational-series-crime-trends/

 • ΕΛΤΕ :  015/2022 – Έρευνα IFIAR 2021

https://elte.org.gr/2022/03/30/015-2022-ereyna-ifiar-2021/

 • Διόρθωση λάθους βάσει του άρθρου 28 του ν. 4308/2014 και υποβολή τροποποιητικής δήλωσης φόρου εισοδήματος (Άρθρο του Γεωργίου Στ. Αληφαντή).

https://www.taxheaven.gr/circulars/39124/arora-diorowsh-laooys-basei-toy-aroroy-28-toy-n-4308-2014-kai-ypobolh-tropopoihtikhs-dhlwshs-foroy-eisodhmatos

 • Η ερώτηση – απάντηση 14 του Ε3 για την ωφέλεια από τη μείωση της επιστρεπτέας προκαταβολής (Γεώργιος Λαζαρίδης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ Crowe )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225262

 • Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των προσόδων που αποκτούν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης από το κοινό κεφάλαιο και τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης (Γεώργιος Εμμ. Σγουράκης, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής ΣΟΛ Crowe )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225258

 • Α.1038/2022 Δημοσιεύτηκε η απόφαση για την αντικατάσταση των συγκεντρωτικών καταστάσεων από το myDATA

https://www.forin.gr/articles/article/59136/a-1038-2022

 • Ε. 2028/2022 Διακανονισμός φόρου εισροών για επενδυτικό αγαθό που δεν ετέθη σε λειτουργία εντός 5ετίας

https://www.forin.gr/articles/article/59095/e-2028-2022

 • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο)
  Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος – Έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3

https://www.taxheaven.gr/circulars/32850/syxnes-erwthseis-apanthseis-enhmerwmeno

 • ΔΕΔ Α 4684/2021. Χαρτόσημο εταιρικών δανείων (ΣτΕ 2163/2020 – ΣτΕ 2323/2020)

https://www.taxheaven.gr/circulars/39119/ded-a-4684-2021