• Σήμερα είναι: Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Το στίγμα της εβδομάδας

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών σε ταμεία και εφορία με 120 δόσεις. Έως τις 28 Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα φυσικά και νομικά πρόσωπα να ενταχθούν στη ρύθμιση για έως 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως 31/12/2018 στην εφορία. Η πλατφόρμα ανοίγει για μεν τα φυσικά πρόσωπα στις 14 Μαΐου και για δε τα νομικά πρόσωπα στις 16 Μαΐου, υπό την αίρεση ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως ανακοίνωσαν χθες στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, για τα φυσικά πρόσωπα θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια τέκνων και όχι περιουσιακά κριτήρια.

1.Μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα (είναι περίπου 3,9 εκατομμύρια οφειλέτες) και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ως εξής:

*Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα υπάρχουν έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ σε αυτήν την κατηγορία των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, δεν θα υπάρχουν προσαυξήσεις και τόκοι.

*Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, θα ισχύει προοδευτική κλίμακα συντελεστών με βάση την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, σε συνάρτηση με το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής. Για όσους βαρύνονται με τέκνα, ο συντελεστής θα μειώνεται, προκειμένου ο αριθμός των δόσεων να είναι μεγαλύτερος. Και για τους οφειλέτες αυτούς, το ποσό της κάθε μηνιαίας δόσεις δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

*Σε περίπτωση εφάπαξ αποπληρωμής της ρυθμιζόμενης οφειλής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής που έχουν συσσωρευτεί έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση επιλογής λιγότερου αριθμού δόσεων από ό,τι δικαιούται ο φορολογούμενος, θα ισχύουν μειώσεις έως 90% στα ποσά των προσαυξήσεων και των τόκων. Ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης ορίζεται στις 18.

*Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό του αριθμού των δόσεων, θα είναι τα πραγματικά δηλωθέντα και όχι αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

 

Λεπτομέρειες εδώ https://www.amna.gr/home/article/357542/Katatithetai-simera-sti-Bouli-to-nomoschedio-gia-tis-120-doseis

 

Οι θεσμοί

Για τριήμερη επίσκεψη αναμένονται σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών. Στα θέματα προς εξέταση και το νομοσχέδιο των 120 δόσεων, το ζήτημα των ΕΛΠΕ, το αφορολόγητο και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί έχουν εκφράσει εδώ και καιρό τις ενστάσεις τους για τα χαμηλά κονδύλια  στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, αλλά κυρίως για την πολύ μεγάλη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των επενδυτικών δαπανών εν γένει (μειώθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2018) καθώς θεωρούν ότι  θα έχουν επιπτώσεις στο ΑΕΠ αλλά και ότι ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων. Προβλέπεται να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τις ευρωεκλογές. Τα συμπεράσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 5 Ιουνίου με την ανακοίνωση της έκθεσης προόδου για την 3η  αξιολόγηση που θα εκπονήσει σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Κομισιόν.

 

Στη Βουλή

Τροπολογία με την οποία καταργείται η μείωση του αφορολογήτου φέρνει στη Βουλή σήμερα Δευτέρα  η Νέα Δημοκρατία και ανάλογη καταθέτει και το ΚΚΕ. Σήμερα πάλι εκτός από το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις αναμένεται η κατάθεση πρόταση μομφής για τον κ.Πολάκη από την ΝΔ .  Στο μεταξύ χθες ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε στην προαναγγελία ενός συνολικού πακέτου παροχών το οποίο θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την στρατηγική της Ε.Ε.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ θα βρεθούν στο Σιμπίου της Ρουμανίας την Πέμπτη  9 Μαΐου 2019, για να συμμετάσχουν σε άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οικοδεσπότης της συνόδου θα είναι ο κ. Klaus Iohannis, Πρόεδρος της Ρουμανίας, η οποία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου. Στη σύνοδο θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Donald Tusk. Θα παραστούν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Juncker, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Tajani.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν το επόμενο στρατηγικό θεματολόγιο της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024. Θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια.Το τρέχον θεματολόγιο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2014 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επικεντρώνεται σε πέντε τομείς προτεραιότητας:

 • απασχόληση, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα
 • ενδυνάμωση και προστασία των πολιτών
 • πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα
 • ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη
 • η ΕΕ ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας

 

Άρθρο Γ.Σαμοθράκη: H καταπολέμηση της φοροαποφυγής, τι προβλέπει ο νέος νόμος (Καθημερινή 1.5.2019, Μέρος Β΄ 

και Μέρος Α΄

 

 

Σημαντικά Ελεγκτικά, Λογιστικά και Φορολογικά Θέματα της τελευταίας περιόδου.

 

 • ΕΛΤΕ – «Η μεταρρύθμιση του ελέγχου στην ΕΕ»

http://www.elte.org.gr/images/files/pdf/anakoinosi_008_2019.pdf

 • ΣΛΟΤ 651/2019 Λογιστικός χειρισμός των δωρεάν μετοχών, από την διαφορά αναπροσαρμογής της αξίας συμμετοχών και χρεογράφων, τις οποίες λαμβάνει ΑΕ, συμμετέχουσα στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων ΑΕ που έχουν προβεί στην κεφαλαιοποίηση της διαφοράς από την αναπροσαρμογή της αξίας ακινήτων του Ν 2065/1992

http://www.elte.org.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=606&catid=2&lang=el&Itemid=101

 • Το κόστος αντικατάστασης κατεστραμμένου εξαρτήματος μηχανής μισθωμένης με leasing, αποτελεί έξοδο επισκευής και εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα; ( ΣΟΛ ΑΕ )

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=213881

 • Ο «πίνακας Ε» του εντύπου Ε3 – Ανάλυση και παραδείγματα (Γιώργος Α. Κορομηλάς και Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος )

                 https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/30749

 • Αντιστοίχιση των διατάξεων του ν. 4548/2018 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν. 4601/2019 με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/1920 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4541/2018 – ΣΟΛ ΑΕ
  https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44509
 • Χρηματοδοτικές μισθώσεις

http://epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/23534/Χρηματοδοτικές-μισθώσεις

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/44495