• Σήμερα είναι: Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Το στίγμα της εβδομάδας

 

Εν όψει της κατάθεσης του αναθεωρημένου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στο τέλος του μήνα και, στο πλαίσιο της 14ης και τελευταίας αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, έγινε συζήτηση με τους θεσμούς και για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2023. Η Αθήνα ξεκαθάρισε ότι στόχος της είναι να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο, αν ομαλοποιηθούν οι τιμές και προσεγγίσουν ένα επίπεδο κοντά σε αυτό του 2019. Μάλιστα, πρόσφατα από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, είχε πει ότι ο στόχος για το 2023 είναι να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ και να ισοσκελιστεί το δημοσιονομικό ισοζύγιο του Προϋπολογισμού. Tην ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2022, τόνιζε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα στόχευε σε πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά το πλεόνασμα αυτό θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στα “συμφωνηθέντα” όρια.

Επιτάχυνση για επενδύσεις

Η διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) θα έχει τις επόμενες ημέρες επαφές με τους Έλληνες και ξένους επενδυτές στους οποίους έχουν παραχωρηθεί για έρευνες οι περιοχές του Ιονίου και δυτικά – νοτιοδυτικά της Κρήτης σε συνέχεια της πρόσφατης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των ερευνών.

Πληρωμές της εβδομάδας

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μάϊου και της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων ΟΠΕΚΑ, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 18-22 Απριλίου. Θα καταβληθούν συνολικά πάνω από 2,4 δις. ευρώ σε πάνω από 5 εκατ. Δικαιούχους.

Επιδότηση καυσίμων- ενέργειας

Η επιδότηση καυσίμων, που γίνεται προσπάθεια να  καταβληθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, έχει και τεχνικό σκέλος το οποίο θα κληθούν να φέρουν δωρεάν εις πέρας πιστοποιημένοι πάροχοι πληρωμών και τράπεζες. Η διαδικασία θα έχει ομοιότητες με το Freedom Pass, την προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ για νέους εμβολιασμένους. Εν προκειμένω, η επιδότηση καυσίμου θα πιστώνεται είτε σε τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων είτε σε ψηφιακή, άυλη χρεωστική κάρτα.  Tα αρμόδια υπουργεία  επεξεργάζονται μέσα στην εβδομάδα ένα κοινό πλαίσιο για την μείωση των λογαριασμών ρεύματος, που θα ενεργοποιηθεί ως εθνικό σχέδιο δράσης, αν δεν βρεθεί κοινός ευρωπαϊκός τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

(πηγές: Kathimerini.gr, Capital.gr, Ethnos.gr, Naftemporiki.gr, Το Βήμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

                                                                                       ***************

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

                                               ( Επιλογή θεμάτων : Νιφορόπουλος Κώστας )

 

 

  • ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 28ης ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΟΕΛ – 11 Μαΐου 2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 πμ.

https://www.soE%A3%CE%CE%9F%CE%95%CE%9B_1.pdf

  • Απαλλαγές από τις Επαγγελματικές Εξετάσεις του άρθρου 8 του Ν.4449/2017 για την περίοδο ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

https://www.soel.gr/el/%CE%BD %BF%CF%85-2022

  • Φορολογικές υποχρεώσεις, που προκύπτουν, από την κεφαλαιοποίηση των ειδικώς φορολογηθέντων αποθεματικών με εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 71Β του Ν.4172/2013, ή του άρθρου 47 του ίδιου νόμου (ΣΟΛ Crowe )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225464

  • Εταιρείες holding: Τι είναι και γιατί επιλέγονται (Στέφανος Κοτζαμάνης )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=225443

  • Φοροδοξίες ( Grant Thornton)

https://www.grant-thornton.gr/insights/forodoxies/10-Apr-2022/?hubId=1691846

  • Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε3 φορολογικού έτους 2021

https://www.forin.gr/articles/article/59735/odhgies-gia-th-sumplhrwsh-ths-dhlwshs-e3-forologikou-etous-2021

  • Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Παροχής Λογιστικών και Φοροτεχνικών Υπηρεσιών Παράταση υποβολής αιτήσεων

https://www.forin.gr/articles/article/59747/epixorhghsh-epixeirhsewn-paroxhs-logistikwn-kai-forotexnikwn-uphresiwn-paratash-upobolhs-aithsewn

  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή και Ε3: Νέες ερωτήσεις-απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις φορολογικού έτους 2021

https://www.taxheaven.gr/news/59029/epistreptea-prokatabolh-kai-e3-nees-erwthseis-apanthseis-apo-thn-aade-gia-tis-dhlwseis-forologikoy-etoys-2021

  • Λογισμικό ως υπηρεσία: Λογιστική αντιμετώπιση του Software-as-a-Service (SaaS) σύμφωνα με τα IFRS (Χρήστος Αντωνόπουλος UHY Axon Ορκωτοί Ελεγκτές )

https://www.taxheaven.gr/circulars/39205/arora-logismiko-ws-yphresia-logistikh-antimetwpish-toy-software-as-a-service-saas-symfwna-me-ta-ifrs

  • Οι τόκοι, που απορρέουν από έντοκο χρηματικό δάνειο, υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή 15%, (ΣΟΛ Crowe )

https://www.taxheaven.gr-2013